KFMİB ve İFMİB Yönetim Kurulları tarafından yayınlanan ortak deklarasyonda fındık sezonun yaşandığı bu günlerde, yanlış ve maksatlı değerlendirmelerle Türkiye ihracatının yüzde 100'ünü gerçekleştiren özel sektör ihracatçı kesimine yapılan suçlamalara dikkat çekildi.
Çözümün geçmişte olduğu gibi bugün de serbest piyasa koşullarında aranmasının gerektiği vurgulanan açıklamada 'Adaletsiz ve tamamen popülist ve siyasal gerekçelerle uygulanan doğrudan ürüne destek politikaları fındık sektöründeki problemleri kangrenleştirmiştir.
Problemin temel kaynağı fındık konusunda arz ve talep dengesini gözetmeyen popülist politikalar ve bu politikaların destekçisi başta ziraat odaları olmak üzere işbirliği içinde oldukları yerel politikacılardır. İhracatçının, üreticinin ürününün değerlenmesi ile ilgili hiçbir sorunu olamaz ve üretici ile aynı gemidedir.
Fındık ihracatının artmamasının nedeni dünyanın en ücra köşelerine kadar ihracat yapan ihracatçılar değil, fındığın neredeyse dünyanın en pahalı yemişi haline gelmesine göz yuman, ticari ve endüstriyel altyapıdan mahrum yukarıdaki zihniyet ve uygulayıcılarıdır'' denildi.
2008 ürünü fındık rekoltesinin tarihinin en yüksek düzeyinde 900 bin ton/kabuklu olarak beklendiği hatırlatılan deklarasyonda, çözüm önerileri şu şekilde açıklandı:
Halen devletimizin elinde 315 bin ton/kabuklu eski yıllara ait fındık stoku bulunmaktadır. Yüksek ihraç fiyatlarının oluşturduğu olumsuz şartlar ve rekabet koşulları nedeniyle dünya fındık tüketimi ve bağlı olarak Türkiye fındık ihracatı hızla azalmaktadır.
Doğrudan fiyatla destekleme alımlarının devamı durumunda stokların boyutu felaket düzeyine çıkabilecek ve rakip ülkelerin üretimlerinin bu sayede devamlı artması nedeniyle Türkiye'nin dünya piyasalarındaki tekel konumu çok kısa sürede ortadan kalkacaktır.
Çare, tüketim ve ihracatı artıracak, rakip ülkelerdeki üretimi durduracak serbest piyasa koşullarının tavizsiz ve kesin olarak uygulanmasıdır. Fındık üreticilerine yapılacak destekler tamamen fiyatın dışında ve yine Hükümetimizin uygun gördüğü miktar ve tarzda doğrudan üreticiye yapılmalıdır.''