Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Genel Müdürü Salih Öğütken, üreticilere 2014 ürünü fındıklarını FİSKOBİRLİK’e teslim etmeleri yönünde çağrıda bulundu.
Öğütken, yaptığı açıklamada, 2014 ürünü fındık hasadının başladığını anımsattı.
Giresun ve Ordu başta olmak üzere Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 29-30 Mart’ta yaşanan zirai don nedeniyle bu yılki rekolte miktarının çok düşük gerçekleşeceğine işaret eden Öğütken, bu durumun hasat edilen her fındığın piyasa değerini daha da artıracağını ifade etti.
Fındık üreticilerinin hasat ve hasat sonrası alacakları basit tedbirlerin, bir yıllık emeklerinin karşılığını daha iyi almalarını sağlayacağını vurgulayan Öğütken, üreticilere şu uyarılarda bulundu:
"Bahçenizde bulunan ve farklı zamanlarda olgunlaşan, farklı çeşitleri olgunlaşma sırasına göre ayrı ayrı toplayınız. Fındığınızı, olgunlaşıp kendiliğinden yere dökülmeye başladığında toplayınız. Aksi halde erken hasat edilen fındıklarda hem bozulma hem de randıman kaybının olacağını unutmayınız. Topladığınız fındıkları mümkünse hemen, değilse jüt çuvallara koyarak, aynı gün harmana seriniz. Harmana getirilen zuruflu fındıkları, büyük yığınlar ve kalın tabaka oluşturacak şekilde sermeyiniz. Topladığınız zuruflu fındıkları mümkün olduğunca toprakla temas ettirmeden ve yağmurda ıslatmadan kurutunuz. Aksi halde, yağmurda ıslanan çotanaklarda kızışma, dane kabuğu renginde kararma ve hatta küflenip çürümeler meydana gelecektir. Fındığınızı yağmurdan korumak için, üzerine örttüğünüz naylonu direkt fındığın üzerine değil, çardak şeklinde örtmelisiniz. Aksi halde, fındıklarda havalanma olmadığından kızışma ve çürüme meydana gelecektir. Zuruflu fındıkları beton harmanlara, en fazla 10-15 santimetre kalınlığında serip güneşte 2-3 gün kuruttuktan sonra patoza vermelisiniz. Patoza verilen kavsaklı fındıkların tam olarak ayrıldığını ve zarar görmediğini takip etmelisiniz. Zurufundan ayrılmış dane fındıkları çuvallamadan hafif meyilli ve temiz beton harmana jüt veya bez tenteler üzerine en fazla 5 santimetre kalınlığında seriniz. Serilen dane fındıkları 2-3 saat ara ile tırmıkla karıştırınız.
Beton harmanda jüt veya bez tente üzerine sererek kurumaya bıraktığınız fındıklarınızı yağmurdan korumak için üzerine örteceğiniz naylon örtüyü direkt fındığın üzerine örtmeyiniz. En az 30 - 40 santimetre yükseklikte çardak yaparak, fındığın havalanmasını sağlayınız. Kurutulan kabuklu dane fındıklarınızın içindeki (patozun ve tırmığın kırdıkları) kırık veya iç fındıklar ile diğer yabancı maddeleri seçiniz. Çünkü bu maddelerin dayanıklılık süreleri az olduğu için küflenerek fındığınızın bozulmasına sebep olacaktır. Kuruyan fındıkları, sabah veya akşam serinliğine jüt çuvallara koyarak harmanlama işini tamamlayınız. Kesinlikle naylon çuvallara fındık koymayınız. Naylon çuvallarda fındıklar nemlenmeye sebep olacağından çürüme ve küf meydana gelecektir. Jüt çuvallara doldurduğunuz kabuklu fındıkları hemen pazara götürmeyecekseniz tahta ızgaralar üzerinde kuru ve havalanabilen depolarda muhafaza ediniz. Şayet elinizde bir önceki yıldan kalmış fındık varsa, bu fındıkları kesinlikle yeni ürün ile karıştırmadan pazarlayınız."
Fındık üreticilerine ürünlerini FİSKOBİRLİK’e teslim etmeleri yönünde çağrıda bulunan Öğütken, şöyle devam etti:
“2014 ürünü fındık rekoltesi oldukça düşük olacağından, hasat edilen fındıklar bu yıl daha da değerli olacaktır. FİSKOBİRLİK piyasada olduğu her dönem denge unsuru olmuştur. Bunu 2013 fındık sezonunda piyasada alternatif oluşu ve yüksek fiyattan ürün alımı yaparak göstermiştir. Bu yıl da aynı misyonu ve görevi yerine getireceğiz. Burada FİSKOBİRLİK kadar üreticilerimize önemli görevler düşüyor. Kendilerinden ürünlerine sahip çıkmalarını istiyoruz. İhtiyacı kadar fındığı piyasaya indirmelerini ve öncelikle FİSKOBİRLİK’e satmaları yönünde kendilerine çağrıda bulunuyoruz. Yine depolayacak yeriniz olmaması halinde emanet için sizleri FİSKOBİRLİK’e bekliyoruz. Birlik depolarımıza hiçbir ücret ödemeden emanet olarak fındığınızı teslim edebilirler. Böylelikle piyasada ürün açığı oluşacak ve fındık ürünü daha da değerlenecektir. Bu durum da üreticimizin menfaatine olacaktır."
Öğütken, birliğin 2014 ürünü alımlarına peşin ve emanet usulüne göre 8 Ağustos tarihinden itibaren başlayacağını sözlerine ekledi.