Fındıktan sonra bal üretiminde de...

Ordu Ticaret Borsası(OTB) Başkanı Ziver Kahraman Ordu’nun 11 bin 457 ton bal üretimi ile Türkiye’nin lideri olduğunu, 2013 yılında 226 ton 973 kilogram bala OTB’de tescil işlemi yapıldığını söyledi.Kahraman yaptığı konuşmada, “Ordu, bal üretim miktarı bak

Ordu Ticaret Borsası(OTB) Başkanı Ziver Kahraman Ordu’nun 11 bin 457 ton bal üretimi ile Türkiye’nin lideri olduğunu, 2013 yılında 226 ton 973 kilogram bala OTB’de tescil işlemi yapıldığını söyledi.

Kahraman yaptığı konuşmada, “Ordu, bal üretim miktarı bakımından 11 bin 457 ton ile Türkiye’de liderdir. Ordu Ticaret Borsası’nın kotasyon maddelerinden biri olan balda, 2013 yılında 226 ton 973 kilogram tescil işlemi yapılmış olduğu görülmektedir. Toplam üretim miktarı ile borsamızda tescillenen bal miktarı arasındaki bu uçurumun temel sebebi, Ordulu arıcıların ‘gezginci arıcı’ olması ve ürettiklerini mahallinde hemen satmaları temel etkenken, Ordu’da bal ticareti konusunda etkin bir tacir zümresi bulunmamaktadır. Bal ticaretine dair bir piyasa örgütlenmesi ve fındıkta olduğu gibi bir piyasa derinliği söz konuşu değildir. Ticaret Borsası’nda işlem yapılabilmesi için taraflardan en az birinin muhakkak tacir olması gerekmekte olup ilimizde bal ticareti konusunda piyasa yapıcı nitelikte ve nicelikte tacir bulunmaması, borsamız tescil işlemlerine de yansımaktadır” diye konuştu.



“KİVİ BORSALARDA ALINIP SATILMALARI ZORUNLU DEĞİLDİR”

Bir diğer öne çıkan ürünün kivi olduğunu ifade eden Başkan Ziver Kahraman, “Ordu, kivi üretiminde 6 bin 707 ton ile Türkiye’de ikinci sırada yer almaktadır. Ordu Ticaret Borsasında 2013 yılında 548 ton 198 kilogram kivi tescili gerçekleşmiştir. Tıpkı balda olduğu gibi kivide de toplam üretim miktarına oranlandığında, tescillenen ürün miktarının oldukça az olduğu görülmektedir. Bunun sebeplerinden biri, kivi borsalara kote edilmiş ürünlerden değildir. ‘Yaş meyve ve sebze’ sınıfında değerlendirilmekte olduğundan ‘Hal Kanunu’ kapsamındadır ve borsalarda alınıp satılmaları zorunlu değildir. Kivinin tescili ürün sahibinin keyfiyetine bağlıdır. Bir diğer faktörse, kivide de tıpkı balda olduğu gibi piyasa yapacak nitelik ve nicelikte bir tacir sınıfının olmamasıdır” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri