Firmalara ölüm vadisi uyarısı

Kısa adı TÜBİTAK olan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu'nun Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programı Ulusal Koordinatör Yardımcısı Oğuz Yapar, yenilik yapmayan firmaların ölüm vadisi sınırında bulunduğunu söyledi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası

Kısa adı TÜBİTAK olan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu'nun Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programı Ulusal Koordinatör Yardımcısı Oğuz Yapar, yenilik yapmayan firmaların ölüm vadisi sınırında bulunduğunu söyledi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen etkinlikte AB 7. Çerçeve Programı hakkında bilgiler veren Yapar, ulusal ve uluslararası desteklerden yararlanılması gerektiğini TÜBİTAK'ın bu aşamada kendilerine destek verebileceğini belirtti. Ölüm vadisi sınırından kurtulmak isteyen firmaların yenilik yapmaları gerektiğini belirten Yapar, firmaların yenilik fikirlerini hayata geçirmede iki korku yaşadıklarını bunların “proje fikrinin çalınması” ile “Projemi nasıl bir sayfa yazıp destek alabilirim” korkuları olduğunu sıraladı.

Birçok firmanın bu nedenle yeni ürün düşüncesini hiçbir destek almadan yok ettiğini belirten Yapar, “uygun ortak, uygun projeler ve uygun pazarlarda yönelmesi gerekir” diye konuştu. Firmaların yenilik fikirlerin güvence altına alındığını ve sadece kendilerinin sonuçlarından yararlanabileceğini aktaran TÜBİTAK Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programı Ulusal Koordinatör Yardımcısı Oğuz Yapar, projelerin yazım safhasının da çok iyi ifade edilmesi gerektiğine işaret etti. Proje yazım aşamasının çok net ve anlaşılır olması gerektiğini vurgulayarak, “Proje değerlendiricilerinin onayını alabilecek nitelikte” olması gerektiğini vurguladı.

TÜBİTAK Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programı Ulusal Koordinatör Yardımcısı Oğuz Yapar, Trabzon sanayisinin yenilik kapasitesinin çok olduğunu ifade ederek, bu bölgede KTÜ'nün varlığının da bunu desteklemekte olduğunu söyledi. Sanayi ve üniversite arasında firmalara köprü görevi Ticaret ve Sanayi Odası'nın görebileceğini belirterek ” Firmalar üniversiteye TTSO ile birlikte başvurmalıdır” şeklinde konuştu.

TÜBİTAK'ın İngiltere'de bir araştırma merkezi ili birlikte Trabzon'da proje fikirlerine yönelik bir çalışma gerçekleştirmeyi sağlayacaklarını açıklayan Yapar, “Trabzon'da proje fikirleri özelinde tartışmalıyız. Her bir firmanın fikirlerini tartışmalıyız. Bunun için firmalar ile görüşüp yenilik fikirlerini TÜBİTAK ve KTÜ ile bir araya getirerek değerlendireceğiz. Bu yenilik fikirlerinin bazılarının yurt dışında yazımını gerçekleştirerek uluslararası destekler ile hayata geçirilmesine katkı vereceğiz. Fikir sizden yazmak bizden” sözünü verdi.

AB 7. ÇERÇEVE PROGRAMININ BÜTÇESİ 53.2 MİLYAR AVRO

AB 7. Çerçeve Programının 53,2 milyar Avro bütçesi bulunduğuna dikkat çeken Oğuz Yapar, Türkiye'nin bu programa katkı payı koyduğunu, projeler ile geri dönüşünün sağlanmasının gerektiğini bildirdi. 6. Çerçeve Programı'nda Türkiye'nin verdiği kaynağın yüzde 40'ını geri dönüşüm sağladığını hatırlatan Yapar, “ Bu yüzde 40'lik dönüşüm olmasının nedeni Türkiye'nin öğrenme sürecinden kaynaklandı.

Programının ilk iki yılında Türkiye ciddi bir başarı kazandı. Yatırdığımızdan fazlasını aldık” dedi.
“Şu aşamada Trabzon'dan firmalar TUBİTAK web sayfasına üye olup yurtdışı ortaklık taleplerini takip ederek projelere ortak olabilirler” diye öneride bulunan TÜBİTAK Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programı Ulusal Koordinatör Yardımcısı Oğuz Yapar, “ İlk aşamada ortaklıklar ile bu programda yer almalıyız. Daha sonra yüksek Ar-Ge projeleri yapmaya hazırlık ve deneyim teşkil edecektir” ifadelerini kullandı.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise gerek iç piyasada gerekse yurt dışı pazarlarda yenilik oluşturmanın önem kazandığını, bunun yolunun da AR-Ge'den geçtiğini söyledi. Araştırma-Geliştirme faaliyetlerinin maliyetlerinin yüksek olduğunu hatırlatan Başkan Hacısalihoğlu, “AR-GE maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle bu alandaki devlet desteklerini kullanarak çalışmalarımızı yürütmeliyiz”dedi.
AR-Ge için devlet desteği sağlayan kurumların başında TÜBİTAK'ın geldiğini ifade eden başkan Hacısalihoğlu, “AR-GE ile hedefimiz ilimizdeki ve bölgemizdeki şirketlerimizi bir adım daha ileriye getirmektir.

Oda olarak TÜBİTAK ile işbirliği yaparak bölgemizdeki şirketlerimizin AR-GE girişimlerini artırmak istiyoruz. Trabzon'daki şirketleri geliştirerek yeni ürünlerinin oluşmasına katkı vermek istiyoruz. Yeni ürünlerin oluşumu yurtiçi ve yurtdışı pazar payımızı artıracak ve böylece bölgesel kalkınma ve alanında ivme kazanmış olacağız. Bölgemizdeki sanayiciler ve işletmelerimiz Ar-Ge ile yenilik sağlayamazsa gelecekte bu işletmelerimiz kendi maliyetlerini daha karşılayamaz duruma düşebilir.

Hatta kapanabilirler. O zaman geriye bakıpta 'nerede hata yaptık? neden geç kaldık?' şeklinde söylenmemizin bir anlamı kalmayacaktır.”

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri