Ordu Ticaret Borsası Başkanı Nejdet Gürsoy, 2.5 YTL ve altındaki her fiyatın bölge üreticisi ve fındık esnafını perişan edeceğini belirterek, "FİSKOBİRLİK'in satışları bir an önce durdurması gerekiyor" dedi.
Bu yıl fındık rekoltesinin bol olduğunu ve rekoltenin yüksek olması nedeniyle sıkıntılı bir sezon geçeceğinin bilincinde olduklarını belirten Gürsoy, "Bu gerçeği görmesine görüyoruz ama diğer bir gerçek de bölge insanı ve esnafının yaşaması için fındık fiyatının bu kadar düşük olmaması gerektiğidir" diye konuştu.
Fındık için 2.50 YTL ve altındaki her fiyatın bölge üreticisi ve fındık esnafını olumsuz etkileyeceğini ifade eden Gürsoy, serbest piyasada fiyat istikrarı yakalanmak isteniyorsa kesinlikle 2005 ve 2006 mahsulü satışlarının durdurulması gerektiğini kaydetti. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO), fiyat istikrarı için piyasaya girdiği bir ortamda başka bir kurumun serbest piyasaya 2 YTL'den fındık satmasının bir mantığının olmadığını savunan
Gürsoy, "Bugün yetkililerin görmesi gereken bir gerçek de 2005 mahsulün TMO tarafından FİSKOBİRLİK'e satılması ve bu fındıkların 1.6-2 YTL arasında serbest piyasaya arzıyla fiyatların yükselmesini engellenmektedir. Bu satışların kesinlikle durdurulması gerekir. Zaten destekleme fiyatı açıklanan bir politikada, serbest piyasada 'fiyat istikrarının' sağlanmasıdır. Bu görevde TMO'ya verilmişse, 4 YTL'ye fındık alındığı bir yerde bir başkasının serbest piyasaya 2 YTL'ye fındık satmasının da mantığı yoktur" diye konuştu.
Yetkililerin Eylül ayının bölge üreticisi ve esnafı için önemli bir ay olduğunu unutmamaları gerektiğini ifade eden Gürsoy, şöyle konuştu:
"TMO'nun özellikle Eylül ayında yapacağı daha seri alımlar borçlu olan küçük üreticilerin TMO'ya yönelmesini sağlayacaktır. Şu andaki 2.50 YTL'lik fiyatların serbest piyasaya da fındığın gelmesini engelleyerek serbest piyasada fiyatların bir nebze de olsa yükselmesine sebep verecektir. Rekoltenin çok olması nedeniyle zor bir sezon geçeceğini biliyoruz. Ancak bu fiyatlar kabul edilemez. Çünkü bu fiyatlar maliyetin altında fiyatlardır. İnsanlar ne kadar iyi niyetli olsalar da bu fiyatlar karşısında ne borcunu ödeyebilir ne de geçinebilirler. Tablo böyle olursa bu doğal olarak esnafa da yansıyacaktır. Bu da Ordu ekonomisinin çökmesi demektir."