FİSKOBİRLİK'te karışıklık!

Yaklaşık 40 FİSKOBİRLİK delegesi, Olağanüstü Genel Kurul'un toplanması için birlik yönetim kurulu ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na noter kanalıyla ihbarname gönderirken, FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar bu girişimi ciddiye almadığını s

Yaklaşık 40 FİSKOBİRLİK delegesi, Olağanüstü Genel Kurul'un toplanması için birlik yönetim kurulu ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na noter kanalıyla ihbarname gönderirken, FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar bu girişimi ciddiye almadığını söyledi.


Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı ve FİSKOBİRLİK Genel Kurul Delegesi Özer Akbaşlı, bugün Samsun ile Artvin Hopa arasında bulunan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri'nin yönetim kurulları ve FİSKOBİRLİK genel kurul delegeleriyle bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi. Toplantıda, FİSKOBİRLİK'in son durumu, sorunları, çözüm yolları ve neler yapılması gerektiği konularının masaya yatırıldığını ve fikir alışverişinde bulunulduğunu kaydeden Akbaşlı, toplantıda FİSKOBİRLİK genel kurulunun toplanması için sürecin başlatılmasının kararlaştırıldığını dile getirdi.


FİSKOBİRLİK'in 196 delegesinin bulunduğuna işaret eden Akbaşlı, "Birliğin genel kurulunun toplanması için delege sayısının yüzde 10'unun, yani 20 delegenin imzası yeterli oluyor. Yaptığımız toplantıya katılan 40 genel kurul üyesiyle, birliğin genel kurulunun toplanması için gerekli süreci başlattık" diye konuştu.

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu, FİSKOBİRLİK Genel Müdürü ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na, birliğin Olağanüstü Genel Kurulu'nun 10 gün içerisinde yapılması için noter kanalıyla ihbarname gönderdiklerini dile getiren Akbaşlı, şöyle konuştu:

"FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı sayın Lütfi Bayraktar ve yönetim kurulu üyeleri, birliğin problemlerinin çözümünde, çözümsüzlüğe düşülmesi durumunda istifa edeceklerini her defasında beyan ettiler. Ancak gelin görün ki bu bir türlü gerçekleşmedi. Bugün yaptığımız toplantıda, delege arkadaşlarımızın tamamında, 'Bunların istifa edeceği yoktur' kanaati oluştu. Bu nedenledir ki, delegeler olarak genel kurulun toplanması için süreci başlattık. Noter kanalı ile genel kurulun 10 gün içinde toplanması için FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu, birlik genel müdürlüğü ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na ihbarname gönderdik. Şimdi FİSKOBİRLİK'in ana sözleşmesinin 22/2 maddesi hükümlerine istinaden birliğin Olağanüstü Genel Kurulu'nun toplanmasını bekliyoruz."
FİSKOBİRLİK delegeleri tarafından Olağanüstü Genel Kurul'un yapılması için hazırlanan ihbarname yazısında ise şu ifadelere yer verildi:
"FİSKOBİRLİK'e bağlı kooperatiflerimizce üretici ortaklardan alınan 2006 ve 2008 ürün bedellerinden bugün itibariyle ödenmemiş üretici alacakları bulunmaktadır. Birliğimiz garantörlüğünde, Şekerbank A.Ş.'den, kooperatiflerinden olan ürün bedeli alacaklarına karşı ortak üreticilere kullandırılan kredilerin geri ödemelerinin yapılamamış olması ve üretici ortaklar bu kredilerden dolayı icra takibi ile karşı karşıya kalmıştır. Birliğimiz ve bağlı kooperatif ile iştiraklerimiz personeline aylardır ücretleri
ödenmemektedir. Birliğimiz iştiraklerinden FİSKOMAR A.Ş.'den, kooperatiflerden ürün bedeli alacağı olan üreticilere alacaklarına mahsuben yaptırılan alışveriş imkanı ortadan kaldırılmıştır. 1163 sayılı kooperatifler kanunun 42/6 ve birlik ana sözleşmesi 29/8 maddelerinde, satılacak gayri menkullerin asgari satış fiyatı ile satış şeklinin genel kurul yetkisinde olduğu ve bu yetkinin genel kurulun devredemeyeceği yetkilerinden olduğu hükme bağlanmış olmasına rağmen, birliğimizin daha önce yapılan olağan  genel kurullarında satışına karar verilen ve asgari satış fiyatları belirlenen gayri menkullerin, genel kurul kararı olmadan belirlenen daha düşük fiyatlarla satışa çıkarılmış olmasının hukuka aykırı olması, her ne kadar teklif gelmemiş olsa bile bu aykırılığın birliğin gayrimenkul satışı ile ilgili tavrı konusunda samimi olmadığı kanaati oluşturmuş, birliğin ticari itibar kaybına sebep olmuştur. Bakanlar kurulu kararı ile vadeli olarak TMO'dan alınan ve satışı yapılan 30 bin ton fındık bedelinin vadesinde ödenmemiş olması nedeniyle faiz tahakkuku ile karşılaşılmıştır. Birliğimizin içinde bulunduğu mali çıkmaz karşısında iştiraklerimizden bazılarının satışının yetkili ağızlarca dillendirilmekte olduğu, ancak ana sözleşmenin 29/8 ve 22 maddesi hükümlerince teşebbüslere iştirak etmek veya çıkmaya karar vermek veya bu konuda yönetim kurulun yetki vermek için genel kurul kararı olması gerekmektedir. Genel kurul bu yönde karar alınmadan yapılacak girişimlerin birliğimizin ticari itibarını zedeleyecektir.
Nedenleriyle ortaya çıkan olumsuzların birliğimiz genel kurulunun acilen görüşülmesi kaçınılmaz olmuştur. Bu nedenle, isim, imza, ortak numarası ve kooperatif adları bulunan FİSKOBİRLİK genel kurul temsilcileri olarak, birlik ana sözleşmesinin 22/2 maddesi gereğince 10 gün içerisinde genel kurulun olağanüstü toplantıya çağrılmasını muhataplarından arz ederiz"

BAYRAKTAR: "BU GİRİŞİMİ CİDDİYE ALMIYORUM"
FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, bazı delegelerin birlik genel kurulunun toplanması için başlattıkları girişimi ciddiye almadığını söyledi.
Bayraktar, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu talep ettiğini ve bu görüşmeyi beklediğini belirtti. Başbakan Erdoğan'la yapacağı toplantıda birliğin sorunlarını ileteceğini söyleyen Bayraktar, "Sorunlarımızı Başbakanımıza ileteceğim ve destek talebinde bulunacağım. Başbakanlıktan bana en kısa zamanda görüşme için randevu verileceği bilgisi verildi. Şimdi bu görüşmenin olmasını bekliyorum. Sayın Başbakanımızla görüşmeden, birliğin genel kurulunun toplanması gibi durum söz konusu olamaz. Genel kurulun yapılması isteğini ciddiye almıyorum" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan'la yapmayı planladığı görüşmeden olumsuz bir durumun çıkması durumunda görevi bırakacağını ifade eden Bayraktar, şunları söyledi:


"Bugün Giresun'da bazı delegeler toplantı gerçekleştirmiş. Bir delegelerin beni aradı. Çözümsüzlük durumunda istifa edeceğim yönündeki beyanatlarımı bana hatırlatıp, genel kurulun toplanmadan görevi bırakmasını istendi. Ben de, sayın Başbakanla görüşme talebim olduğunu, bunun gerçekleşmeden görevi bırakma gibi bir durumun olmayacağını kendilerine ilettim. Zaten bu arkadaşların üzüm yemek gibi amaçları yok. Samimi bulmuyorum. Çok ciddiye almıyorum. Bu arkadaşlar birliği düşünse, genel kurul talebinde bulunmazlar. Çünkü bir genel kurulun maliyeti nereden baksanız bir milyon lira. Birlik böyle bir durumda iken, bu kadar önemli bir meblağının harcanması bana göre anlamsız."

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri