Gaziler Günü, Trabzon'da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Muharip Gaziler Derneği Trabzon Şube Başkanı Seyyah Sağıroğlu, devletin kendilerine gereken ilgiyi göstermemesinden yakınarak "Bazen öyle oluyor ki gaziyiz demeye utanıyoruz" dedi.
Gaziler Günü dolayısıyla Trabzon Valiliği önünde tören düzenlendi. Trabzon Valisi Nuri Okutan, Belediye Başkan Vekili Kemal Kılıç, Garnizon Komutan Vekili Albay Yüksel Sönmez, Muharip Gaziler Derneği Trabzon Şube Başkanı Seyyah Sağıroğlu ile mülki ve askeri erkan ile gaziler ve öğrenciler törene katıldı. Törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı, öğrenciler şiirler okudu.
GAZİYİZ DEMEYE UTANIYORUZ
Tören sonrasında bir açıklama yapan Muharip Gaziler Derneği Trabzon Şube Başkanı Seyyah Sağıroğlu, devletin kendilerine gereken ilgiyi göstermemesinden yakınarak Gaziler Gününü buruk kutladıklarını söyledi.
Kore Savaşı'nın ardından Korelilerin Türkiye'deki gazileri sürekli arayıp sorduklarını ancak gazilerin aynı ilgiyi kendi kamu kurum ve kuruluşlarından göremediğini ileri süren Sağıroğlu, "Bizim dernek lokalimizdeki malzemelerin bile neredeyse tamamı Kore'den gelmiştir. Kamu kurumlarından hiçbir destek görmedik. Talebimiz oldu ama destek yapılmadı. Şu gazileri hakir gördüler. Bu kahramanların hala Beşparmaklar'da, Kore'de izleri var. Bunu bilenler biliyor. Bazen öyle oluyoruz ki gaziyiz demeye utanıyoruz"
dedi.
Halk nezdinde de gereken itibarı göremediklerini anlatan Sağıroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Kıbrıs ya da Kore fark etmez. Halk nezdinde itibarımız hiç yok diyebilirim. Kore'de savaşan o kahramanlar Türkün kahramanlığını dünyaya gösterdi. Destan yazdı. Onlar olmasaydı bu milletin kahramanlığını Avrupalılar fark etmezdi."
Sağıroğlu, bölgede 4 bin üzerinde gazi bulunduğunu belirterek bu gazilerden bazılarının mağdur durumda olduğunu söyledi.
Yeni neslin de tarih bilincinden uzak yetiştiğini iddia eden Sağıroğlu, "Yeni neslin Kıbrıs ve Kore harbinden haberi yok. Lise kitaplarında Kurtuluş Savaşı 12 satır. Kıbrıs ve Kore ise tarih kitaplarında hiç yok" dedi.
Kendilerine ödenen şeref aylığıyla ilgili sıkıntıları bulunduğunu dile getiren Seyyah Sağıroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz 286 lira şeref aylığı alıyoruz. Bu maaş değil bahşiştir. Sosyal güvencesi olmayanlar biraz daha fazla alıyor. Yani bizi ikiye ayırıyorlar. Bir kısmımızı şerefli bir kısmımızı da şerefsiz yaptılar. Bundan dolayı çok üzgünüz. Bunu da hükümet yaptı. Bizim hükümetten talebimiz muharip gaziler arasında ayırım yapılmamasıdır. Yüksek kesimlerde oturan ve başka geçim kaynakları olmayan
mağdur gazilerimiz var."
DENİZ FENERİ DERNEĞİ'Nİ KAMU YARARINA ÇALIŞAN DERNEK OLARAK GÖRDÜLER BİZİ GÖRMEDİLER
Sağıroğlu, dernek binası için Cuma namazı sonrası camilerden yardım toplama talebinde bulunduklarını ancak kamu yararına çalışan dernek olmadıkları gerekçesiyle bunun reddedildiğini söyledi. Camilerden yardım toplama talepleri olduğunu anlatan Sağıroğlu, şöyle konuştu: "Müftülük bunu kamu yararına kurulmuş dernek olmadığımız gerekçesiyle reddetti. Biz kamu yararına kurulmuş bir dernek olduğumuza kimseyi inandıramadık. Müftülük bana 'Burada kamu yararına çalışan bir tek Deniz Feneri Derneği görünüyor'
dedi. Biz görünmüyoruz. "Size para toplarsak usul haline gelir" dediler. Ben 10 yaşından beri Cuma namazı kılıyorum. O müftüye 'Biz olmasaydık o minareye çıkıp o ezanı okuyamazdınız' dedim. Çünkü Lefkoşa'da çıkartma harekatı başladığında sabah namazını duyup ağlamıştık. Bu basit bir olay değil."
Öte yandan Gaziler Günü dolayısıyla düzenlenen törende 2005 yılında Erzurum'da geçirdiği trafik kazasında şehit olan polis memuru Enes Naci Torpi'nin eşine, Trabzon Valisi Nuri Okutan tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül adına Devlet Övünç Madalyası ve Cumhurbaşkanlığı beratı verildi. Vali Oktan madalyayı şehit polis memurunun 3 yaşındaki oğlu Enes ve 6 yaşındaki kızı Sümeyye'ye taktı.