"Geleceğin şehirleri projesi"

Çevre ve Orman Bakanlığı ile Uluslararası Su Kuruluşu (IWA)arasında İstanbul, Kayseri ve Trabzon illerinde alt yapı, su, atık su yönetiminde yeni hedeflerin belirlenmesini içeren  ''Geleceğin Şehirleri Projesi'' protokolü imzalandı.  Bakanlıkta düzenlenen

Çevre ve Orman Bakanlığı ile Uluslararası Su Kuruluşu (IWA)arasında İstanbul, Kayseri ve Trabzon illerinde alt yapı, su, atık su yönetiminde yeni hedeflerin belirlenmesini içeren  ''Geleceğin Şehirleri Projesi'' protokolü imzalandı. 

 

Bakanlıkta düzenlenen imza töreninde konuşan Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya, AB'ye giriş sürecinde Türkiye'nin çevre yönetiminde bir dönüşüm yaşadığını söyledi. 

 

Türkiye'nin 2023'e kadar büyük şehirlerde konuya ilişkin 60 milyar Avro tutarında yatırım yapacağını bildiren Sarıkaya, bu yatırımın 35 milyar avroluk bölümünün atık su ve içme suyu konusunda tesislerin yapımı ve mevcut tesislerin ıslah edilmesi için kullanılacağını dile getirdi. 

 

IWA ile yürütülecek projede İstanbul, Trabzon ve Kayseri illerinin seçildiğini belirten Sarıkaya, bu şehirlerde 3 yıl boyunca yerli ve yabancı akademisyenler eşliğinde bir dizi çalıştayın yapılacağını kaydetti. Sarıkaya, bu çalıştaylar çerçevesinde şehirlerin alt yapı, su ve atık su yönetimi gibi konulardaki problemlerine ilişkin tüm kurumların da katılımıyla çözümler aranacağını söyledi. 

 

Projeyle atık su ve içme suyu yönetimi konularında uygun teknolojilerin kullanımında önemli verilere ulaşılacağını dile getiren Sarıkaya, ''Projede seçilen iller, yalnızca Türkiye için örnek olmayacak, diğer ülkelerin şehirlerine de örnek teşkil edecek'' dedi.

 

''Geleceğin Şehirleri'' projesinin IWA tarafından Çin ve Brezilya gibi ülkelerde de uygulanacağını anlatan Sarıkaya, projeye Türkiye'nin öncü ülke olarak dahil edildiğini ifade etti. 

 

Sarıkaya, IWA'nın projenin yürütülmesi için yurt dışından gelecek uzmanların masraflarını karşılayacağını, yerli ve yabancı uzmanların konaklama ve ulaşım gibi ihtiyaçlarının da Çevre ve Orman Bakanlığı ile ilgili belediyeler tarafından karşılanacağını söyledi. 

IWA Direktörü Paul Reiter de iklim değişikliği, su azlığı ve şehirleşme gibi geleceğin çözülmesi zor konularının teknolojik yeniliklerle aşılabilmesinin büyük bir fırsat olduğunu söyledi. 

 

''Geleceğin Şehirleri'' projesini tüm dünya için uygulanabilir bir modele dönüştürmeyi hedeflediklerini dile getiren Reiter, ''30 yıldır Türkiye'de farklı ortamlarda çalışma olanağı buldum. Bu projeyi Türkiye'de başlatmaktan çok heyecan duyuyorum. Türkiye'nin projedeki rolü oldukça önemli'' diye konuştu. 

Kavramsal olarak projenin uygulanacağı ilk ülkenin Türkiye olacağını bildiren Reiter, bu kapsamda Türkiye'nin lider bir rol üstleneceğini ifade etti. 

Konuşmaların ardından, IWA Direktörü Paul Reiter, Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akça, KASKİ Genel Müdürü Ender Batukan, Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Ergin Aydın, Su Kirlenmesi Araştırmaları Türk Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Rüya Taşlı Toraman, protokolü imzaladı.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri