Prof. Bocutoğlu:'' Gemi İnşa Sanayi Yeni Teşvik ve İstihdam Paketi'ne Dahil Edilmeli ''
Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu, Yeni Teşvik ve İstihdam Paketi'ne Dahil Edilmeyen Gemi İnşa Sanayinin Teşvik Kapsamına Alınması Gerektiğini Söyledi. Bocutoğlu, Gemi İnşa Sanayinin Teşvik Dışında Bırakılmasının Yeni Çam Tersanesi'nin Gelişimini Yavaşlatacağını Savundu.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu, Yeni Teşvik ve İstihdam Paketi'ne dahil edilmeyen gemi inşa sanayinin teşvik kapsamına alınması gerektiğini söyledi. Bocutoğlu, gemi inşa sanayinin teşvik dışında bırakılmasının Yeni Çam Tersanesi'nin gelişimini yavaşlatacağını savundu.
Bölgesel kalkınma ve durgunlukla mücadelede kamunun rolünün giderek arttığına vurgu yapan Bocutoğlu, "Avrupa Birliği (AB), hem Birliği oluşturan ülkeler arasındaki hem de Birliği oluşturan her ülkenin kendi bölgeleri arasındaki sosyal ve ekonomik dengesizlikleri gidermeyi ortak birlik politikası olarak benimsemektedir. Amerika Birleşik Devletleri ve AB, 2007-2009 küresel krizinin doğurduğu durgunluktan çıkmak amacıyla genişletici para ve maliye politikaları uygulanmaktadır." dedi.
Türkiye'de de bu bağlamda hükümetin, Trabzon ve bölgeyi yakından ilgilendiren iki önemli teşvik sistemi geliştirdiğini hatırlatan Bocutoğlu, bunlardan birincisinin 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki hakkındaki kanun, ikincisinin ise Yeni Teşvik ve İstihdam Paketi olduğuna dikkat çekti. Bocutoğlu, şöyle devam etti:
"Yeni Teşvik ve İstihdam Paketi, üçüncü bölgede yer alan Trabzon ilinde hayvancılık, meyve sebze işletmeciliği, oteller, çimento, beton, deri ürünleri, tıbbi aletler, optik cihazlar, eğitim ve sağlık hizmetleri alanlarında nispeten kurumsal ve görece büyük ölçekli yatırımların teşvikini öngörmektedir. Turizm sektörünün gelişmesinde birinci rol oynayan otel yatırımlarının teşviki ilimiz ve bölgemiz için özel bir önem arz etmektedir ve son derece isabetli olmuştur. Buna karşılık, gemi inşa sanayinin teşvik dışında bırakılması Yeni Çam Tersanesi'nin gelişimini yavaşlatacaktır."
Bocutoğlu, bu nedenle sivil toplum kuruluşlarının, gemi inşa sanayinin Yeni Teşvik ve İstihdam Paketi'ne dahil edilmesi için lobi yapmasının yerinde olacağına vurgu yaptı.
5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki hakkındaki kanunun, uygulandığı dönemde başarılı sonuçlar verdiğini ifade eden Bocutoğlu, yıl sonu itibariyle sona erecek yasanın uygulama süresinin uzatılmasının da ilin ekonomisi için büyük yararlar bulunduğunu kaydetti.
Bocutoğlu, Trabzon ekonomisinin en önemli gündem maddelerinin; 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki hakkındaki kanunun uygulama süresinin uzatılması, gemi inşa sanayinin, Yeni Teşvik ve istihdam Paketi kapsamına alınması, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı aracılığıyla otelcilik yatırımlarına Körfez sermayesinin çekilmesi ve kurulması düşünülen özel üniversitelere daha aktif toplumsal desteğin sağlanması olması gerektiğini anlattı.