Giresun'da Hazine Aranıyor

Giresun'un Bulancak ilçesi kırsalındaki 2 bin rakımlı yaylada, definecilerin 45 gündür Kazı alanında 30 metrenin üzerinde sondaj yapan kazı ekibi, bu süre içerisinde arama çalışmalarına 200 bin lira harcadı. Yaklaşık bir yıllık planlamanın ardından başlan

Giresun'un Bulancak ilçesi kırsalındaki 2 bin rakımlı yaylada, definecilerin 45 gündür Kazı alanında 30 metrenin üzerinde sondaj yapan kazı ekibi, bu süre içerisinde arama çalışmalarına 200 bin lira harcadı. Yaklaşık bir yıllık planlamanın ardından başlanan kazı çalışmasında, olduğu var sayılan krallığa ait şehrin gözetleme kulesinden aşağıya iniliyor.

Kazı ekibi, 90 ton altının bulunduğu sanılan hazineyi ortaya çıkarma heyecanını yaşarken, ilçe yöneticileri de hazineyle değil, ortaya çıkacak yer altı şehrinin bölgenin kaderini değiştireceğine inanıyor.

Kazı için yaklaşık 45 gün önce Giresun Valiliği'nden izin alarak ekibiyle birlikte çalışmalara başlayan Turan Gögerçin (44), AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğinin definecilik olduğunu, tamamıyla yasal prosedürler çerçevesinde devlet gözlemcileriyle birlikte kazı yaptıkları söyledi.

Kazı yaptıkları alan üzerinde bizzat kendisinin bir yıllık çalışma yaptığını, tarihi kaynaklar ile haritaları inceleyerek koordinatlara ulaştıklarını ifade eden Gögerçin, ''İzin alınır alınmaz ekibimizi oluşturarak kazı yapacağımız noktada hemen çalışmalara başladık. Biz profesyonel definecileriz, cihazımızla tespitini yaptık, dokümanları topladık, aynen hepsi doğru çıktı. 10 gün içinde hedefe ulaşmayı planlıyoruz'' dedi.

Kazı yaptıkları 1,5 metrekarelik alanda 45 gün içerisinde 32 metrelik derinliğe ulaştıklarını, şehrin kulesi olduğunu düşündükleri bu alandan, o dönemin harçlarıyla oluşturulmuş ve ''kesme'' diye tabir edilen taşlardan yapılan bölümler bulduklarını, kulenin aydınlatılması için kullanılan meşale koyma yerlerini ortaya çıkardıklarını anlatan Gögerçin, ''Bulduğumuz izlerden olayın doğru olduğunu anladık, doğru yolda olduğumuza inandık. Yasal olarak 15 günümüz kaldı. Makinelerimizin arıza yapması bizi etkiledi ama 10 gün içinde ulaşmayı planlıyoruz'' diye konuştu.

Gögerçin, kazı alanına sondaj malzemesi, seyyar kompresör, jeneratör, yapay asansör, 13 kişilik ekiplerinin yatacakları çadırlar ve malzemeler çıkardıklarını, şimdiye kadar kazı için 200 bin lira harcadıklarını vurgulayarak, ''Doğru yolda olduğumuza eminiz. Çünkü yere vuruyoruz, altının boş olduğuna dair sesler geliyor. Buradan hem büyük bir define, hem de bir medeniyetin izlerini çıkaracağımızdan eminiz'' dedi. 

Belediye Başkanı çalışmaları izliyor

Kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Bulancak Belediye Başkanı Kadir Aydın ise bakir doğası ve yaylalarının güzelliğiyle adından söz ettiren Karadeniz'de, ilçelerinin sınırları içerisindeki bir yaylada böyle bir hazinenin varlığının kendilerini son derece heyecanlandırdığını söyledi. Aydın, şöyle devam etti:

''Sonuçlarını merakla bekliyoruz. Başlangıçta bir define kazısı olarak algılandı ama işin üzerine gidildikçe, biraz daha boyutları ilerleyince farklı noktalara gitti.

Yerel idareci olarak buradaki ekonomik değeri olan altınla ilgilenmiyorum. Benim açımdan bunların zerre kadar bir değeri yok. Benim için asıl değerli olan, asıl hazine, burada böyle bir medeniyetin olmasıdır. Bu boyutla değerlendirildiğinde, Bulancak açısından, yayla turizminin yanı sıra kültür ve inanç turizmi açısından önemli olacaktır. Bu boyutuyla ilgileniyoruz ve sonucunu burada kazı yapanlardan daha merakla ve heyecanla bekliyoruz.''

Bulancak Turizm ve Tanıtma Derneği (TUDER) Başkanı Zafer Çamaltı da kazının resmi, devletten izinli bir define kazısı olduğunu belirterek, ''İlginç bir yer, orman içerisinde. Ben de kazı yapılan bölüme girdim. Değişik bir deneyim oldu benim için. Arkadaşlar burada 3 bin 500 yıl önce bu topraklarda hüküm sürmüş 'Kırım Krallığı'nın izlerini arıyorlar. Doğal olarak da hazinesini arıyorlar'' diye konuştu.

Dernek olarak olaya turizm açısından baktıklarını ifade eden Çamaltı, ''Burada arkadaşların beklediği bulgulara ulaşılırsa, bizim bölgemiz için, Giresun için çok farklı boyut ortaya çıkacak. Belki buranın tarihi,kaderi değişecek.

Turizm açısından burası bir ziyaret yeri olacak. Burada arkadaşların anlatmasına göre bir yer altı şehri, tarihi bir uygarlığın kalıntıları var. Tıpkı Ürgüp, Göreme, Derinkuyu gibi bir yer altı şehri bekleniyor. Kral mezarlarına ulaşılma hedefleniyor. Ciddi anlamda da değerli bir hazine bekleniyor'' dedi.

Temennilerinin alana ulaşılması olduğunu ifade eden Çamaltı, ''Onlar altınları alsın, yer altı şehri de bizim olsun'' diye konuştu.

Bulancak Dernekler Federasyonu (BUFED) İhsan Yüksel ise alandan çıkarılacak ne olursa olsun, bunun bölgeye hem maddi hem de manevi anlamda önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

Yüksel, kazının Karadeniz Bölgesi'nin turizme kazandırılması noktasında önemli bir rol oynayacağına ve insanların yöreye sürekli gelerek buraları ziyaret etmesine katkıda bulunacağını umduklarını belirtti.

Kazı ekibinden Bahri Karayaka da çalışma yaptıkları alanın kültürel açıdan önemli bir yer olduğuna ekip olarak inandıklarını, 5-6 metreye kadar kalıntıları bulmayı ümit ettiklerini söyledi.

Cemil Erol ise 45 gündür ailelerinden uzak olduklarını ancak buna alışmaya çalıştıklarını belirterek, ''Ne kadar zor olsa da biz çalışmalarımızı sürdürüp amacımıza ulaşacağız'' diye konuştu.

Bulancak halkı ise konuyu çeşitli kaynaklardan duyduklarını, aramanın ''altın'' için yapıldığına inandıklarını belirtti.

Erdal Yeşiltepe, ''Duyduk. Burada eski çağdan kalma bir şeyler varmış. Ama ne kadar doğru bilemem'' derken Recep Başoğlu, ''Altın arıyorlar'' dedi.

AA muhabirinin görüştüğü tarihçiler ise eski çağlarda, milattan önce 1500'lü yıllarda bölgede ''Kırım Krallığı''nın var olduğuna dair herhangi bir tarihsel bilgi olmadığını, bulunacağı iddia edilen şehrin milattan önce 8'inci yüzyılın ilk yarısına kadar Kafkasya'dan Karadeniz'in kuzeyine doğru uzanan alanda yaşayan atlı göçebe kavim ''Kimmerler''e ait olabileceğini belirttiler. 

Hazine bulunursa yüzde 50'si devletin olacak

Define Arama Yönetmeliği, define aramak isteyenlerin, define arayacakları yerin bağlı olduğu mülki amire bir dilekçeyle müracaat etmelerini ve dilekçede arama amacının açıkça belirtilmesini şart koşuyor.
Bulunan definenin Maliye Bakanlığı'nca geçer akçe olarak değerinin tespit edilmesini öngören yönetmelik, define Hazine'ye ait arazide bulunmuşsa değerinin yüzde 50'sini çıkaran kişi olan aracıya verilmesini karara bağlıyor.

Bulancak'ta yapılan kazıda, yönetmelikte belirtilen devlet gözlemcileri de yer alıyor.


İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri