Giresun Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğü bünyesindeki kemençe kursuna katılan kadınlar, Karadeniz'in simgelerinden biri olan kemençeyi çalmasını öğreniyor.
Karadeniz'in vazgeçilmez çalgısı olan kemençe, yörede vatandaşlar ve sanatçılar tarafından ilgi görüyor. Adına festivaller düzenlenen, çalındığı her yerde birçok insanı horon oynamaya teşvik eden kemençe, kadınların da ilgisini çekmeye başladı. HEM Müdürlüğünce açılan kemençe kursunda 7 kadın kemençe çalmaya başladı.
HEM Müdürü Harun Karabürk, kemençenin yöre açısından önemli bir enstrüman olduğunu söyledi.
Kemençenin yöre kültürünün en önemli dinamik çalgısı olduğunu dile getiren Karabürk, şunları kaydetti:
"Halk Eğitim Merkezi olarak bu enstrümanın yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla bu kursu planladık. Kurs çok ilgi gördü, 40 kursiyer katılıyor, bunların 7'si bayan. Bayanların ilgi göstermesi bizim için önemli. Grubun içerisinde her meslek grubundan kursiyer mevcut. Öğrencisinden tutun kahvehanecisine, lokantacısına, doktoruna kadar değişik meslek gruplarından katılanlar var."
Karabürk, azınlık da olsa kadınların ilgi göstermesinin güzel olduğunu ifade ederek, "Kadınların kemençe çalması toplum tarafından garip karşılansa da bizim açımızdan önemli, kadınlar da bu çalgıyı öğrenmeli" dedi.
- Kadınlar kemençe çalmaktan mutlu
Kursa katılan kadınlardan Mukaddes Harputluoğlu ise kendisinin halk oyunları öğretmeni olduğunu belirterek, "Mesleğim gereği işimle ilgili olduğu için hocamızın da teşvikiyle kursa başladım. Çalmak çok zevkli, herkese tavsiye ederim. Normalde telli çalgıları çalamıyorum ama kemençeyi ilk defa çalmama rağmen çok hoşuma gitti" diye konuştu.
Şengül Altunsoy da ilk defa kemençe kursuna katıldığını dile getirerek, "Kursta ruhum dinlendi. Kendimi çok dinamik hissettim, bu zaten Karadeniz'in özü. Kemençe inşallah ileriye yönelik de daha iyi yerlere gelir tanıtılır. Zaten müzik ruhun gıdasıdır, kemençe de iyi geldi" ifadesini kullandı.