Giresun'da “Vahşi Madenciliğe Hayır” eylemi

Giresun’da Harşit Vadisi’nde maden şirketlerine karşı düzenlenen eylemde konuşan CHP Giresun İl Başkan Gökhan Şenyürek, "Erzincan İliç’te yaşanan facia, vahşi madenciliğin ne tür sorunlara yol açabileceğinin acı bir örneğidir." dedi.

Giresun’da Harşit Vadisi’ndeki maden şirketlerine karşı Harşit Vadisi Platformu tarafından ‘vahşi madenciliğe hayır’ eylemi düzenlendi. Eylemde açıklamalar yapan Cumhuriyet Halk Partisi Giresun İl Başkan Gökhan Şenyürek, “Şanlı bir tarihi geçmişe sahip olan Harşit Vadisi Savunması, düşmana geçit vermedi fakat maalesef günümüzde yerli işbirlikçiler sayesinde bu topraklar maden şirketleri tarafından işgal edilip, talan edilmektedir” dedi.

Tirebolu’nun Şenyuva köyündeki Garigen Tepesi'nde yöre halkı, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen eylemde konuşan Şenyürek, “Vahşi madenciliğe karşı birlikte sesimizi yükselterek geleceğimizi korumamız mümkündür” ifadesinde bulundu.

“YERALTI KAYNAKLARI YANDAŞ ŞİRKETLERE PEŞKEŞ ÇEKİLDİ”

Şenyürek, “Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana devletimizin ilgili kurumları birçok unsuru gözeterek dengeli ve sürdürebilir bir maden politikası uygulamıştır. Fakat mevcut iktidar, birçok alanda olduğu gibi kanunlarda yapılan değişikliklerle canlı ve çevre yaşamı açısından kritik öneme sahip değerleri hiçe sayarak ülkemizin tüm yeraltı kaynaklarını yabancı ve yandaş şirketlere peşkeş çekmiştir." dedi.

“TOPRAKLARIMIZDA EKOKIRIM SUÇU İŞLENMEYE BAŞLADI”

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun İl Başkan Gökhan Şenyürek, "AKP iktidarı öncesi 79 yıllık dönemde verilen maden ruhsat sayısı 1186 iken, son 15 yılda 386 bin yeni maden ruhsatı verilerek yurdumuzun dört bir yanında havamız, suyumuz, toprağımız, insanımız zehirlenmeye, açık bir ‘ekokırım suçu’ işlenmeye başlanmıştır. Vahşi madencilik Türkiye’nin birçok yerini tehdit eden sorundur. Madenlerin kontrolsüz ve yasadışı bir şekilde işletilmesi toprağa suya havaya büyük zarar vermekte, maden atık alanlarının genişletilmesi bu sorunu daha da derinleştirmektedir. Maden faaliyetleri için orman alanlarının tahrip edilmesi bölgenin biyolojik çeşitliliğini tehdit etmekte, tarım ve turizm gibi yöresel geçim kaynaklarımıza zarar vermektedir." ifadelerini kullandı.

“VAHŞİ MADENCİLİK FELAKETE NEDEN OLDU”

Şenyürek,"Maalesef ders almaktan imtina eden bir toplumuz. Hepimizin bildiği gibi çok yakın bir zamanda Erzincan İliç’te yaşanan facia, vahşi madenciliğin ne tür sorunlara yol açabileceğinin acı bir örneğidir. Bu faciada birçok insan hayatını kaybetmiş, bölgede büyük bir çevre felaketi yaşanmıştır. Buna benzer bir facia yine Şebinkarahisar ilçemizde de yaşanmıştır. Buradan bir kez daha sesleniyoruz. Köylerimizi ve çevremizi korumak için hepimize görev düşmektedir. Sesimizi yükselterek ve ancak birlikte hareket ederek geleceğimizi korumamız mümkündür.” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri