Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ülke genelinde olduğu gibi Doğu Karadeniz’de de yaban hayatını fotokapanlarla izliyor. Bölgede yayılış gösteren büyük memeli yaban hayvanlarının fotokapanlarla tespit edilmesi maksadıyla 2015 yılı başından itibaren 100 adet fotokapan farklı alanlara yerleştirildi.
Doğu Karadeniz’in zengin yaban hayatı varlığı ile yaban hayvanları fotokapanlar sayesinde doğal ortamlarında gözlemlenebiliyor. Bu doğrultuda çalışmalarını yürüten Orman ve Su İşleri Bakanlığı son 6 ayda bölgede bozayı, çakal, tilki, kurt, vaşak, yaban domuzu, Karaca, kızıl geyik, çengelboynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, yaban tavşanı, kınalı keklik gibi hayvanların görüntülerini fotokapanlarla kayıt altına aldı.
Yaban hayatı için 2015 yılı başından itibaren Doğu Karadeniz’de toplam 100 adet fotokapanın farklı alanlara kurulduğunu vurgulayan Bakan Veysel Eroğlu “Fotokapanlar sayesinde görüntülenmesi son derece zor olan nadir yaban hayvanlarını doğal ortamlarında gözlemleyebiliyoruz. Yürütülen çalışmalar neticesinde bugüne kadar birçok türün kayıt altına alındığı bölgede özellikle Giresun’da ender görülen vaşak popülasyonunun artmaya başladığı belirlendi. Ayrıca Gümüşhane’de uzun zamandır görülmeyen çengelboynuzlu dağ keçisini tespit ettik. Bu da bize yaban hayatı destekleme çalışmalarımızın oldukça faydalı olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
Fotokapanlar alana yerleştirildikten sonra binlerce fotoğraf depolanabiliyor. Depolanan fotoğraflar belirli aralıklarla toplanarak analiz ediliyor ve hedefler doğrultusunda veriler işleniyor. Gelen fotoğraflar aynı zamanda müdahale edilmesi gereken durumlarda proje yürütücülerine de zaman kazandırıyor.
Ayrıca sisteme dahil edilen GSM devreleri ile çekilen fotoğraflar birkaç dakika içinde ilgili kişilerin cep telefonlarına MMS veya elektronik posta adreslerine mail olarak gönderilebiliyor.