Gümüşhane Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Topsakal yaptığı açıklamada, ilde kene ısırığı şikayeti ile ilk hastanın Mart ayında başvuru yaptığını, ilk Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) tanısının ise Mayıs ayında konulduğunu söyledi.
Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Topsakal, KKKA virüsü nedeniyle hastanelerde müşahede altına aldıkları hasta sayısının 35 olduğunu, bu hastalardan 1'inin hayatını kaybettiğini belirterek, "Bu yıl KKKA tanısı koyulan ve hastanelerde tedavi altına aldığımız 35 hastamızdan 23 kişiyi taburcu ettik. Şu anda ise Gümüşhane'den kene ısırığı vakası ile Trabzon'da tedavi gören 11 hastamız var. Bir vatandaşımızın durumu ciddiyetini korurken diğer hastalarımızın tedavileri devam ediyor" dedi.
Geçen yıllara oranla bu yılki vakaların arttığını söyleyen Dr. Topsakal, "Bu yıl vatandaşlarımızın hassasiyeti neticesinde bize başvuru sayıları artmıştır. Özellikle kentsel kesimdeki vatandaşlarımız bu konuya çok duyarlı hale geldiler" şeklinde konuştu.
Mart ayı başından Haziran sonuna kadar il genelinde bin 249 kişinin kene ısırığı nedeniyle hastanelere başvurduğunu söyleyen Dr. Mehmet Topsakal, özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirterek, "Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız çalışırken mutlaka pantolon paçalarını çoraplarının içine koysunlar. Açık renk elbise girerek, eldiven kullansınlar" diye konuştu.
Vatandaşlara keneyi vücuttan çıplak el yerine eldiven, cımbız ve ip yardımı ile çıkarmalarını tavsiye eden Dr. Topsakal, vücudunda keneyle karşılaşan vatandaşların en yakın sağlık kuruluşlarına müracaat etmelerini isteyerek, Şubat ayından itibaren bütün köylerde bu konuyla ilgili eğitim çalışmaları sürdürdüklerini sözlerine ekledi.