Gümüşhane Üniversitesi ile Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkınma Derneği'nin (GİKDER) ortaklaşa düzenlediği Ulaşımda Demiryollarının Önemi, Karadeniz - GAP Demiryolu Projesi konulu panel Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Panele Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Sebahattin Çobanoğlu, kamu kurum müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, il genel meclisi üyeleri, akademisyenler, üniversite öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.
Panelin açış konuşmasını yapan GİKDER Başkanı Selim Nas, 1741 yılından buyana yapılması planlanan çoğu hükümetlerin de gündeminden düşmeyen fakat günümüze kadar fizibilite çalışmaları haricinde hiçbir çalışma yapılmayan Karadeniz - GAP Demiryolu Projesinin Gümüşhane için hayati bir önem taşıdığını söyledi.
Trabzon - Gümüşhane - Erzincan Demiryolu projesinin Gümüşhane'nin geçmişten bugüne en büyük ideallerinden birisi olduğuna değinen Nas, Coğrafi yönden dağlık bir araziye sahip olan Gümüşhane'de ne tarımdan, ne hayvancılıktan, ne sanayiden, ne de nakliyecilikten bahis olunabilir. Son yıllarda karayollarında geçmişe nazaran gözle görülür iyileştirmeler yapılmış, sayısız tüneller açılmış, yılan gibi kıvrılan tehlikeli virajlarla dolu yollar düzgün bir yapıya kavuşturulmuş. Fakat Gümüşhane'nin makus talihini değiştirmeye yetmedi ve yetmeyecekte. Zengin maden yataklarının gün yüzüne çıkarılarak işletilebilmesi için ekonomik yönden en ideal taşımacılık şekli olan demiryolu taşımacılığının gerekliliği inkar edilemez bir gerçektir. Ayrıca ilimize yatırım yapmak isteyen bir çok girişimcide ulaşım dan dolayı gerekli yatırımları yapmaktan çekinmektedirler. Devletimizin son yıllarda demiryollarını iyileştirme ve yeni güzergahlar açma yönündeki gayreti takdire şayandır. Gönül arzu ediyor ki, bu takdire şayan çalışmalardan Gümüşhane ve yöreside nasibini alsın. Buradaki zengin maden yataklarının yeniden doğuşuna ilk adım atılsın. Yeni işletmeler kurulsun Devletimiz kazansın, Milletimiz kazansın, Yöre insanının refah seviyesi yükselsin, yarınlarına daha bir güvenle bakabilsin. dedi.
Erzincan'dan Gümüşhane'ye demiryolu bağlantısının Trabzon'da noktalanması ulaştırmayı rahatlatarak yöreyi ekonomik yönden canlandıracağı gibi, istihdam sahası oluşturması yönünden de stratejik önem arz ettiğini belirten Nas, GAP'ı Karadenizle kucaklaştıracak olan bu projenin Osmanlı döneminden süre gelen macerasında Gümüşhane'nin her zaman doğrudan projelere dahil edilirken son zamanlarda yerel ve ulusal medya da bu proje ile ilgili çıkan haberlerin tüm Gümüşhane halkını üzdüğünü ve incittiğini söyledi.
Nas, konuşmasını şöyle sürdürdü: Gümüşhane'yi devre dışı bırakacak hiçbir projeyi kabul etmemiz mümkün değildir. Bu tür hedef şaşırtmak isteyenler bizleri umutsuzluğa düşürmeyeceği gibi aksine daha da hırslandıracaktır. Bu nedenledir ki bizler boş bir hayale kapılmadık kapılmayacağız. Gümüşhane'mizi demir ağlarla örülü görmek bizi şereflendirecek bir o kadarda gururlandıracaktır. Gümüşhane'mizin hak ettiği bu değeri çeşitli entrikalarla engellemek isteyenleri de buradan kınıyoruz. Karadeniz - GAP Demiryolu güzergahıyla ile ilgili son günlerde yazılı ve görsel basında çıkan haberlerde bahsi geçen demiryolu raporunu hazırlayanlara buradan sesleniyorum bu raporu hazırlarken hangi ekonomik kriterleri baz aldınız doğrusu merak ediyoruz."
Düzenlenen bu panelin Gümüşhane şehrinin bu projeye ne kadar önem verdiğinin de bir göstergesi olduğunu söyleyen GİKDER Başkanı Selim Nas, konuşmasını şöyle tamamladı: Bu aziz şehrimizi çeşitli ayak oyunlarıyla Karadeniz - GAP Demiryolu Projesi dışında tutmak isteyenlere karşı tüm şehir olarak artık dur deme zamanı gelmiştir. Kısır siyasi çekişmeleri, dargınlıkları, küskünlükleri bir kenara bırakıp birlik ve beraberlik içinde şehrimizin menfaatleri doğrultusunda kuvvetli bir şekilde kenetlenmeliyiz. Karadeniz - GAP Demiryolu Projesi bundan sonra Gümüşhane Kamuoyunun 1 .öncelikli takip edeceği konuların başında olacaktır. Bir asırlık en büyük idealimizi hiçbir kişiye ve kuruma yedirmeyeceğimizi hatırlatmak istiyoruz.
Yöneticiliğini Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Sofuoğlu'nun yaptığı panelde Devlet Demiryolları 1.Bölge Müdürü Üzeyir Ülker Geçmişten Günümüze Ülkemizin Demiryolu politikaları konusunda, RAYDER Genel Sekreteri ve İstanbul Ulaşım A.Ş. Eski Genel Müdürü Ahmet Gök Ulaşımda Demiryollarının Önemi konusunda, Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Atakan Aksoy Türkiye'de Demiryollarının Mevcut Durumu: Yakın Bölgesel Bir Öneri, Yrd. Doç. Dr. Ekrem Cengiz Demiryollarının ülkelerdeki ekonomik, sosyal ve kültürel değişikliklere etkileri konularında katılımcılara bilgi verdi.
Panelistlerden RAYDER Genel Sekreteri ve İstanbul Ulaşım A.Ş. eski genel müdürü Ahmet Gök, geçtiğimiz günlerde yazılı ve görsel medyada gündeme gelen Erzincan-Bayburt-Çaykara-Of-Trabzon demiryolu hattı ile ilgili TCDD'nin kendisi proje yapmaz. O yazıda TCDD'nin proje yapıp DLH'ya verdiği söylendi. Böyle bir şey kesinlikle yok. sözlerine TCDD 1.Bölge Müdürü Üzeyir Ülker'de destek vererek yetkililerle konuştuğunu ve böyle bir durumun şuan için söz konusu olmadığını söyledi.
Panel, salonda bulunan vatandaşların sorularının cevaplandırılması ve panelistlere plaket verilmesi ile son buldu.