Merkezi İstanbul'da bulunan Ener Tekstil'in Gümüşhane'nin Tekke Beldesinde geçen yıl açtığı tekstil fabrikası, zarar ettiği gerekçesiyle kapatıldı.
Fabrika Müdürü Cihat Turhan, yaptığı açıklamada, fabrikanın kapanmasında ana gerekçenin zarar etmesi olduğunu belirterek, ''Zarar ile birlikte kalifiye eleman bulmakta sıkıntı çekiyorduk'' dedi.
Turhan, geçen yıl açtıkları fabrikada 30 işçi ile üretime başladıklarını, daha sonra işçi sayısını 120'ye çıkardıklarını anlatarak, ''Planımız kalifiye eleman sayısını 250'ye çıkarmaktı. Ne yazık ki, istediğimiz eleman sayısına ulaşamadık. Bu nedenle yarı kapasitenin altında üretim yapmak zorunda kaldık. Bu da fabrikanın sürekli zarar etmesine neden oldu. Aylık 100 bin adet fantastik kadın çamaşırı üretmeyi planlarken, 40 bin adedi dahi zor buluyorduk'' diye konuştu.
Turhan, devletin kalkınmada öncelikli iller arasına aldığı Gümüşhane'de, Teşvik Yasası'ndan yeterince yararlanamadıklarını ifade ederek, ''Ne yazık ki, Düzce, Trabzon ve buna benzer çok sayıda il ile Gümüşhane aynı kefeye konulmuş. Bu da yatırımcıya katkı sağlamamıştır'' dedi.
-GÜMÜŞHANE TSO BAŞKANI AKÇAY-
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı İsmail Akçay ise yetersiz teşvik nedeniyle Gümüşhane için çok önemli olan fabrikanın kapandığını söyledi.
Fabrikanın kapanmasının kendileri için şok etkisi yaptığını belirten Akçay, ''Çok ciddi manada üzüntü duyuyoruz. Üreten ve istihdam sağlayan, Gümüşhane ölçeğinde büyük bir kuruluştu. Batı Avrupa ülkelerine, ABD'ye ve Kanada'ya ihracat yapan kaliteli bir firmamızdı. Ancak, karlılık olmayınca kapatmak zorunda kalındı. Bu teşviklerimizin yetersiz olduğunu gösteren en büyük örnektir'' diye konuştu.
Akçay, teşvik uygulamasında Gümüşhane'nin diğer illerle birlikte aynı tutulmasının kente zarar verdiğini öne sürerek, şunları söyledi:
''Bunu her platformda anlatmaya çalıştık, Ama ne yazık ki, bizim sesimize kulak veren olmadı. Bu hedef ve düşüncelerimizi ciddiye almayan yetkililer, şimdi Gümüşhane'de işten çıkarılan 120 kişiye iş bulsunlar. Eğer yeterli teşvikler verilmiş olsaydı bu fabrika bu gün kapatılmazdı. En az 300 kişi istihdam ederdi. Devlet, 15 yıl süre ile teşvik vermiş olsaydı, eski işletme, yeni işletme demeden tamamına teşvik desteği verilseydi, bu fabrikamız kapatılmazdı. Fabrikanın kapatılmasıyla devletimiz zarar etti. Gümüşhane zarar etti. Zaten ihracatı olmayan bir ilimiz. Her ne kadar fabrika İstanbul'daki firması üzerinden ihracat yapıyor olsa bile ülke ekonomisinde yükselen ihracata katkısı vardı ve ilimizdeki yüzlerce insana ekmek veriyordu.''