Gürdoğan: "Büyük projeye seyirci kalmayalım"

DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, önemli açıklamalarda bulundu..

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Karadeniz’in doğu kıyılarında Türkiye sınırına yaklaşık 150 km. uzakta kurulacak olan Anaklia Derin Limanı Terminali’nin stratejik olarak Çin'den Avrupa'ya olan en kısa güzergâh olacağını ve bu güzergâha bölgemizin demiryolu bağlantısı ile bağlanmasının önem arzettiğini söyledi. 


Büyük İpek Yolu’nun canlandırılması projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Gürdoğan, Gürcistan Hükümeti’nin Çin Hükümeti ile yaptığı işbirliği kapsamında Gürcistan’ın Karadeniz kıyısında kurulması ve 4 yıl içinde tamamlanması planlanan Anaklia Limanı’nın Çin ve Avrupa arasında önemli bir kargo taşımacılık terminali olmasının hedeflendiğini hatırlattı.

Avrupa Birliği’nin de desteklediği proje neticesinde oluşturulacak bu hattın Büyük İpek Yolu’nun canlandırılması açısından stratejik öneme sahip olduğunu kaydeden Gürdoğan “Bu hat, Avrupa ile Çin’i Karadeniz üzerinden bağlayan en önemli hat olma özelliğini teşkil edecektir. Karadeniz'in doğu kenarında yer alan ve Ülke sınırımızdan sadece 150 km. uzakta kurulacak olan Anaklia Derin Limanı Terminali, stratejik olarak Çin'den Avrupa'ya olan en kısa güzergâh üzerinde durmakta olup, bu güzergâha Bölgemizin Demiryolu bağlantısı ile bağlanması oldukça büyük önem ihtiva etmektedir. Ancak, zamanın hızla geçiyor olmasının yanısıra yen İpek yolu güzergâhında İran üzerinden gelecek hat her ne kadar Bakü-Tiflis Demiryolu ağına bağlanacak olsa da asıl çalışacak olan hat Anakliya Limanına tesis edilecek hat olacağı bir gerçektir. Bu yolun demiryolu ağı projesi açısından acilen ülkemizi de içine alacak şekilde gerekli girişimlerin yapılarak gerçekleştirilmesi gerekmekte olduğunu düşünmekteyiz. Planlanan bu yeni ipek yolu projesi ile Çin’den Anakliya Limanı’na 10 günde ulaşması beklenen malların buradan 7 gün içerisinde Avrupa ülkelerine toplamda 17-18 günde transfer edilebilmesi öngörülmektedir. Planlanan projeye ülkemizin bölgemiz üzerinden demiryolu ağı ile bağlantısı sağlanması durumunda, işbirliği imkanlar gelişerek Çin ve Avrupa arasındaki yük trafiği daha etkin bir şekilde işleyecektir. Ayrıca Tiflis-Bakü hattı doğrultusunda Hazar Denizi’nin kullanılması ile gerçekleştirilen sevkiyatlarda Hazar Denizi’nin olumsuz hava şartlarında kullanılamaması nedeniyle, sevkiyatlar aksamakta bazen 15-20 güne uzanan beklemeler oluşabilmektedir. Bunun da önlenmesi açısından, Hazar Denizi’nde Kazakistan ve Türkmenistan hattında daha etkin ve fırtına ile olumsuz hava şartlarında çalışabilecek bir sistemin kurulması buna uygun gemilerin bu hatta çalıştırılması gerekmektedir. Bu nedenle Asya’nın yükselen ekonomisinin tarihi İpek Yolu’nu yeniden gündeme getirmesinin ardından başlayan süreç devam ederken bizim de Ülke olarak bir an önce bu hatta oluşturulan projelere entegre olmanın yollarını araştırmamız ve gerekli katılım için altyapı çalışmalarını bir an önce başlatmamız gerekmektedir. Aksi takdirde bölgedeki bu gelişmeleri iyi okumazsak, böylesine önemli bir stratejik ve ekonomik oluşumda ülkemiz potansiyel fırsatlardan yararlanamaz ve by-pass edilirsek ülkemizin ve bölgemizin yanı başımızda olan bu uluslararası lojistik cazibe ağlarından yoksun atıl ve verimsiz bir lojistik altyapısıyla baş başa kalmamız kaçınılmaz olacaktır” diye konuştu.

Gürdoğan, bölgemize çok yakın bir coğrafyada böylesine büyük projeler hayata geçirilirken ülkemizin jeo-stratejik konumunun da sağladığı imkânlardan faydalanarak bölgenin önemli bir uluslararası ticaret ve lojistik üssü olabilmesi için küresel ticaret rotalarının en kritik tesisi olan limanlara yatırım yapmak ve bölgemizde yeni bir derin deniz limanları oluşturmak, gerekli altyapıyı tesis etmek için ülkemizin elini çabuk tutması gerektiğini belirtti. Gürdoğan, “Gürcistan’ın söz konusu liman ve demiryolu bağlantısı sayesinde Çin’e 10 günde ulaşılabileceği projede ve ortaya çıkacak potansiyelden Türkiye’nin pay alabilmesi için Doğu Karadeniz Bölgemiz için Batum demiryoluna Türkiye’den bağlantı verilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda Doğu Karadeniz Bölgenin lojistik açısından acilen ülkemizin gelecek planlarına ve uluslararası lojistik ağına Bölgemizden demiryolu bağlantısı ile dahil edilmesi çok büyük fırsatlar ve yarar öngörülmektedir” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri