Türkiye genelinde kış turizmi için Isparta'dan Kars'a, Samsun'dan Antalya'ya 25 konaklama tesisinde 8 bin yatak kapasitesi bulunduğu, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılacak çalışmalarla yatak kapasitesinin 42 bin 700'e çıkarılmasının hedeflendiği belirtildi.
Türkiye, yaz-kış üzerinden kar eksik olmayan dağlarıyla ve bu dağlarda yer alan kayak tesisleriyle önemli bir kış turizmi merkezi durumunda.
Ülke genelinde kuzeyden güneye, doğudan batıya birçok kayak tesisi bulunurken, bu tesisler günün gelişen teknolojilerine göre her geçen gün kendilerini yenilemeye çalışıyor
AA muhabirinin Kültür ve Turizm Bakanlığı kaynaklarından derlediği bilgilere göre, Türkiye'de bulunan kayak merkezlerinin başında Ağrı-Bubi Dağı, Ankara-Elmadağ, Antalya-Saklıkent, Bingöl-Yolaçtı, Bitlis-Merkez, Bolu- Kartalkaya, Bursa-Uludağ, Elazığ-Sivrice Hazarbaba, Erzincan-Bolkar, Erzurum-Palandöken, Gümüşhane-Zigana, Isparta-Davraz, İzmir-Ödemiş Bozdağ, Kastamonu-Ilgaz, Kars-Sarıkamış, Kayseri-Erciyes yer alıyor.
Bu kayak merkezlerinde yer alan konaklama tesislerinde, toplam 8 bin adet yatak kapasitesi bulunurken, Kültür ve Turizm Bakanlığınca, kayak merkezlerindeki yatak kapasitesinin, 42 bin 7000'e çıkarılmasının hedeflendiği belirtildi.
Kayak merkezlerine göre planlanan yatak kapasiteleri şöyle:
''Aksaray Hasandağı 3 bin 640, Antalya Akdağı 5 bin, Bayburt Kopdağı 810, Bolu Köroğlu 4 bin 500, Bursa Uludağ 3 bin 270, Erzurum Palandöken 8 bin 250, Gümüşhane Zigana 410, Isparta Devraz bin 800, Kastamanu-Çankırı Ilgaz bin 300, Kayseri Erciyes 3 bin 585, Muğla Erendağ 5 bin.''
Gürkök "Türkiye çok önemli kış turizmi merkezi"
Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Karadeniz Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde bulunan onlarca kayak merkezine binlerce yerli ve yabancı turistin geldiğini belirterek, Türkiye'nin çok önemli kış turizmi merkezi olduğunu söyledi.
Gürkök, Rusya ve Avrupalı turistlerin kış turizmi için Türkiye'yi tercih ettiğini de ifade ederek, özellikle Rus turistlerin, Erzurum Palandöken ve Bursa Uludağ'a gittiğini vurguladı.
Türkiye'nin kış turizmi için turist çeken ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığını vurgulayan Gürkök, ''Türkiye turizm alanındaki atakları, iklimi ve coğrafi yapısı ile güçlü bir potansiyele sahip'' dedi.
Karadeniz Bölgesi'nde 4 mevsim 12 ay turizmi hedeflediklerini ifade eden Gürkök, Doğu Karadeniz'in kış turizmi için çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.
Gürkök, Çakırgöl'de planlanan kayak merkezinin hayata geçirilmesiyle birlikte Doğu Karadeniz'de çok önemli bir ivme yakalanacağını belirterek, şunları kaydetti:
''Yatırımcılar Çakırgöl'e yatırım yapmak istiyor. Burası çok önemli bir kış turizmi alanı olacak ve bölgenin kaderi değişecek. Özellikle Rusya'da yöremize çok büyük bir turist akını olmasını bekliyoruz. Çünkü, Ruslar kış turizmine ayrı bir önem veriyor. Trabzon Havalimanı'ndan çarter uçuşlarının yapılmasıyla birlikte burası kış turizmi için önemli bir merkez olacak.''