Gürkök'ten Sümela açıklaması

Türkiye'nin önemli tarihi mekanlarından Trabzon'un Maçka ilçesinde bulunan Sümela Manastırı'nın bu yıl ilk kez bir günlüğüne toplu ibadete açılacak olması turizmcileri, inanç turizmi çerçevesinde kente geleceklerin konaklama yapmayacaklarını düşünmelerine

Türkiye'nin önemli tarihi mekanlarından Trabzon'un Maçka ilçesinde bulunan Sümela Manastırı'nın bu yıl ilk kez bir günlüğüne toplu ibadete açılacak olması turizmcileri, inanç turizmi çerçevesinde kente geleceklerin konaklama yapmayacaklarını düşünmelerine rağmen umutlandırdı.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ortodoksların önemli ibadet yerlerinden biri olarak gösterilen Sümela Manastırı'nın bu yıl ilk kez Hazreti Meryem'in gökyüzüne yükseldiği gün olduğuna inanılan 15 Ağustosta bir günlüğüne toplu halde ibadete açılacak olmasının Hristiyanlar için büyük anlam taşıdığını söyledi.

 Sümela Manastırı'nın ülke ve bölge turizmine katkı sağladığını belirten Gürkök, ''Manastırın ibadete açılması yeni bir girdi sağlayacak, ancak girdinin yüksek miktarda olması için inanç turizmi için kente geleceklerin konaklama yapması lazım. Genelde yabancı turistler sabah uçak veya gemi ile gelip aynı gece dönüyorlar. Gece konaklama yapacak şekilde olsa bölgeye katkısı daha fazla olur'' dedi.

     Gürkök, inanç turizmiyle diğer turizm çeşitleri arasında fark olduğunu ifade ederek, ''İnanç turizmi, hassas bir turizm çeşidi. İnanç turizminin herhangi bir yanlışlık olduğu, kurallar dışına çıkıldığı zaman getirisinden çok götürüsü oluyor. Çeşitli riskleri bulunması ve kısa sürmesine rağmen, inanç turizminin neticede yöre turizmine küçük de olsa katkısı var. Bu yıl ilk deneme olacak, inşallah çok güzel bir şekilde geçer'' diye konuştu.

 -''İLK ZİYARET ÖNEMLİ''-

 Manastırda geçen yıl gerçekleştirilen ve izinsiz olduğu için bazı tartışmaların yaşandığı ayine yaklaşık bin 500 kişinin katıldığını anımsatan Gürkök, şöyle devam etti:

     ''Bu sayı ibadete açık olduğu için iki, üç katına çıkacaktır. Sayı çok fazla olursa manastır bunu nasıl kaldıracak? Manastırın altyapısı çok fazla kişiyi kaldırmaya müsait değil. Ayine katılacakların sayısı fazla olursa sayıda kısıtlamaya gidilmeli. Nasıl ki hacca gidecek Müslümanlar için bir kota var, aynı şekilde çok yoğun talep olursa buraya da kota koyulmasında fayda var. İlk ziyaret olacağı için kısıtlı sayıda gelmeleri faydalı olur. İleri ki yıllarda önümüzü görmemiz için ilk ziyaret önemli.''

Gürkök, manastıra yapılacak ziyarette disiplinli şekilde hareket edilmesi gerektiğini de vurgulayarak, şunları söyledi:

     ''Manastır 'ibadete açıldı' diye bir provokasyon olmaması gerekir. Ayin yapılacaksa orada yapılmalı. Kafile üyeleri, başka tarihi ve turistik yerleri gezecekleri zaman ayin kıyafetlerini ve aksesuarlarını çıkarmalılar. Her şey disiplinli şekilde olursa sorun olmaz. Türkiye'nin yasaları ve kurallarına uymaları gerekiyor. Aşırı bir hareket olduğunda, başladığı gibi biter ve bir daha da olmaz. Herkesin üzerine düşen görevi yapması lazım.''

 -''AYİN, ÖLÜ SEZONDA VE İKİ GÜN OLARAK YAPILMALIYDI''-

Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Saymanı ve Karadeniz Rehberleri Derneği Başkanı Taner Demirbulut ise, Sümela Manastırı'nda yapılacak ayine katılmak için kente geleceklerin konaklama, yeme içme gibi çeşitli ihtiyaçlarını gidererek, bölgeye para bırakacaklarını söyledi.

 Bunun bölge turizmine katkı sağlayacağını savunan Demirbulut, ''Organizasyon için belirlenen tarih turizmin en hareketli olduğu dönemlere rastlıyor. Oysa ayin, ölü sezonda ve iki gün olarak yapılmalıydı. Konaklama için süre olmalıydı, ancak o zaman daha fazla ekonomik girdi sağlanabilirdi. Güvenlik zaafı olacağını düşünmüyorum, devlet gerekli tedbirleri alacaktır'' dedi.

 Kente ayine katılmak amacıyla geleceklerin kanunlara uygun hareket etmelerini istediklerini ifade eden Demirbulut, ''Denetimlerin yapılmasını, kokartlı ve yetkili rehber kullanmalarını istiyoruz. Sokaklarımızda, yollarımızda bir gövde gösterisi, Hristiyanlık gösterisi olmasını istemem. İbadetlerini, ziyaretlerini yapıp kentten ayrılmalılar. Bölgenin geleceği turizmde. Her şey kanunlara göre yapıldığında kimse zarar görmez'' diye konuştu.

 Ayın zamanda bir turizm acentesinin da müdürü olan Demirbulut, yurt dışından gelen turistlerin büyük çoğunluğunun yabancı acentelerden hizmet aldıklarını belirterek, ayine gelecek kişilerin de yine yurt dışı firmalarını tercih etmelerini beklediklerini kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri