Trabzon açıklarında yaklaşık 3 aydır beleyen geminin hikayesini dün ilk olarak haber61.net yazdı.
Bugün de haber61.net'in okuyucularına duyurduğu bu haber ajanslar tarafından abonelerine servis yapıldı.
Trabzon açıklarında 82 gündür demirli bulunan Kamboçya bandıralı Trans Akbaş Denizcilik'e ait "Kaptan Dursun Akbaş" isimli gemide yaşayan personel büyük zorluklar içinde hayat mücadelesi veriyor.
Faroz Balıkçı Barınağı açıklarında 82 gündür demirleyen "Kaptan Dursun Akbaş" isimli gemide üç Türk, üç Gürcü ve bir de Rus mürettebat bulunuyor. Gemide yaşam mücadelesi veren gemi personeli, şirketlerinden 70 bin dolar alacakları olduğunu iddia ederek "Geminin sorumluluğu bizde. Terk edersek ve gemi batarsa şirket bize hesap sorar. Alacağımızı istiyoruz, gemiyi terk etmiyoruz" dediler.
İhtiyaçlarını gidermek için Faroz Balıkçı Barınağı'na küçük bir kayık ile gelen Gemi Kaptanı Tamazi Sabiashvili, 2. çarkçı Recep Dursun, Adil Aranat ve David Romanadze, yağcı Irakli Gurjia ve aşçıbaşı Mustafa Tornacı fırtına nedeniyle gemilerine dönemedi. 82 gündür esaret hayatı yaşadıklarını belirten gemi personeli, "Gemi Kamboçya bandıralı olduğu için Türkiye'de bağlanırsa hiçbir hak talep edemiyoruz. Yurt dışına çıkarsak birçok hakkımız olur fakat şirket yetkilileri yurt dışına çıkmamamız için
ellerinden geleni yapıyor. 82 gündür soğuktan donmamak ve açlıktan ölmemek için büyük mücadele veriyoruz" dedi.
Şirket hakkında suç duyurusunda bulunmak istediklerini belirten bir gemi personeli "Uluslararası Taşımacılık Federasyonu'ndan yardım talep ettik. Bize 'vekalet gönderin' dediler. Gittik Noter'e bizden 400 TL istediler. Durumumuz yok dedik ama dinlemediler. Eğer Trabzon Liman Başkanlığı ve Cumhuriyet Başsavcılığı devreye girer de kaptanımızın gemi personelinin alacaklarına dair tutacağı raporu onaylarsa biz bu esaretten kurtulabiliriz" diye konuştu.
Rusya'nın geçen aylarda Gürcistan'ı bombaladığında bile gemiyi terk etmediklerini ifade eden gemi personeli, "Bir sürü borcumuz var. Aylardır ailemizin yüzüne hasretiz. Ulaştırma Bakanlığı'nın konuya el atmasını istiyoruz. Eğer Trabzon Valiliği, Trabzon Liman Başkanlığı ve Sahil Güvenlik olmasaydı biz şimdiye kadar açlıktan ölmüştük" dediler. Gemilerine dönmek isteyen mürettebat fırtına nedeniyle Doğu Karadeniz Balıkçılar Kooperatifi Birliği Başkanı Ahmet Mutlu tarafından misafir edildi. Can güvenliği
olmadıkları için bu fırtınada gemilerine gitmelerine müsaade edemediklerini anlatan Başkan Mutlu "Fakat bu insanlara yazık. Aç susuz kalmışlar burada. Bu insanlar esaretten kurtarılsın" dedi.
Trabzon Liman İşletmeleri Müdürü Muzaffer Ermiş de yaptığı açıklamada, Trans Akbaş Gemi İşletmesi'ne ait 1532 grostonluk Kamboçya bayraklı geminin Trabzon Limanı'ndan almış olduğu klinger yükünü (dökme demir) Rusya Poti Limanı'na boşalttıktan sonra tekrar Trabzon'a döndüğünü söyledi. 14 Ekim tarihinden beri geminin liman açığında denizde beklediğini anlatan Ermiş, "Geminin yakıtı ve kumanyası bitti. Bu insanlar aylardır gemide mürettebat olarak çalışıyor, hem gemiyi kolluyorlar hem de kendileri
görevlerini sürdürüyorlar. Şirketin gemiye borçlarından ötürü gemiye sahip çıkmamalarından dolayı oradaki insanların mağduriyeti söz konusu. Yakıt ve kumanya konusunda insanlık adına yardımcı olunmaya çalışılıyor" dedi.
Trans Akbaş Denizcilik Şirketi Müdürü Muzaffer Akbaş ise gemi personelinin 82 gündür esaret altında yaşadığı iddialarını reddederek şöyle konuştu:"Esaret söz konusu değil. Arkadaşların 82 gündür bir gemide yaşamak zorunda kalmaları nedeniyle doğal olarak psikolojileri bozuldu. Ancak sadece bizim gemimiz değil Türkiye'nin birçok sahilinde yüzlerce gemi böylece bekliyor. Bunun nedeni de yaşanan uluslararası mali kriz. Bu mali krizin etkisi nedeniyle iş yok. Gemilerde açıkta beklemek zorunda. Ancak biz gemi personelinin tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz."
İşte dün ki haberimiz: