Hacizli gemi Gürcistan'da mı?

Trans Akbaş Denizcilik firmasına ait "Kaptan Dursun Akbaş" adlı 1532 grostonluk Kamboçya bandıralı kuru yük gemisi, icra işlemi yapılmasın diye limana giremediği için 108 gün Trabzon açıklarında bekletildikten sonra cuma günü kayıplara karıştı. Armatör fi

Trans Akbaş Denizcilik firmasına ait "Kaptan Dursun Akbaş" adlı 1532 grostonluk Kamboçya bandıralı kuru yük gemisi, icra işlemi yapılmasın diye limana giremediği için 108 gün Trabzon açıklarında bekletildikten sonra cuma günü kayıplara karıştı. Armatör firmadan alacaklarını tahsil edemedikleri için gemiyi terk etmeyen ve uzun süre Kızılay'ın yardımlarıyla karınlarını doyurabilen Gürcü kaptan ve mürettebatın gemiyi Gürcistan'a kaçırdıkları ileri sürüldü. Gemisinin kaçırılmasında Liman Başkanlığı'nın ihmali olduğu iddiası üzerine Trabzon Valiliği inceleme başlattı.

Trabzon Limanı'ndan yakıt ve kumanya alan ve kalkış izni almadan çıkış yapan geminin, haciz işlemi yapılmasın diye Trans Akbaş şirketinin bilgisi dahilinde mürettebat tarafından Gürcistan'a kaçırıldığını ileri süren alacaklı Flash Denizcilik Nakliyat Limited Şirketi, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Trabzon Valiliği, olayda bir ihmal olup olmadığının tespiti için Liman Başkanlığı hakkında inceleme başlattı.

GEMİ AYLARDIR AÇIKTA BEKLİYORDU

Geminin kaçırılmasına neden olan süreç şöyle gelişti: Trans Akbaş şirketine ait Kamboçya bandralı Kaptan Dursun Akbaş adlı gemi Rusya'ya yük götürdükten sonra 108 gün önce Trabzon'a döndü ve açıkta beklemeye başladı. Limana girebilmek için firmadan haber bekleyen gemi personeli, gemiye haciz kararı alındığını öğrendi ve uzun süre firma yetkilileriyle görüşemedi. Kumanyaları tükendiği için gemide sıkıntılı günler geçiren Gürcü Kaptan Tamazı Sabıashvili, ikinci kaptan Recep Dursun, usta gemiciler Adil Aranat ve Davit Romanadze ile Aşçıbaşı Mustafa Tornacı'nın imdadına balıkçılar ve Kızılay Trabzon Şubesi yetişti. Yapılan yardımlarla karınlarını doyurabilen gemi personeli, 6 Ocak'ta gemiye giden Ajans Habertürk Trabzon Bürosu ekibine, "Firmadan 70 bin dolar alacağımız var. Yetkili kimseye ulaşamıyoruz. Denizcilik kurallarına göre gemiyi terketmemiz de mümkün değil. Bu nedenle büyük mağduriyet yaşıyoruz" diyerek, Trans Akbaş şirketinin kendilerine sahip çıkmasını istemişti.

LİMANDA YAKIT İKMALİ YAPIP GİTMİŞLER!

Edinilen bilgiye göre geçtiğimiz Cuma günü bir acente ile anlaşan Trans Akbaş şirketi, Kaptan Dursun Akbaş adlı gemiyi Trabzon Limanı'na yanaştırdı. Burada yakıt ve kumanya ikmali yapılan gemi, geceyarısı hiçbir izin almadan Karadeniz'e açıldı ve sırra kadem bastı. Uydu takip cihazı da kapalı olduğu için geminin nerede olduğu şu ana kadar belirlenemedi. Trabzon Liman Başkanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı aracılığıyla, geminin kendi bilglieri dışında ve kalkış izni almadan Karadeniz'e açıldığını tüm limanlara bildirdi. Alacakları nedeniyle gemiye haciz koyduran Flash Denizcilik Nakliyat Limited Şirketi ise, geminin kaçırıldığını ileri sürerek, sorumluların cezalandırılması istemiyle Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

"GÜRCİSTAN'A KAÇIRILDIĞINI DUYDUK"

Trans Akbaş Denizcilik şirketinden 115 bin dolar alacakları olduğunu ve bu nedenle gemiye haciz koydurduklarını belirten Flash Denizcilik Nakliyet Limited Şirketi Mali Danışmanı Kenan Kocabaş şunları söyledi:

"Biz gemiye haciz koydurup seferden men ettirmiştik. Gemi aylardır açıkta bekliyordu. Geçen hafta Trans Akbaş şirketinin yöneticileri ile İstanbul'da biraraya geldik. Borcun bir miktarını silmeye razı olduk ve 100 bin dolar vermelerini istedik. Bu parayı 4 taksit halinde verecekleri söylediler ancak peşinat olarak verdikleri çek güvenilir çıkmadı. Daha sonra gemiyi Trabzon limanına getirip 19 ton yakıt koyduklarını öğrendik. Gemi limana girdiği zaman, Liman Başkanlığı'nın geminin ruhsatını ve gemideki tüm personelin pasaportları ile gemicilik belgelerini alması gerekirdi. Yakıt ve kumanya ikmali yapıldıktan sonra gemi hareket edecekse, kalkış izni alır ve el konulan bu belgeler de personele o zaman geri verilir. Burada bunun yapılmadığını görüyoruz. Liman Başkanlığı adeta gemiyi kaçırmalarına göz yummuş."

Kocabaş, "Trans Akbaş'ın ortaklarından Reşat Akbaş'ın illegal bir şekilde gemiye bindiği ve personele rota vererek gemiyi götürecekleri yeri bildirdiği şeklinde duyumlar aldık. Şimdi bütün limanlar uyarılmış diyorlar. Hiçbir önemi yok. Biz geminin Gürcistan'a kaçırıldığını duyduk. Bu gemi yurtdışında herhangi bir limana ulaştığında Kamboçya bandralı olduğu için normal işlemlerini yaptırabilir. Sadece Trabzon Limanı'ndan kalkış izni almadığı için para cezası ödeyecekler ve uluslar arası karasularda yine sefere çıkabilecekler. Sadece Türkiye'deki limanlara girerse haciz işlemi yapılabilecek. Dolayısıyla burada kimin suçu varsa ortaya çıksın istiyoruz ve bu nedenle savcılığa başvurduk."

LİMAN BAŞKANI KONUŞMADI

Trabzon Liman Başkanı Gültekin Yürümez ise, telefonla kendisine ulaşan Ajans Habertürk muhabirinin gemi kaçırılmasına ilişkin soruları üzerine, "Müsait değilim. Bugün müsait olamam" demekle yetindi.

Limanlardan sorumlu Trabzon Vali Yardımcısı Mehmet Özmen ise, "Bu gemiye Trabzon Limanı hizmet vermiyordu. Gemi aylardır açıkta bekliyordu. Fakat sonradan nasıl yakıt tedarik ettiklerini ve ayrıldıklarını saptamak için inceleme başlattık. Burada bir ihmal tespit edersek gereğini yapacağız" dedi.

Denizcilik Müsteşarlığı Trabzon Bölge Müdürü Selim Semiz de, geminin 'denize elverişlilik belgesi' almadan limandan hareket etmesinin suç olduğunu belirterek, "Herhangi bir limana girdiği zaman ceza ödemek zorundadır. Gürcistan'a götürüldüğü duyumlarını aldık. Liman Başkanlığı gerekli bildirimleri yaptı ve tüm limanlar uyarıldı" diye konuştu.

Kaynak: Habertürk

İlgili haberlerimiz:

Gemi can çekişiyor

Gemiye Kızılay yardımı

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri