Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, "Karadeniz kıyısında 6 ülke olmasına rağmen hamsinin yüzde 97'sini bizim balıkçılarımız avlıyor" dedi.
Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık yaptığı açıklamada, Karadeniz'de hamsinin önemli bir kısmının Türkiye tarafından avlandığını ifade etti.
Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’nun (GFCM) 2012 yılı raporuna göre Karadeniz'deki hamsi avının yüzde 97'sinin Türkiye tarafından yapıldığını kaydeden Balık, diğer balık türleri için de Türkiye'nin önemli bir avcılık potansiyeli olduğunu, aynı rapora göre Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler arasında Karadeniz’den avcılık yoluyla yapılan toplam üretimin yaklaşık yüzde 87'sinin yine Türkiye'ye ait olduğunu vurguladı.
Hamsi için son yıllarda en önemli sorunun aşırı avlanma olduğuna işaret eden Balık, şöyle konuştu:
"Bunda en önemli pay Türkiye'ye ait. Karadeniz kıyısında 6 ülke olmasına rağmen hamsinin yüzde 97'sini bizim balıkçılarımız avlıyor. Yani bizim avladığımız kadar hamsiyi başka ülkelerin balıkçıları avlayamıyor. O nedenle aşırı avcılık sebebi de biziz. Bizim balıkçı filomuz aşırı avcılığa sebep oluyor. Bu aşırı avcılığın da önlenmesi tamamıyla bize bağlı bir durum. Yani sezon ne kadar uzun sürerse biz o kadar fazla balık avlayacağız. Çünkü kota uygulaması diye bir tedbirimiz yok. Bu da aşırı miktarda hamsinin çekilmesi demek, bu da takip eden bir, iki yıllık periyot içinde hamsi stoklarında azalmaya sebep olmakta."
- "Bizim yapamadığımızı doğa yapıyor"
Hamsinin av sezonunun kısa sürmesinin olumlu bir gelişme olduğunu dile getiren Balık, "Bizim yapamadığımızı bir yerde doğa yapıyor" diye konuştu.
Hamsinin göç eden bir balık olduğunu belirten Balık, "Sonbahar aylarında su sıcaklığının 12-13 derecelere düştüğü dönemlerde bizim sularımıza kuzeyden gelen hamsi sürülerini avlıyoruz ve bu hamsinin ülkemiz sularına girmesi doğrudan meteorolojik gelişmelerle ilgili bir durum. Su ne zaman hamsinin ekolojik isteklerine uygun olduğu sıcaklığa düşerse hamsi o zaman ülkemiz sularına göç etmeye başlıyor" dedi.
Prof. Dr. Balık, 2013 yılı sonbahar aylarına bakıldığında ekim ayı ortalarına doğru Türkiye sularında hamsinin önemli miktarda av vermeye başladığını ve bunun kasım ayının ortalarına kadar sürdüğüne işaret ederek, şunları kaydetti:
"Kasım ayının ortalarında ise su sıcaklığının hava sıcaklığındaki artışa bağlı olarak yükselmesinden dolayı hamsinin avcılığının azalmaya başladığını görüyoruz. Aralık ayında Karadeniz Bölgesi'nde hava sıcaklığının aşırı derecede düşmesinden dolayı deniz şartlarının bozulması, balıkçılığın ve avcılığın güçleşmesine neden oldu. Karadeniz’deki hamsi av sezonunun bu yıl kasım ayında bittiğini görüyoruz. Yani ekim ayının ortalarında başlayan av sezonu kasım ayının ortalarında bitti. Normalde bizim sularımıza hamsinin göçü ekim ayında başlar ve aralık ayının ortalarına kadar gerçekleşir. Bizim ocak ayı içinde kıyılarımızda hamsi avcılığı beklememiz pek mümkün değil ancak ince hamsi dediğimiz hamsinin avlanması mümkün olabiliyor. Bu da avlanılmaması gereken ve hamsi stoğunu önemli oranda etkileyen yavru hamsilerdir."
"Genel olarak baktığımız zaman balıkçımız ister ki av sezonu uzun sürsün" diyen Balık, "Pazar isteğine bağlı olarak da 'sürekli pazara av vereyim ve daha iyi bir fiyatla satayım' ister ama bu bizim isteğimizle olacak bir şey değil. Tamamen hamsinin ekolojik istekleriyle örtüşen bir durum. Aslında bu sene görmüş olduğumuz hamsi av sezonu oldukça kısa sürdü ama bu durum hamsi üzerindeki aşırı avcılığı da bir yerde engellemiş oldu. Yani bizim yapamadığımızı bir yerde doğa yapmış oldu" ifadelerini kullandı.