Trabzon'un Maçka ilçesinde Zigana Dağı eteklerinde bulunan Hamsiköy'ün meşhur sütlacından tatmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin sayısının her geçen yıl artması üzerine, köydeki sütlaç satan işletme sayısı da yükselişe geçti.
İl merkezine 50 kilometre uzaklıkta, tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan ve yaklaşık bir asırdır sütlacıyla ünlü olan Hamsiköy, yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra yılın dört mevsimi doğaseverleri misafir ediyor.
Yaklaşık bin 300 rakımlı ve çevresi çam ağaçlarıyla kaplı Hamsiköy'de hayvancılık, geçim kaynağının başında geliyor. Eşsiz doğası ve farklı flora yapısından beslenen hayvanlardan elde edilen süt, peynir ve tereyağına dönüştürülmesinin yanı sıra yaklaşık bir asırdır sütlaç yapımında kullanılıyor.
Köyün yaklaşık 30 yıl önce transit karayolu güzergahı üzerinde bulunmasının sütlacının tanınmasına da vesile olduğunu anlatan sütlaç satış işletmesi sahibi Şerafettin Tunç, kendilerinin de yeni açtıkları iş yerleri ile hem turizme hem de ekonomiye katkı sağmayı amaçladıklarını söyledi.
Köyde 1920'li yıllardan itibaren sütlaç üretimi yapıldığını ifade eden Tunç, "Büyüklerimizden öğrendiğimiz kadarıyla bu köy kurulduğundan bu yana sütlaç üretimi yapılıyor. Sütlacının meşhur olmasının tek nedeni ise doğası. Çiçeklerin ve otların farklı olması sütte yağ oranını da etkiliyor. Önceki yıllarda kendi imkanlarıyla sütlaç üretip satış yapan yer sayısı bir taneydi. Daha sonra turizmin gelişmesi ve sütlacın aranır hale gelmesi işletme sayısını da artırdı." dedi.
Turizm sezonunun kapanmasına rağmen sütlaç satışının yılın 12 ayı devam ettiğini vurgulayan Tunç, "Kış ayı gelmesine rağmen Arap turistlerin ilgisi halen var. Şu anda tek eksiğimiz yaz ayındaki yoğunluğu henüz kış ayına taşıyamamış olmamız. İlk defa sütlaç yiyen yabancı turistlerin tepkisi farklı oluyor ve çok beğeniyorlar. Bir kez yiyen bir tane daha istiyor." diye konuştu.
Tunç, sütlaç yapımının ustaların tercihine göre de farklılık gösterdiğini kaydetti.
"İL DIŞINA DAHİ SATIŞ YAPIYORUZ"
Köyde sütlaç satışı yapan yerlerin son yıllarda ilginin de artmasıyla 7'ye yükseldiğini anlatan Mecit Yazar ise Samsun, Gümüşhane, Bayburt gibi iller başta olmak üzere çok sayıda kente sütlaç sattıklarını söyledi.
İlgi ve alakadan memnun olduklarına değinen Yazar, "Turizm sezonunun bitmesine rağmen sütlaç sezonunu halen devam ettiriyoruz. Yabancı turistler sütlaca daha çok ilgi gösteriyorlar. Bunun yanı sıra bölgeye tatil için Antalya ve İstanbul'dan gelen insanlar dahi sırf sütlaç yemek için köyümüze geliyorlar. Bu yıl turizm sezonumuz da iyi geçti. İnşallah bundan sonraki yıllarda daha da iyi olacak." ifadelerini kullandı.
Yağsız sütten sütlaç olmayacağına işaret eden Yazar, "Süt hem yağlı hem de yağsız olmalı. Buradaki dengeyi ise sütlacı yapan usta belirliyor. Onun dışında kullanılan ürün pirinç ve şeker. Yani sütlacı meşhur yapan burada sadece süt. Bu da yaylalarda beslenen hayvanlardan kaynaklanıyor." dedi.