Balık avı sezonunun başlamasının ardından tezgahlarda beklenen balık çeşitliliği ve bereketi görülmezken yüzleri yine hamsi güldürüyor.
Hamsi bu yıl da beklendiği kadar ağlara dolunca avlayan ve satan kadar tüketici de memnun kalıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın TÜBİTAK KAMAG desteğiyle yürüttüğü "Karadeniz Hamsi İzleme Projesi" kapsamında Karadeniz'de araştırma yapan Sürat 1 gemisindeki bilim insanları en çok tüketilen balık için iyi haberler verdi.
HAMSİNİN KARADENİZ’DEKİ YOLCULUĞUNU ELEKTRONİK CİHAZLARLA ÖĞRENİYORLAR
Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü ve ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden bilim insanlarının bulunduğu gemi, hamsinin göç davranışları ve stoklarını araştırıyor. 59 kere yumurtluyor Balıkçılık akustiğiyle elektronik cihazlarla hamsinin Karadeniz'deki yolculuğunu öğrenmeye çalışan bilim insanları, balığın tercih ettiği sıcaklık, tuzluluk ve oksijen miktarı gibi çevresel değişkenleri de ortaya koymaya çalışıyor. İğneada'dan Hopa'ya kadar hamsinin karaya çıkartıldığı noktaları da gezen bilim ekibi avlanan hamsilerin boylarını ve yaşlarını da tespit ediyor.
Hamsinin yılda 59 kere yumurtladığını ve her seferinde 400 bin dolayında yumurta bıraktığını belirleyen uzmanlar bu yıl tüm Karadeniz kıyısında avlandığını gördü. Hamsinin geleceğiyle ilgili bilimsel verilerin sevindirici olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, şunları söyledi: "Yaz aylarında bu yıl hamsinin bereketli olacağını anlamıştık. Karadeniz'in simgesi olan hamsinin stoklarının ülkemiz için iyi olduğunu gördük. Bu stoklan iyi yönetirsek uzun yıllar daha hamsi yeriz. Zaten tezgahlarda tüketiciyi de sevindiren tek balık hamsi. Bunda bakanlığın girişimlerini, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın katkılarını görmek gerekiyor. Avlanan hamsinin yasal avlanma boyu olan 9 santimin üzerinde olduğunu gördük. Hamsi az yakalandığında gerçek değerini buluyor. Su sıcaklığı 15 derecenin altına düşünce büyük sürüleri oluşturup kıyılara yanaşacak. Zengin kuluçka alanı Araştırmalarımız iklim şartlarının ve üreme dönemindeki rüzgâr ve akıntı durumunun stok büyüklüğünün belirlenmesinde önemli olduğu gösteriyor. Denize bırakılan hamsi yumurtalarının uygun akıntı ve rüzgârlarla besin açısından zengin kuluçka alanlarına taşınması bir sonraki yıl hamsi miktarını olumlu yönde etkiliyor. 2014 yılında yapacağımız yaz seferi de 20142015 av sezonunun nasıl olacağını bize net olarak söyleyecek."