Artvin'de ve ülke genelinde yapılan ve yapılması düşünülen baraj ve değirmen (nehir) tipi hidroelektrik santrallerinin doğaya ve sosyal çevreye etkilerini tartışmak ve sorunlara çözüm yolları aramak için, Ankara'daki Artvin Kültür ve Dayanışma Derneği'nde demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla danışma toplantısı yapıldı.
Toplantıya Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Papart Vadisi Kültür ve Dayanışma Derneği, Yusufeli Kültür ve Dayanışma Derneği, Artvin Deriner Barajı Köyleri Derneği TEMA, Doğa Derneği, Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Çevre Mühendisleri, Elektrik Mühendisleri, İnşaat Mühendisleri, Jeoloji Mühendisleri, Ziraat Mühendisleri Ankara odalarının temsilcileri, Yerel Yönetim Araştırma Yardım ve Eğitim Derneği (YAYED) temsilcileri, Yeşiller Partisi temsilcisi ve akademisyenler katıldı.
ISMARLAMA ÇED RAPORU
İşte toplantıda öne çıkan görüşler:
-HES'lerin bizim ülkemizde DSİ Genel Müdürlüğü ile su anlaşmaları EPDK ile lisans anlaşmaları yapıldıktan sonra proje tanıtım dosyaları ve ısmarlama ÇED raporları hazırlanmıştır.
-Baraj ve nehir tipi HES'lerin yapımında gerekli fizibilite raporları hazırlanırken doğaya, sosyal ve kültürel dokuya etkileri hesaba katılmadığı gibi insan unsuruna projeler de yer verilmemiştir.
-Havzalarda yaşayan insanların o havzalardaki toprağı ekip biçerek yaşamını idame ettirdiği hiç düşünülmemiş.
-Bilimsel olarak içme suyu tespiti ile can suyu tespitinin neye göre ve hangi yöntemiyle yapıldığı bilinmiyor.
İNSANLARIN YAŞAM HAKKI YOK SAYILDI
-İnsanların su kullanma ve yaşama hakkı deyim yerindeyse yok sayılmıştır.
Sonuç olarak: Güzel ülkemizin her köşesine ve Artvin'e sahip çıkmak için çalışmalarımız ve toplantılarımızın periyodik olarak devam etmesine ve çalışma gruplarının oluşturulmasına karar verilmiştir.