'İbadet Sümela ile sınırlı olmamalı'

12 Eylül’de yapılacak olan referandum ile ilgili ve Trabzon’un gündemiyle ilgili açıklamalarda bulunan Sarı, “Yeni bir anayasa paketine evet diyeceğiz. İnsan hak ve özgürlükler için biz hep evet diyoruz. Bir adım daha ileriye gidip genel merkez ve biz ola

12 Eylül’de yapılacak olan referandum ile ilgili ve Trabzon’un gündemiyle ilgili açıklamalarda bulunan Sarı, “Yeni bir anayasa paketine evet diyeceğiz. İnsan hak ve özgürlükler için biz hep evet diyoruz. Bir adım daha ileriye gidip genel merkez ve biz olarak Trabzon halkına eveti anlatmak açısından çalışmalarımız olacak. Daha demokratikleşmek, çağdaşlaşmak ve özgürleşmek için evet diyeceği. Ne yazikki her dönem bir hain ilan edilmiştir bu memlekette” dedi.

 

SÜMELA’DAKİ AYİN

“Geçen yıl yayla turizmi adında bir çalıştay yaptık. Bu noktada inanç turizmi açısından Sümela’nın inanç turizmine açılması konusundaki görüşlerimizi ifade etmiştik” diyen Sarı, “Biz bu noktadaki desteğimizi kamuoyuyla paylaştık. İbadete açılmasının bunun ibadet inanç mantığının dışına çıkmadan, bir ibadetin yapılmasında her zaman taraf olduğumuzu belirtmek istiyorum. Şu ana kadar Trabzon’da 4 binin üzerinde ama beklenen 10 bin civarında kişi bekleniyor. En önemli şeylerden bir tanesi yapılacak ayinin 40 dakikadır. Belki bir buçuk iki saati bulacaktır” diye konuştu.

 

Sarı, Akçaabat’ta oynanan Rugby maçını göz önünde bulundurduklarında sağlanan girdiye karşılık 4 günlük on bin kişinin Trabzon ekonomisine sağlayacağı yararları oturup düşünülmesi gerektiğini belirterek, “Sümela’daki programları yıl içine de yayarak inanç turizmi adı altında destekleyeceğimizi söylemek istiyorum. İnanç turizmi sadece Sümela ile sınırlı kalmamalı. Yeni Cuma caminin etrafı istimlak edilerek turizme kazandırılmalıdır. Ayasofya Camiinin neden ibadete açılmadığı konusu inanç turizmi mantığı ile açılmalıdır. Cuma namazının kılınmasını MÜSİAD olarak fikirlerimizi belirtmek istiyorum” dedi.

 

MÜSİAD’TAN PROJE

Trabzon’da en büyük sorunun işsizlik ve iş yapamazlık sorunu olduğunu belirten Sarı, “Kayıt dışı ekonomi ile ilgili bir proje yapıp kaynağı ile Trabzon’a kazandırmanın hesabını yaptık. Trabzon yenilikçi yöntemlerle kayıtlı istihdamın azaltılması programı. 350 bin Euro’luk proje, 50 bin Euro’sunu biz, 303 bin Euro’sunu da AB’den hibe olarak Trabzon’a kazandıracağız. Bu projeyi 9 aşamalı yürüteceğiz. Bu ayın sonu itibariyle başlayacak2011 Temmuz sonu itibariyle bitecek. Bu model teşkil edecek bu modelle Türkiye’de bizim gibi illerin kayıt dışını en aza indirecek bir proje olacak. Trabzon üzerinden Türkiye’ye bir model oluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Danışmanlarla beraber 1 2  kişilik bir ekibin yaklaşık bir yıllık çalışmasıyla netleşecek bir proje” ifadelerini kullandı.

 

‘AB PROJELERİNDEN YARARLANILAMIYOR’

Sarı sözlerini şöyle sürdürdü: “Trabzon AB projelerinden çok ciddi anlamda yararlanamıyor. Yüzde 10’larda gidiyoruz. En büyük projemiz TTS ile Üniversite ve Tersanenin aldığı projeler ve toplam maliyeti 25-30 milyon dolarlıktı. Bu yeterli değildir. Türkiye bu noktada Ankara, İstanbul ve İzmir dışında Anadolu olarak geri kalmışlığımız ar. Çok yakın bir tarihte pozitife geçirmenin çalışmasını yapıyoruz. Bu işin ciddiyetini geç algılamamızdan kaynaklanıyor. Kırsal kalkınma ile ilgili projeler açıklandı. Özellikle kırsal turizm ve otelcilikle ilgili ciddi çalışmalar yapılacak. MÜSİAD olarak da bir çalışmanın içindeyiz. Trabzon’un geleceğini lojistik v e turizmde gören bir ekibin kırsal kalkınma ilgili çalışmaları diğer STÖ’lerle paylaşarak Cumhuriyetin yüzüncü yılında Trabzon’un bir turizm merkezine dönüşmesi için çalışacağız. Bu anlamda acemiliğimizi attık. 20167’da küresel ısınma olacak veya olmayacak, biz böyle olacakmış gibi pozitif olarak bunu Trabzon turizmine kazandırmamız lazım. Biz küresel ısınma gerçeği ve yaylalarını Karadeniz insanıyla ekonomiye, turizme, paraya çevirmeliyiz. Bu anlamda kırsal kalkınma projesi çok önem taşımaktadır. 2023 Turizm Master Planı da önemli”

 

‘FİZİBİLİTE İHALESİ YAPILDI’

Sarı, “Demiryolu’nun mutlaka Karadeniz’e gelmesinin Trabzon’un gelecek projeksiyonunun demiryolundan geçtiğini dile getirmiştik. Fizibilite sonuç ihalesi yapıldı. Demiryolunda bundan sonra söylenecek her şey platform dahilinde söylenecek. Alternatif güzergahlar üzerinde 5’e yakın güzergah üzerinde projelendirildi. Bu çalışmalar bu bağlamda devam ediyor. Kamuoyundan daha uzak ama gerekli mercilerle paylaşarak bu işleri yürütüyoruz. Fizibilite ihalesi yapılmadan söylenen her şey askıda ve havada kalacak. Özellikle platformun çalışmalarına destek verilmesini istiyoruz. Yakın bir tarihte fizibilite ihalesi bitmek üzeredir. Yaptığımız çalışmaları Trabzon kamuoyuyla da paylaşacağız. Çok sesliliğin tek  bir sesten çıkmadığı müddetçe çok yararı olmayacaktır. Platformu da bunun için kurduk. Trabzon merkezli Erzincan noktalı bir demiryolunu inşallah Trabzon’a kazandıracağız” dedi. “Demiryolu siyaset üstü bir konu ve Trabzon’da topyekün bir istek” diyen Sarı, “Trabzon Limanı bağlanmalıdır. Hopa limanı bağlandığında sadece Batum’un işine yarar. Bu noktada tamamen karşıyım. Hopa-Batum Demiryolu yapılsın” şeklinde konuştu.

 

‘ÇALIŞMALAR TRABZON’A FAYDALI OLDU’

Trabzon Belediyesi’nin bugüne kadar yaptığı projelerin kente faydalı olduğunu söyleyen Sarı, “Belediye, yaklaşımımızın doğru olduğunu görüyorum. Trabzon’un geleceği noktasındaki özellikle ulaşım. Konut noktasındaki projelerinde destek veriyoruz. Ama bu yüzde yüz biat etmek sistemiyle değil eleştirmek ve izlemek politikasıyla olur. Biz projeler de sunuyoruz, başkanımızla çalışıyoruz. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda Trabzon adına çok faydalı olduğunu söylemek istiyorum. Bütün şehri ilk dile getiren STÖ olarak bizler büyük şehrin sonuna kadar arkasındayız. Bu anlamdaki çalışmalara da destek veriyoruz” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri