Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliğine (DKİB) bağlı 3 ilden, bu yılın dokuz ayında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 arttı.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, yetki alanlarında bulunan Artvin, Rize ve Trabzon'dan, bu yılın Ocak-Eylül döneminde toplam 825 milyon 700 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.
Geçen yılın aynı dönemindeki ihracat rakamının 726 milyon 839 bin 642 dolar olduğunu ifade eden Gürdoğan, bu yılın ilk 9 ayındaki ihracatta, önceki döneme göre yüzde 14 artış yaşandığını kaydetti.
Gürdoğan, ihracatın 532 milyon 113 bin 681 dolarlık bölümünün Trabzon, 251 milyon 409 bin 826 dolarlık bölümünün Rize, 41 milyon 477 bin 192 dolarlık bölümünün Artvin'den yapıldığını, en çok ihracat gerçekleştirilen ürünlerin ise sırasıyla fındık ve mamulleri, madencilik ürünleri ile yaş meyve ve sebzenin oluşturduğunu bildirdi.
Gürdoğan, söz konusu dönemde 77 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini, en çok ihracat yapılan ülke grubu sıralamasında AB ülkelerinin birinci, BDT ülkelerinin ikinci sırada yer aldığını ifade etti.
Ülke ve bölge genelinden gerçekleşen ihracatta yaşanan artışta ihracatçıların rekor kırmasına rağmen, kur ve faizlerdeki gelişmelerin Türkiye'yi ihracat yerine ithalata dayalı bir sistemin içine soktuğunu savunan Gürdoğan, şöyle devam etti:
''Yüksek faiz ve istikrarsız döviz kurları, aşırı değerli YTL, ihracatçının belini büktüğü gibi hammadde ve ara malı üreten sektörlerimizin de yok olmasına sebebiyet vermekte, bu tehlikeli gidişata yetkililer seyirci kalmaktadır. İthalatı besleyen, sıcak ve spekülatif amaçlı para girişini özendiren bu durumun ileride önü alınamayacak sıkıntılara yol açacağı endişesini taşımaktayız. Yetkililerden özellikle bu durumun dikkate alınarak ekonomik istikrarın uzun vadeli dengeler düşünülerek sağlanmasını talep etmekteyiz. Şu anda Merkez Bankasının ısrar ettiği yüksek faiz ve düşük kur sisteminin, sistemi uygulayan bütün ülkeleri krize sürüklediği yaşanan örnekleri ile sabittir. Bu durumun, küçük ve orta boy işletmelerin yok olmasına ve istihdam sorununun yaşanmasına sebebiyet verdiği açıkça ortadadır.''
Gürdoğan, ülke ihracatının son 12 aylık dönem içerisinde ulaştığı rakamın 100 milyar dolar seviyelerini aştığını belirterek, bu başarının devamlı olabilmesi için Merkez Bankası tarafından ısrarla sürdürülen yüksek faiz ile aşırı değerli Türk parası politikasından derhal vazgeçilmesi gerektiğini savundu.