Toplantı başlangıcında bir konuşma yapan Başkan Haydar Revi, KÖYDES Projesi ile ilgili devlet planlamanın verilerine dayanarak bir rapor hazırladıklarını hatırlattı. KÖYDES ödeneklerinin bölgelere ve illere göre tahsis edilirken yol ağlarının esas alındığını kaydeden Revi "Gelişmişlik ve diğer alt kriterlerle desteklenmiştir. Bölgemiz alan olarak ülkemizin yüzde 18'i kadardır. Ancak yol olarak toplam yol ağının yüzde 30'una sahiptir. KÖYDES'den ayrılan payda buna yakın bir orandır. Ancak maliyetlerin yüksek oluşu ve geçmişten gelen geri kalmışlık yeterince dikkate alınmamıştır. Bütün bunlar dikkate alındığında sırayla Karadeniz Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi en geri kalmış bölgelerdir" dedi.
Bölgenin en dikkat çekici yönünün dağınık yerleşim olduğunu kaydeden Revi " Bizim uygulamamız KÖYDES değil, EVDES şeklinde olmaktadır. Sadece yol değil, içme suyu, çöp, kanalizasyon, elektrik, telefon gibi hizmetlerin tamamı dağınık yerleşimden dolayı büyük masraflara sebep olmaktadır. Bütün bu konular karşılaştırmalı olarak raporumuzda yer aldı. KÖYDES paylaşımında yararlı olacağını ümit ediyoruz" diye konuştu.
Adrese dayalı nüfus sayımı ile de ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Revi, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Trabzonumuzun bu sayımda nüfusunun ciddi olarak azalmasının doğuracağı sonuçları iyi analiz etmemiz gerekecektir. Nüfusun 745 Bin'e gerilemiş olması hedeflerimizi ve projelerimizi değiştirmeyecektir. Asla panik yapmaya gerek yoktur. Bu azalmanın nedeni olarak tek başına göç olayını göstermek doğru değildir. Sayım sistemlerindeki aksaklıklar, insanımızın yeterince hassasiyet göstermemesi ve 1999 yılında yaşanan depremden dolayı ilimize gelen hemşerilerimizin bir kısmının geriye dönmesi gibi nedenleri göz ardı etmemeliyiz. Henüz netleşmemekle birlikte çok sayıda belediyelerin bu nüfus sayım sonuçlarına göre belediyelikleri sona erecektir. Belediyelikleri sona eren bu alanların bizim çalışma alanlarımıza katılması söz konusudur."