Trabzon Silah Sanayi A.Ş. (TİSAŞ) Yönetim Kurulu üyesi Abdullah Erdem, yasal yollardan silah sahibi olmanın zorlaştırılmasının kişileri illegal yollardan silah sahibi olmaya sevkettiğini ileri sürerek bunun önlenmesi için silah alımlarındaki zorlukların ortadan kaldırılmasının şart olduğunu söyledi.
TİSAŞ'ın, Türkiye'de özel sektörün silah üretmeye başladığı 1993 yılında ve Doğu Karadeniz Silah Projesi kapsamında KOSGEB ve M.K.E. koordineli olarak kurulduğunu belirten Erdem, hafif silah ve silah yan sanayi ürünlerini dünya standartlarında ürettiklerini kaydetti.
Arsin ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi'nde 5 bin 500 metrekaresi kapalı olmak üzere 11 bin metrekare alan üzerinde 115 personelle faaliyet gösterdiklerini dile getiren Erdem, ilk olarak 1994 yılında 7,65 mm çapındaki 'Fatih 13' isimli tabancayı ürettiklerini ifade etti. Dünya çapındaki rekabet kurallarına uyum sağlamak ve müşterilere çağdaş ürün ve hizmetler sunmak için AR-GE faaliyetlerine büyük önem verdiklerinin altını çizen Erdem, bu şekilde geliştirdikleri 9 farklı modelle birlikte şu anda 'Fatih, Kanuni ve Zigana' isimlerinde 10 farkı model tabanca üretimi yaptıklarını söyledi.
Yılda yaklaşık 30 bin adet tabanca üretimi gerçekleştirdiklerini ve bunun 5'te birini ihraç ettiklerini belirten Erdem, yıllık 30 bin civarında olan talebin şimdilerde 4-5 binler seviyesine düştüğünü kaydetti. Bunda pazarın giderek doyması kadar, yurt dışından getirilen kaçak silahlar ve silah alım ruhsatlarının zorlaştırılmasının da büyük rol oynadığına dikkat çeken Abdullah Erdem, bu durumun illegal yollardan silah sahibi olmayı beraberinde getirdiğini savundu. Legal yollardan silah alımlarının zorlaştırılması, illegal yollardan silahlanmayı beraberinde getiriyor, çünkü bu boşluk bir şekilde dolduruluyor diyen Erdem konuşmasını şöyle sürdürdü:
Yasal yoldan silah alımlarının zorlaştırılması, illegal yollardan silahlanmaya sebep oluyor. Bu aslında hiç de iyi bir durum değil. Yasal yollardan silah alımları kolaylaştırılırsa hem denetim kolaylaşacak hem de firmaların ve devletin ekonomik kaybının önüne geçilecektir. Yurtdışından getirilen kaçak silahlar, ekonomik açıdan çok büyük kayıplara yol açmaktadır. Devlet bu anlamda yeniden bir düzenlemeye gitmelidir.
Erdem, silah taşıma ve kullanımında belirlenen kurallara uyulduğu sürece herhangi bir sıkıntı yaşanmasının da sözkonusu olmayacağını söyledi.
Geçen yıl 30 bine yakın tabanca üretimi gerçekleştirdiklerini ve bunun 5 bin 425 adetini yurt dışına satarak 1 milyon 241 bin dolar döviz girdisi sağladıklarını anlatan Erdem, bu anlamda yurt dışında fuarlara katılarak tanıtım faaliyetlerinde bulunduklarını söyledi. Yurt dışına silah satışı yapmanın oldukça zor olduğunu ve birçok engelle karşılaşıldığını belirten Erdem, rekabet ettikleri firmalara kendi ülkelerinde sağlanan avantajların da maliyetler açısından işlerini zorlaştırdığını ifade etti.
Kampanyalı silah satışları da yapan TİSAŞ'ın ürettiği 'Kanuni, Zigana ve Fatih' modellerinin peşin fiyatları 545 YTL ile 2 bin 555 YTL arasında değişiyor.