Karadenizli sanayici ve ihracatçılar, diğer yörelerde olduğu gibi bankalardan, Karadeniz yöresinde de provizyon ve diğer bankacılık hizmetleri karşılığı alınan ücretlerde özel bir uygulama yapılmasını istiyor.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz yöresinin yatırımlar yönünden hak ettiği konuma gelmesi için finans sektörüne önemli görevler düştüğünü söyledi.
Eren, ülke ekonomilerinin en önemli kurumsal yapılarından birini oluşturan bankaların, bugün sürekli artan fonksiyonlarına bağlı olarak mali sistemin dışında da her kesimi doğrudan ilgilendirmeyi başladığını belirtti.
İşlemleri nedeniyle ulusal sınırları aşarak uluslararası nitelik kazanan bankacılık sisteminin, giderek global bir düzeye gelmesi dolayısıyla global ekonomideki gelişmelerden de etkilendiğini ifade eden Eren, ''Bugün ülkemizde reel sektörün en önemli sorunlarından biri kaynak teminidir. Öz kaynakları yeterince güçlü olmayan sistemde, yabancı kaynağa çok sıkı ihtiyaç duyulmaktadır. Günümüzde firmalar, finansal ihtiyaçlarını büyük oranda banka kredisi kullanarak giderme yolunu seçmektedir. Türkiye'de sanayi ve ticaret sektörü için banka dışı alternatif finansman olanakları sınırlı olduğundan, sanayi ve ticaret sektörü için sorunlar daha da ağırlaşmaktadır'' şeklinde konuştu.
Eren, yörede sanayi ve ticaret kesiminin bankalarla daha etkin bir işbirliği içinde olması gerektiğini vurgularken, ''Doğu Karadeniz yöresinin yatırımlar yönünden hak ettiği konuma gelmesi için finans sektörüne önemli görevler düşmektedir. Sanayi bölgesi olmayı hedefleyen Karadeniz yöresinin bu amacına ulaşması için en büyük destek, bankacılık sektöründen gelmelidir. Sanayici ve tüccara düşük faizli kredi verilmeli ve yeni iş imkanlarının doğmasına olanak sağlanmalı'' dedi.
-''SAĞLIKLI İŞBİRLİKTELİĞİ BÖLGE VE ÜLKE EKONOMİSİNE YARAR SAĞLAYACAK''-
Şadan Eren, diğer yörelerde bankalarla yapılan anlaşmalarda olduğu gibi Karadeniz yöresinde de provizyon ve diğer bankacılık hizmetleri karşılığı alınan ücretlerde özel bir uygulama yapılmasını isterken, şöyle devam etti:
''Bankalar, parasal işlevlerinin yanı sıra en az onun kadar önemli olan iş kesimine yönelik bilgilendirme faaliyetlerine önem vermelidirler. Bilinçli bir yaklaşımla oluşturulacak işbirlikleri sağlıklı iş olanaklarını oluşturacak, bundan tüm bölge ve ülke ekonomisine yarar sağlayacaktır. Ülke ekonomisi içinde de gerçek fonksiyonu sanayi ve ticaret kesimini finanse etmek olan bankacılık sektörü bugün ülkemizde bu işlevinden büyük ölçüde uzaklaşmıştır.
Ülkemizin geleceği açısından son derece önemli olan bu sorunun giderilmesi, en acil konulardan biri olarak karşımıza çıkmakta. Önümüzdeki süreçte özel sektör ve finans sektörünün karşılıklı anlayış ve işbirliği içinde hareket etmeleri, ekonomik canlanma ve büyümenin istikrarlı bir şekilde devam etmesinde, uluslararası alanda da rekabet avantajı ve üstünlüğünün elde edilmesinde önemli bir faktördür.''
Eren, önümüzdeki dönemlerde ancak bu işbirliği ve destek çabası ile elde edilen ekonomik gücün, siyasi ve politik etkenlerin önüne geçerek, ülke bazında sürekli gelişimi mümkün hale getirebileceğini kaydetti.