İskeletler Ankara'ya gönderildi

Trabzon'daki Kızlar Manastırı ve Akçakale Kalesi'nden yapılan kazılarda bulunan iskeletler, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Laboratuvarı'nda incelenerek, kentin 13-19. yüzyıllar arasındaki durumuna ilişkin bilgilere ulaşıla

Trabzon'daki Kızlar Manastırı ve Akçakale Kalesi'nden yapılan kazılarda bulunan iskeletler, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Laboratuvarı'nda incelenerek, kentin 13-19. yüzyıllar arasındaki durumuna ilişkin bilgilere ulaşılacak.

Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Salihoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon Müzeler Müdürlüğü başkanlığında, il merkezinde bulunan ve 14. yüzyılda 3. Aleksios tarafından yaptırılan Kızlar Manastırı ile Akçaabat ilçesine bağlı Akçakale beldesinde 1297-1300 yılları arasında İmparator Aleksios 2 tarafından yaptırılan Akçakale Kalesi'nde kurtarma kazıları yapıldığını anımsattı.

Kızlar Manastırı'ndaki kazıda 2 bütün iskelet ile kafatası ve kemik parçaları, Akçakale Kalesi'ndeki kazıda ise 4 iskelet ve kemik parçaları bulunduğunu belirten Salihoğlu, söz konusu iskeletlerin incelenmesi amacıyla 17-19 Ocak tarihlerinde Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim ile ekip üyeleri Dr. Füsun Yaşar ve Öğretim Görevlisi Ayhan Yiğit'in Trabzon'a geldiğini ve iskeletler üzerinde çalışma yaptıklarını söyledi.

Ekibin çalışmalara laboratuvar ortamında devam edilmesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardığını ifade eden Salihoğlu, ''Bu kapsamda gerekli onaylar alındıktan sonra Kızlar Manastırı'ndan çıkarılan iskeletler Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi antropoloji laboratuvarına gönderilecek. Akçakale Kalesi'ndeki kazı çalışmaları henüz bitmediği için buradan çıkarılan iskeletler de daha sonra gönderilecek'' dedi.
Bu zamana kadar yapılan çalışmalarda iskeletlerin muhtemelen 20-30 yaşlarındaki kişilere ait olduğunun düşünüldüğünü kaydeden Salihoğlu, şöyle devam etti:
''Kazı alanı daha önce yoğun kullanım içerisinde olduğundan, iskeletlerin önce birey düzenlemeleri yapıldı. Laboratuvar incelemeleri sonucunda bireylerin kaç yaşlarında olduğu, cinsiyetleri, ölüm nedenleri, geçirdiği hastalıklar, beslenme şekilleri gibi konulara açıklık getirilmesi bekleniyor. Yapılacak incelemelerde elde edilecek bulgular doğrultusunda, 13-19. yüzyıllarda Trabzon'un ekonomik düzeyine kadar birçok konuda yorum yapılabilmek mümkün olacak.''

Prof. Dr. Sevim ve ekibinin yapacağı incelemeler, bakım ve onarım tamamlandıktan sonra, sergilenebilecek nitelikteki iskeletler ile kazıda elde ettikleri objeleri Trabzon Müzesi'nde ayrı bir teşhir alanında sergilemeyi planladıklarını belirten Salihoğlu, ''Hem il merkezinde çıkarılması, hem de ilginç bulgular olması nedeniyle Kızlar Manastırı kurtarma kazısında ele geçirilen taşınır kültür varlıkları, müzemize ayrı bir heyecan ve renk katacaktır'' diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri