Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, nüfusu her geçen gün büyüyen, gelişen İstanbul'a trafik sorununun çözümü için 3. boğaz köprüsü, Türkiye'nin İran ve Türki Cumhuriyetlere ticaret kapısı olan Trabzon'a ise demiryolu yapılmasının zaruret olduğunu söyledi.
Özgenç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin, kamu yatırımlarının, ulaşımın hızlı ve güvenli bir şekilde yapılabilmesi için Türkiye'yi gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmakta olduğunu takdirle izlediklerini belirtti.
Türkiye'nin kısır tartışmalarla kaybettiği zamana son örnek olarak üçüncü köprü tartışmalarının gösterilebileceğini ifade eden Özgenç, ''İstanbul'un bir yakasından diğerine geçmek bazen saatlerce sürmektedir. Dolayısıyla 3. köprünün yapılması ile birlikte trafikte önemli bir rahatlama olacağını düşünüyoruz'' dedi.
Yollar, köprüler, limanlar, metro, Marmaray'ın ve demiryollarının, Türkiye'nin kalkınmaya verdiği önemi gösterdiğini vurgulayan Özgenç, ''60. hükümetinin duble yollara, yat limanlarına, havalimanlarına, yüksek hızlı trene ve son olarak 3. köprüye verdiği değer herkesçe malum. Bütün bu yatırımları, ülkenin gelişmesi, ulaşımın modern devletler seviyesine ulaşması ve insanlarımızın yaşam kalitesinin yükselmesi açısından KOBİDER olarak olumlu buluyoruz'' diye konuştu.
Nüfusu her geçen gün büyüyen, gelişen İstanbul'a trafik sorununun çözümü için 3. boğaz köprüsü, Türkiye'nin İran ve Türki Cumhuriyetlere ticaret kapısı olan Trabzon'a ise demiryolu yapılmasının zaruret olduğunu kaydeden Özgenç, şunları söyledi:
''Doğu Karadeniz'e yapılması düşünülen GAP-Trabzon demiryolunun bu dönemlerde başlatılmasını istiyoruz. Bu doğrultuda sembolik de olsa ilk rayın döşenmesi, ilerleyen dönemlerde bahse konu demiryolunun hayat bulmasına vesile olacaktır. Yani başlamak bitirmenin yarısıdır. Başbakanımızdan, projenin gündemde yer bulması için ilk rayı döşemesini istiyoruz. Çünkü bu projeye başlanılırsa sahil yolu örneğindeki gibi devamı gelecektir ve nihayetinde demiryolu yapılmış olacaktır.''
Özgenç, tarihi, kültürel ve ticari konumu itibariyle kalkınmış iller arasında olması gereken Trabzon'un, 4. bölge teşvik kapsamına alınmasının isabetli ve yerinde bir karar olduğunu da belirterek, ''Lakin Trabzon için hedeflenen bu destek ve teşviklerin gerçekleşebilmesi için bu kentimize demiryolu yapılmalıdır. İç turizmde yolcu gemileri seferden kaldırıldığından dolayı kara ve hava yolundan başka alternatifi olmayan Trabzon ve civar iller, yatırımlardan ancak demiryolu sayesinde daha iyi faydalanabilir ve büyük şehirlere olan göç tersine dönebilir'' şeklinde konuştu.
Özgenç, Cumhuriyet kurulduğundan bu yana yurdun muhtelif bölgelerinin demir ağlarla birbirine bağlandığını, tek Doğu Karadeniz'in bundan mahrum kaldığını ifade ederek, ''Şimdi Avrupa'nın 6. büyük ekonomisine sahip olan Türkiye'nin bu projeyi hayata geçirmesi hayal değildir. Çünkü ulaşım medeniyettir, medeniyet olmayan bir yere ne yerli ne de yabancı sermaye yatırım yapar'' diye konuştu.