İyot yetersizliği sağlığa zararlı

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Türkiye'de iyot yetersizliğine bağlı 3 kişiden 1'inin guatr hastası olduğun söyledi.  İyot yetersizliği hastalıklarının tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olarak önemini koruduğunu vurgulayan Dr. Must

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Türkiye'de iyot yetersizliğine bağlı 3 kişiden 1'inin guatr hastası olduğun söyledi.

 

İyot yetersizliği hastalıklarının tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olarak önemini koruduğunu vurgulayan Dr. Mustafa Kasapoğlu, dünyada toplam 1,6 milyar insanın risk altında olduğunu ve dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 30'unda guatr hastalığı ve çocuklarda kretenizm sorunu bulunduğunu belirtti.

 

 İyot eksikliğinin oluşturduğu hastalıklar ve alınabilecek basit yöntemler hakkında bilgi veren Kasapoğlu, iyodun insan vücudunda çok az miktarda bulunan, normal büyüme gelişme için gerekli olan önemli birmineral olduğunu, günlük bir toplu iğne başı kadar iyot alınması gerektiğini vurguladı. "Ülkemizde tüm popülasyonda iyot yetersizliği hastalıkları prevelansı yüzde 30,5 düzeyinde saptanmıştır" diyen Kasapoğlu, "Okul çocuklarında prevelans yüzde 10-49 arasında farklılık göstermektedir. Sorun estetik sorunu olmayıp, fetal-neonatal ve bebeklik dönemlerinde oluşturduğu önemli sağlık sorunlarıyla toplumun sosyal ve ekonomik gelişiminin etkilenmesidir. Çözüm, günlük yaşamda herkesin kullandığı sofra tuzuna iyoteklenmesidir" dedi.

 

Türkiye'de iyot eksikliği çok önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu ifade eden Kasapoğlu, "Ülkemizde her 3 kişiden birinin guatr hastasıdır. Toplum tarafından iyot yetersizliğine bağlı olarak geliştiği bilinmeyen öğrenme ve anlama bozuklukları gibi sorunlar devam etmektedir. Ülkemizde özellikle dağlık ve toprak erozyonunun fazla görüldüğü yörelerde olmak üzere genelde tüm Türkiye'de iyot yetersizliği önemli bir sorundur. İyot yetersizliğine bağlı olarak oluşan bozuklukların önlenmesi için bütüntuzların iyotlanması ve 2000 yılına kadar endemik guatr insidansının yüzde 10'dan aşağı indirilmesi hedef alınmıştır. İyot yetersizliğinin önlenebilir en tehlikeli sonucu kretenizmdir" diye konuştu.

 

Kasapoğlu, "İyotlu tuz tüketiminde evlerde kullanılan tuz tipi etkili olmaktadır. İyotlu tuz plastik torbasında ve oda sıcaklığında dahi bırakılsa iyot içeriği, ilk 3 ay yüzde 25 oranında 9 ay sonra yüzde 50 oranında azalmaktadır. Bu tür kayıpları önlemek için tuzun koyu renkli kavanozlar da, ışıktan uzakta saklanması ve en fazla 3 ay içinde tüketilmesi, tuzun yemeğe pişirme işleminden sonra katılması gerekmektedir. Pişirme sırasında konulan iyotlu tuzun iyot kaybı yüzde 25'tir. İyot yetersizliğihastalıkları iyotlu tuz kullanımıyla önlenebilir" tavsiyesinde bulundu.

Kasapoğlu, anne karnında ve gebelikte, düşük, ölü doğum, bebek ölümünde artma, zeka geriliği, sağırlık, cücelik, çocukluk ve gençlikte; guatr, büyüme geriliği, öğrenmede güçlük, okul başarısızlığı, yetişkinlerde; guatr, tiroid bezinin çalışmaması, yetersiz öğrenme ve anlama, güçsüzlük gibi nedenlere etken olduğunu da hatırlattı.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri