Türkiye'nin az gelişmiş bölgelerindeki (Güneydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgeleri) Kadınların ve Kadın Sivil Toplum Kuruluşlarının Güçlendirilmesi Projesi tanıtım, bilgilendirme ve eğitim toplantısı Zorlu Grand Otelde başladı.
Türkiye'nin az gelişmiş bölgelerindeki, bölgesel eşitsizliklerin azaltılmasının yanı sıra kadının statüsünü iyileştirmeyi hedefleyen toplantı 22-30 Mart tarihleri arasında Karadeniz'de 8 değişik ilde yapılacak.dın STK'larının
Uluslar arası İlişkiler Genel Koordinatörü Füsun Gürmez açılışta yaptığı konuşmada, bu proje ile kadın STK'larının proje geliştirme ve yönetme kapasitelerinin geliştirilmesinin amaçlandığını söyledi.
Gürmez, Bu bağlamda toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılığa, kadın haklarına yönelik ihlallere karşı mücadelede; kadının sosyal, politik ve ekonomikm statüsünün yükseltilmesinmde genel bilinç, farkındalık yaratma ve kapasite geliştirilmesi hedeflenmektedir dedi.
Bölgede desteklenecek projelerle, kadının sosyal statüsünün iyileştirilmesi ve bu yolda kadının toplumsal rolünün arttırılmasının hedeflendiğine işaret eden Gürmez şöyle konuştu: Bölgelere baktığımızda kadınlara ait STK'ların sayısının oldukça az ve var olan STK'ların da iletişim ağının olmadığını görüyoruz. Bu hibe programıyla STK'lar arasındaki network ağını güçlendirmeyi, kadın STK'larının artmasını hedefliyoruz.
Hibe Programının sunuşunu GAP İdaresi adına Uzman Şehmuz Yılmaz yaptı. Yılmaz, GAP'ın bölgedeki 9 ilde bölgenin kalkınmasına yönelik 1989 da kurulan bir idare olduğunu söyledi. Yılmaz, Türkiye'nin ilk ve tek kalkınma idaresi olduğuna işaret ederek, 'İnsan temelli bir kuruluş. Bu hibe programı hem Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun özellikleri bize yakın olduğu için hibe, üç programın başlamasını uygun görmüş dedi.
Yılmaz şu bilgileri verdi:1 Mart 30 Nisan 2010 tarihleri arasında teklife açılacak olan hibe programı kapsamında verilecek hibelerin etkin bir şekilde kullanılması için yaygınlaştırma çalışmalarına devam edeceğiz. Hedef grubu; kadın ve kadın sivil toplum örgütleri olan bu proje ile ayrıca yerel yönetimler, meslek odaları, sendikalar, üniversiteler vb kuruluşlar etkilenecek taraflar arasında yer almaktadır. Projenin; Teknik Destek ve Hibe Programı olmak üzere iki bileşeni vardır. Hibe programı bileşeni kapsamında verilecek hibe miktarı toplam 3.000.000 Euro'dur. Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgelerindeki 30 ilde uygulanacak hibe programının bütçesi 3 milyon Euro'dur. Projelerin bütçesi 15.000-1000.000 Euro arasında, süreleri 6-18 ay arası olacaktır. Başvuru sahipleri ulusal ve yerel STK'lar olacak, ortaklar ise söz konusu üç bölgeden yerel yönetimler, STK'lar, meslek odaları, sendikalar v.s olabilecektir. 22 Mart tarihi itibariyle eş zamanlı olarak Şanlıurfa, Gaziantep, Malatya, Batman, Van, Ağrı, Trabzon, Ordu ve Erzurum illerinde tanıtım, bilgilendirme ve eğitim toplantıları düzenlenecektir. Söz konusu toplantılar kapsamında hibe programının tanıtımı yapılacak ve hibe başvuru formunun nasıl doldurulacağı konusunda eğitim verilecektir. Nisan 2010 içinde ise proje kapsamında oluşturulacak yardım masaları aracılığıyla, her türlü teknik yardımın temini ve başvuru formlarının hazırlanması süreçlerinde destek verilecektir.
Merkezi Finans İhale Birimi'nmden İhale Yöneticisi Arzu Parmaksız, Merkezi Finans İhale Birimi'nin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Parmaksız Hibe Programları Duyuruları bölümünden bütün duyurulara kolayca ulaşılabileceğini söyledi. Projelerin değerlendirilmesinin dört aşamadan geçtiğinin altını çizen Parmaksız, Açılış, İdari Uygunluk (Ön Teklif Değerlendirmesi, Başvuru Formunun Değerlendirilmesi, Uygunluk Kontrolü, Projelerin Değerlendirilmesi ki projeler dışardan en az iki bağımsız değerlendirici tarafından değerlendiriliyor dedi.
Dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da bilgi veren Parmaksız,Kontrol listesinin dikkatli bir biçimde incelenmesi, faaliyetlerle bütçenin uygun olması, faaliyetlerde yer alan kaleme bütçede yer verilmemesi durumunda çok sıkıntılı durumlarla karşı karşıya kalınabibilir, zaman planlaması konusuna dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca başvurular zamanında yapılmalı, irtibat bilgileri doğru olmalı, irtibat kurulacak kişiler projenin başından sonuna kadar projenin içinde olabilecek kişiler olsun. İstediğimiz ek bilgiler zamanında ve formatına uygun gönderilsin. Çok karşılaştığımız sorun gönderilen bütçenin İngilizce ve Türkçe'nin aynı olması gerekiyor. Standart dökümanların İngilizce çevrisi yapılmamalı. Bütçemiz üç sayfadan oluşuyor, proje ortaklarla birlikte hazırlanmalı. Eşdeğer bir eş bulunması ciddi anlamda zor olabiliyor. Uzmanlarla ters düşülmemeli aksine mutabakata varılması gerekiyor. Uygulamaya yönelik onayların mutlaka alınması gerekiyor. diye konuştu.
Parmaksız, şu anda 5 bin proje Merkezi Finans İhale Birimi'nde değerlendirildiğini sözlerine ekledi.