Umut ve Savaşım Derneği Trabzon Şube Başkanı Nimet Baki ve Yönetim Kurulu üyeleri haber61'i ziyaret etti. Baki ve beraberindeki yöneticimler Kamuran Çelik, Yunus Kılıç ve Ali Duman Meme kanseri taraması ve erken teşhisi konusundaki projelerini genel koordinatörümüz Orhan Çavuşoğlu ile paylaştılar.
Umut ve Savaşım Derneği Şube Başkanı Nimet Baki Kanserin Dünyada artan bir hastalık olduğunu belirterek Erken Teşhis çok önemli dedi.
''Bakı erken teşhis için çeşitli projeler ürettiklerini belirterek''
İstanbul’da bir kongre yapıldı. Üç bin beş yüz kişi katıldı. Biz de kansere karşı el ele platformu üyesi olarak kanser kongresi ne katıldık. Aynı kongreye Sağlık bakanı Recep Akdağ, Devlet Bakanı Egemen Bağış da katıldı. Ürdün prensesi Ghida Talal ‘da gelmişti, Ürdün prensesi de kanser hastasıymış. Onlarda ülkelerin de kansere karşı savaş açmışlar. Prenses kongrede çok duygulu bir konuşma yaptı.
Kanser hastalığı konusunda farkındalık yaratmak önemli. Bizler “Umut ve Savaşım” deneği olarak da elimizden gelen mücadeleyi yapmaya çalışıyoruz.
Japonya ve Kore özellikle mide kanseri konusunda tarama programlarında çok erken teşhis yapabiliyorlar. Kongrede de vurgulanan kanser tarama programlarına yoğunluk verilmesi.
Ben bu derneği kurduğumuzdan beri kadınlar da meme kanserine yönelik bir çalışma yapılabilme hayalım vardı.
Hastalık geç belirlendiğinde de iş işten geçmiş oluyor Hâlbuki kadınların 20 yaşlarından sonra evlendikten sonra her iki senede bir beş dakikalık bir testle kanser olup olmadıkların bir testle anlaşılabilir.
35 yaşındaki bir kadının bu nedenle ölümü beni çok etkiledi. Eğer bu bayan böyle bir taramanın olduğunu bilseydi, muhtemelen gelecekti ve ölmeyecekti.
Sağlık Müdürlüğüyle birlikte organize bir çalışmamızla 3 bin kadın taradık. Köylere giderken onları bilgilendirerek yaptığımız çalışmalarla 73 vaka tespit ettik. Ne yazık ki bunların hiç biri kanser olduklarını bilmiyorlardı ve hastalık birkaç sene sonra ortaya çıkacaktı. Şimdi bu hastalar tedavi oluyorlar ve rahim ağzı kanserinden ölmeyecekler.
Türkiye de olmayan Avrupa da özelikle Hollanda da ve diğer Avrupa ülkelerinde olan meme kanseri konusunda yapılan taramaları da biliyorum.
Bizde Trabzon’da böyle bir şey yapabiliriz dedik.,Köylerden gelemeyenlerin bizler aylaklarına giderek kanser taraması yapacağız. Bu nedenle bir kamyon satın aldık. Bize bağış oyarak verilen Momografi cihazını da bunun içine monte ederek köylerde tarama çalışmalarına başlayacağız.
Türkiye’de bu konuda yaklaşık 110 tane merkez açıldı. Trabzon’da tarama yapılıyor. İstatistiklere baktım Trabzon da 5 senede 4800 kadın taranmıştı. Biz ise 1,5 ay gibi bir zamanda köylerde 3 bin kadına ulaştık. Meme kanseri taramasında hedefimiz 5 bin kadına ulaşmak.
Öncelikle bu taramayı Trabzon da başlatacağız. Aracımızı Çorum da Rize’de Giresun’da istiyor. Kadınlarımız. İnsanlarımız, çocuklarımız kanserden ölmesin. Erken teşhis hayat kurtarırız diyoruz.
Kolan kanseri de erken teşhis edildiğinde yüzde doksan beş tedavi edilebiliyor. Her kanser türü bir değil. Akciğer kanseri zor bir kanserdir, mide kanseri ise çok erken teşhis ettiğinizde kesinlikle kür sağlanabiliyor. Meme kanserleri, rahim ağzı kanserleri, ve cilt kanserlerinin erken teşhisi çok önemli. Bu konuda da bizim bir farkındalık yaratmamız gerekiyor. Kanserin belirtilerini halkımıza bildirirsek, insanlar ona göre önlemini alır. Kurduğumuz birçok dernekte yaptığımız aktivitelere gelen insanlar bu bilgiler ışığında, Doktora gittiler. Gerçekten kanser oldukları ortaya çıktık. Erken teşhisle hayatları kurtuldu. Amacımız bu mesajları verebilmek. İnşallah yapacağımız çalışmalarda da sizlerin desteğini görürüz. Basına da bu konuda çok iş düşüyor” dedi