Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırlarında bulunan dünyaca ünlü damlataşı Karaca Mağarası, 15 Nisan'da misafirlerini ağırlayacak. 150 milyon yıl yaşında olduğu tahmin edilen mağarada son hazırlıklar tamamlandı.
İl Özel İdaresi tarafından işletilen mağaranın her yıl 15 Kasım'da ziyaretçi girişine kapandığını ve mağara içerisinde bulunan ahşap yürüyüş parkurları, aydınlatma, elektrik ve güvenlik kamerası tadilatının bu dönemde yapıldığını kaydeden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, mağaranın 15 Nisan'da yeniden turizme açılacağını söyledi.
Karaca mağarasının bölge halkından olan Jeoloji Mühendisi Şükrü Eröz tarafından 1983 yılında bulunduğunu, 1996 yılında da turizme açıldığını ifade eden Akdoğan, yıllık ortalama yerli ve yabancı ziyaretçi sayısının 50 bin olduğu mağaranın jeolojik olarak üst krestiyajda kireç taşlarının asidik sularla teması sonucu oluştuğunu dile getirdi.
"KARACA MAĞARASI HEM BÖLGENİN HEM GÜMÜŞHANE'NİN CAZİBE MERKEZLERİNDEN BİRİSİ"
Gümüşhane'nin ve bölgenin en önemli turizm potansiyeli olan Karaca mağarasının aynı zamanda bir cazibe merkezi olduğunun altını çizen Akdoğan, "Mağaramızın Gümüşhane'deki diğer turizm merkezleri ile entegrasyonu için gerek DOKAP kapsamında Doğu Karadeniz Turizm Master Planı Yeşil Yol projesi, gerekse mağaranın yolunun trafik açısından daha güvenli şekle gelmesi için DOKA kapsamında projeler üretilmiş olup çalışmalar devam etmektedir" dedi.
MAĞARA GENELGESİ ÇIKTI
Mağaralarla ilgili Çevre Bakanlığı'nın "Mağaraların Korunması ve Kullanılması" konulu yeni bir genelgesi olduğunu ifade eden Akdoğan, korumaya yönelik bu genelgenin kapasiteye yönelik olduğunu, bu konuda Gümüşhane Üniversitesi ile yazışmaların olduğunu ve teknik elemanların yaptığı incelemelerin ardından mağaraya ziyaretçi sayısında günlük kapasite belirleneceğini söyledi.
150 MİLYON YIL YAŞINDA MAĞARA
Kendisi de Jeoloji Mühendisi olan Genel Sekreter Akdoğan, mağaranın yaşının oluştuğu kayaçların yaşından yola çıkarak hesaplanırsa, "Buradaki kayaçlar yaklaşık 300 milyon yıl önce oluşmuş. Ama mağarayla kayaçların oluşum yaşı eş zamanlı değildir. Muhtemelen mağara daha genç yaşa sahiptir. O da yaklaşık 100-150 milyon yıllık bir maziye sahiptir." dedi.
YÜKSEK NEM ORANI İLE SOLUNUM HASTALIKLARINA İYİ GELİYOR
Öte yandan, damlataşı şekillerinin en güzel ve en görkemli, görenleri büyüleyici örneklerine sahip olan Karaca Mağarasının özellikle astım gibi solunum rahatsızlıklarına iyi geldiği rivayet edilmekle birlikte bugüne kadar mağaranın 500 binden fazla yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği öğrenildi.
UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNE GİRECEK GÜZELLİKTE
Görenlerin tekrar görmek istedikleri Karaca Mağarasının UNESCO'nun Dünya Miras Listesine girecek güzellikte ve değerde bir mekan olduğunu ifade eden yöre sakinleri ise Gümüşhane turizminin lokomotifi durumundaki Karaca Mağarasının hem korunması hem de geliştirilmesi için girişimlerde bulunulmasını istedi.
KARACA MAĞARASI
Gümüşhane'nin Torul İlçesine bağlı Cebeli Köyü sınırları içerisinde bulunan Karaca Mağarası şehir merkezine 17 kilometre mesafede, denizden bin 550 metre yüksekliktedir. Gümüşhane-Trabzon karayolunun 12. kilometresinden kuzeye ayrılan 4 kilometrelik yolu takiben mağaraya ulaşılır. Mağaranın bulunduğu yerde kır kahvesi, dinlenme tesisleri gibi ziyaretçilerin çeşitli ihtiyaçlarını karşılayacakları öncül tesisler mevcuttur.
Damlataşı oluşumları bakından oldukça zengin olan Karaca Mağarasında, damlataşları çok çeşitli renk ve şekiller arz eder. Mağara içerisindeki sarkıtlar, dikitler, sütunlar, org desenli duvarlar, bayrak şekilleri ve perde damlataşları, mağara çiçekleri, mağara incileri, fil kulakları, traverten havuzları, traverten basamakları, mağara gülleri yer almaktadır.
Mağara yatay yönde gelişme göstermiş, elipse benzeyen dört ayrı salonun birbirine birleşmesinden meydana gelmiştir. Bu salonlardan ikisi çatlak sistemlerinden sızan suların oluşturulduğu duvar damlataşları ile ikiye bölünmüş ve salon sayısı altıya çıkmıştır. Mağaranın girişi bir insan boyu yükseklikte başlayıp içeriye doğru gidildikçe bir huni şekilde genişlemektedir.
Giriş noktasından en uç noktaya 150 metre uzunlukta, ortalama tavan yüksekliği 18 metre olan mağaranın toplam iç alanı yaklaşık bin 500 metrekaredir.
Karaca Mağarasının içerisinde belirgin bir hava hareketi söz konusu değildir. Bu sebeple mağara havasının nem oranı ağız kısmından içeriye doğru gidildikçe nispi bir artış gösterir. Yapılan ölçümlerde bu artış oranı ağız kısmında yüzde 65'ten yüzde 75'e çıkmaktadır. Mağara havası yaz mevsiminde dışarıya göre daha serin, kışın biraz daha sıcaktır. Bu özellikleri ile mağara, küçük bir mikroklima alanı olarak düşünülmektedir