Karadeniz Belediyeleri borçsuz

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Görevlisi Şerafettin Özışık, Hazine Müsteşarlığı'nın verilerine dayanarak yaptığı çalışmada, hazineye en çok borcu olan belediyenin Ankara Büyükşehir Belediyesi olduğunu söyledi.Hazine Müsteşarlığı'nın 2007 yılı ve

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Görevlisi Şerafettin Özışık, Hazine Müsteşarlığı'nın verilerine dayanarak yaptığı çalışmada, hazineye en çok borcu olan belediyenin Ankara Büyükşehir Belediyesi olduğunu söyledi.

Hazine Müsteşarlığı'nın 2007 yılı verilerini inceleyen öğretim görevlisi Özışık, Hazine'nin 2007 yılı sonu itibariyle 333.4 milyar YTL borca karşılık, 106.9 milyar YTL'de alacağının bulunduğunu kaydetti. Özışık, hazinenin toplam borç stokunun 229.2 milyar YTL tutarındaki kısmının Türk Lirası cinsinden, 103 milyar YTL tutarındaki kısmının döviz cinsinden, geri kalan 1.2 milyar YTL tutarındaki kısmının da dövize endeksli borçlardan oluştuğunu ifade etti.

Hazinenin vadesi gelen borçlarını hiç aksatmadan öderken, tahsil edilmesi gereken alacaklarını tahsil edemediğini ileri süren Özışık, "Hazine borç ödemede şahin kesilirken, alacağını tahsil etme konusunda da adeta sürüngen gibi davranıyor. 106 milyar 949 milyon YTL'lik Hazine alacağının yaklaşık yarısı (53.4 milyar YTL) vadesi geçmiş alacaklardan oluşuyor. Hazinenin vadesi geçmiş alacaklarından 46.2 milyar YTL'lik kısmının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF), 5.9 milyar YTL'lik kısmı mahalli idarelerden, 1.2 milyar YTL'lik kısmı da KİT'lerden olduğu görülüyor" dedi.

Hazine'ye sadece 2 üniversitenin borcunun bulunduğuna dikkat çeken Özışık, "Hazine, İstanbul Üniversitesi'nden 19 milyon 722 bin YTL'lik alacağının vadesi geçmiş olmasına rağmen henüz tahsil edemedi. 'Borç yiğidin kamçısıdır' düşüncesiyle hareket eden tek üniversite ise Süleyman Demirel Üniversitesi. Hazine'nin henüz vadesi gelmemiş alacaklar kaleminde Süleyman Demirel Üniversitesi'nden 22 milyon 470 bin YTL'lik alacağı bulunuyor" diye konuştu.

Hazine'ye en çok borcu olan belediyelerin Ankara ve İzmit Büyükşehir Belediyelerinin olduğuna dikkat çeken Özışık, "Hazine'nin mahalli idarelerden olan alacağının tamamının da belediyeler ve onlara bağlı kuruluşlardan olduğu anlaşılıyor. Hazine'nin en çok alacağının olduğu belediye 3.9 milyarı vadesi geçmiş olmak üzere toplam 4.3 milyar YTL ile Ankara Büyükşehir Belediyesi. Ankara'yı da 825 milyonu vadesi geçmiş olmak üzere 3.8 milyar YTL ile İzmit Büyükşehir Belediyesi takip ediyor.

 Antalya, Bursa, Erzurum, Eskişehir, İstanbul, Kayseri, Konya, Mersin ve Samsun Büyükşehir Belediyelerinin vadesi geçmiş hiç borcu bulunmuyor" bilgisini verdi. Karadeniz Bölgesi'nde yer alan toplam 11 üniversiteden hiçbirinin, 18 il belediyesinden de 17'sinin Hazine'ye karşı hiç borcu bulunmadığını dile getiren Özışık, şöyle devam etti: "Karadeniz Bölgesi'nde hazineye sadece Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin henüz vadesi gelmemiş 9 milyon 893 bin YTL'lik borcu bulunuyor. Bafra Belediyesi'nin hazineye olan borcunun, bağlı bulunduğu ilin borcunun 10'a katlayarak 101 milyon 560 bin YTL'ye ulaşmış olması da dikkat çekiyor."

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri