Karadeniz'in kuzeyindeki Kerç Boğazı'nda Rus tankerin ikiye ayrılıp 2 bin ton yakıtın denize karışmasıyla başlayan çevre felaketinin boyutları gün geçtikçe daha da iyi tespit ediliyor. Kazanın olduğu bölgeden gelen fotoğraflar ve yetkililerin açıklamaları yaşanan felaketin yaralarının sarılmasının yıllar alacağını, belki de mümkün olamayacağını gösteriyor. İlk bilgilere göre 80 bine yakın göçmen kuş öldü.
KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz, yaptığı açıklamada, Rusya'ya ait Volganef-139 adlı petrol tankerinin, Azak Denizi'nin Karadeniz'e bağlandığı noktada sert dalgalar nedeniyle ikiye ayrılması sonucu 2 bin ton yakıtın denize yayıldığını hatırlattı.
Kazanın etkisiyle denize dökülen yakıtın hamsiye büyük darbe vuracağı yönünde söylentiler olduğunu kaydeden Erüz, şöyle konuştu:
"Bunu tam olarak bilmek mümkün değildir. Böyle bir şeyi söyleyebilmek için hamsinin o bölgede olup olmadığını ya da ne kadarının orada olduğunu bilmek gerekir. Bu da saha araştırmalarına bağlıdır. Hamsi kaza öncesinden o bölgeden göç etmişse şu an için problem olmaz, fakat kaza olduğu zaman ya da sonrasında göç etmişse kirlenmiş olan sudan mutlaka beslenmiştir. Bu da sorunlara yol açacaktır. Tahminlere göre balık şu anda bizim bölgemizde, Karadeniz'in güneyindedir."