Karadeniz'de Amiral battı!

Fatsa İskelesi'ne 3 Ağustos 2009 tarihinde gelen Amiral isimli kuru yük gemisine, burada çimento ve inşaat malzemesi yüklenmeye başlandı. Önceki gece 00.00 sıralarında yükleme yapıldığı sırada balansında meydana gelen arıza nedeniyle gemi yan yattı. Daha

Fatsa İskelesi'ne 3 Ağustos 2009 tarihinde gelen Amiral isimli kuru yük gemisine, burada çimento ve inşaat malzemesi yüklenmeye başlandı. Önceki gece 00.00 sıralarında yükleme yapıldığı sırada balansında meydana gelen arıza nedeniyle gemi yan yattı. Daha sonra yapılan kurtarma çalışmalarına rağmen gemi saat 05.30 sıralarında sulara gömüldü.

Fatsa Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Liman İşletme Sorumlusu Cemal Beşik, kuru yük gemisinin önceki gece saat 00.00 sıralarında balansında meydana gelen arıza nedeniyle yarım saat gibi kısa bir sürede yan yattığını belirterek, "Daha sonra da kurtarma çalışmaları yapmaya çalışırken sabah saat 05.30 saatlerinde tamamen sulara gömüldü. Gemi Fatsa İskelesi'nden 100-150 metre açığa sürüklendi. Edindiğimiz bilgilere göre, geminin kurtarma maliyeti değerinden çok daha yüksek olduğundan şu anda beklemedeyiz" dedi.


Operatörler bırakıp kaçtı

Batan geminin Trabzonlu armatörü Ömer Calap, yükleyici firmanın operatörlerini suçladı
Fatsa İskelesi'nde inşaat malzemesi yüklerken sulara gömülen 'Amiral' isimli kuru yük gemisinin armatörü Ömer Calap, geminin batmasında yükleyici firmanın operatörlerinin hatası olduğunu iddia etti.
Geminin yükleme işleminin bitmesine kısa bir süre kala yola çıktığını, battığı haberini Tirebolu'da aldığını belirten armatör Ömer Calap, "Gemimiz devamlı olarak Abhazya bölgesine çalışıyor. Çimento, kireç ve inşaat demiri götürüyoruz. Ayda 2-3 sefer yapıyoruz. Burada bize yardımcı olsalardı, bu gemi mendirekte batmazdı. Yükünün bitmesine 2 palet daha vardı. Son paletleri koyarken bir baskı oluyor, sonra yükü kaldırdığı zaman bir balanssızlık meydana geliyor. Yani bir sallanma oluyor. Bir daha yükü basıyor. Daha sonra kaldırdığı zaman gemi limana vuruyor. Sonra her taraftan çare aramaya başladık. Yükleyici firmanın operatörleri bırakıp kaçtı. Daha sonra Ünye Tersanesi'nden yetkililere gece 03.00'te ulaştık. Geldiler baktılar, bize, 'İş işten geçmiş' dediler. Gemi sapanlarla bağlı olduğu halde makine dairesi su almaya başladı. Araba farlarıyla çalışmalarımızı yürüttük. Bizim gemide bir sorun yoktu. Biz yükleyici firmayla görüşeceğiz.Yükleyici firma bize yardımcı olsaydı gemimiz sapanla bağlı vaziyette duracaktı" ifadelerini kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri