Karadeniz'de kimyasal gübre kullanımı denetim

Büyük bir tehlike ile karşı karşıya bulunan ve balık türleri de azalan Karadeniz için çevre ülkelerin çiftçileri de elele veriyor.  Dünyanın en verimli denizleri arasında yer almasına rağmen, son yıllarda aşırı kirlenme nedeniyle büyük bir tehlike ile kar

Büyük bir tehlike ile karşı karşıya bulunan ve balık türleri de azalan Karadeniz için çevre ülkelerin çiftçileri de elele veriyor.

  Dünyanın en verimli denizleri arasında yer almasına rağmen, son yıllarda aşırı kirlenme nedeniyle büyük bir tehlike ile karşı karşıya bulunan ve balık türleri de azalan Karadeniz için çevre ülkelerin çiftçileri de elele veriyor.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve çevresel kirlenmelerin önlenmesini içeren ECO AGRI adı verilen proje kapsamında Türkiye, Romanya, Moldova ve Ermenistan'dan seçilen çiftçi kuruluşlarının temsilcileri buluştular.

Türkiye'den Trabzon-Of Ziraat Odası'nın sahipliğini yaptığı projenin diğer ortaklarını Trabzon Ticaret Borsası (TTB), Romanya Dünyada Sürdürülebilir Bir kalkınma İçin Çevre ve İnsanı Koruma Derneği, Moldova'dan Fen Bilimleri Akademisi Kimya Kurumu, Ermenistan'dan ise Yerevan Devlet Üniversitesi oluşturuyor.

Of Ziraat Odası Başkanı Mehmet Yüksel, tarım ve çevrenin korunmasının sürdürülebilir ve ekolojik açıdan faydalanılması için araştırmacıların beceri ve bilgilerinin çiftçilerle paylaşılmasını amaçlayan projenin ilk toplantısının Romanya'nın Köstence kentinde yapıldığını belirtti.

Yüksel, 2 yıl sürecek Projenin amacının Karadeniz Havzası'ndaki ülkelerle işbirliği yaparak çevresel gelişimi sağlayarak, çiftçilerin kullandıkları kimyasal gübreleri araştırıp bunlar hakkında çiftçileri bilgilendirip, alternatif gübreler önerip Karadeniz'in kirliliğini azaltmak olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Sağlıklı yaşamak için sağlıklı gıdaya ve temiz bir çevreye ihtiyaç vardır. Bunun içindir ki; tarımda uygulanacak doğru gübreleme ile proje amacımızın büyük bir kısmı gerçekleştirilmiş olacaktır. Ancak bu da doğru yöntemleri belirleyip, mevcut yanlış alışkanlıkları değiştirmek, iyi uygulama örneklerinin teşvik edilip sürdürebilirliği sağlamakla olacaktır."

TTB Başkan Yardımcısı Bekir Şengül ise, bilinçli gübre kullanımının yanı sıra organik tarım uygulamalarının da kirliliğe en büyük engellerden biri olacağını ifade ederek, sadece proje sahibi ve ortaklarının değil, Karadeniz çevresindeki tüm ülkelerin sivil ve kamu kuruluşlarının konuya azami önemi vermesi gerektiğini söyledi

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri