Kaçkar Dağları'nda yürütülen ''Sürdürülebilir Orman Kullanımı ve Koruması Projesi'' kapsamında, Türkiye için yeni bir bitki türü ile sahada varlığı daha önce bilinmeyen nesli tehlike altında 3 bitki türü saptandı. Ayrıca yörede 20'si bölge için yeni, 210 kelebek türü de tespit edildi.
Proje Müdür Yardımcısı Gonca Fide, projenin 15 Ocak 2007 tarihinde TEMA Vakfı'nın liderliğinde başladığını, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Doğa Koruma Merkezi, Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Artvin Valiliği, Tarım Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Şirketi(BTC)-Çevresel Yatırım Programı, İZODER Isı Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği ve CitiBank'ın proje ortakları ve destekçileri arasında yer aldığını söyledi.
Alanın tüm bitki, kelebek, kuş, büyük memeliler, sürüngen ve çift yaşamlı canlılarının çeşitli üniversitelerden 20 kişilik uzman bir kadro tarafından 30 hafta kadar süren yoğun envanter çalışmaSı sonucu bir süre önce tanımlandığını vurgulayan Fide, şunları söyledi:
''Çalışmalar sonucunda Türkiye için yeni bir bitki türü ile sahada varlığı daha önce bilinmeyen nesli tehlike altında 3 bitki türü saptandı. 22 sürüngen ve amfibi ile sahada varlığı daha önce bilinmeyen bir semender, 20'si bölge için yeni 210 kelebek türü tespit edildi. İngiltere'de sadece 55, tüm Avrupa kıtasında ise 500 tür kelebek olduğunu biliniyor. Türkiye, 364 kelebek türüne sahip.
Nesli tehlike altındaki yaban keçileri ve bozayı alanlarında yapılan çalışmalarda ise 2008 yılında yavrulu bozayıların oranında bir düşme olduğu anlaşıldı. İki bozayı filme alındı, nadiren yaklaşılabilen bir çengel boynuzlu dağ keçisi fotoğraflandı. Bu yaban hayvanlarının yaşam alanları belirlendi. Proje alanında 118 kuş türünün ürediği, bunlardan uluslararası ölçekte 1 türün nesli tehlike altında, 5 türün de tehdide yakın kategorisinde olduğu belirlendi. Proje alanının biyoçeşitlilik değerlendirmesi yapıldı. Anahtar ve koruma öncelikli türler belirlendi. Türlerin tür dağılım haritaları oluşturuldu. Alan için kritik biyoçeşitlilik alanları belirlendi.''
YENİ BİTKİ TÜRLERİ
Gonca Fide, projeyle daha önce sadece Gürcistan'da varlığı tespit edilen ''Scorzonera Ketzkhovelii Grossh'' adlı bir bitkinin Kaçkarlar'da da yetiştiğinin belirlendiğini söyledi.
Türkiye florasına göre sadece Erzincan, Spikor Dağları, Keşiş tepesinde yetiştiği bilinen ''Uechtritzia armena'' adlı bitkinin ise proje alanında da yetiştiğinin kanıtlandığını dile getiren Fide, ''Bitkinin alanda oldukça sağlıklı popülasyonları var. ''Silene scythicina'' adlı bir başka bitki ise Türkiye florasına göre sadece Rize-İkizdere'de biliniyordu, bu bitkinin de Kaçkarlar'da yaygın bir tür olduğu saptandı'' dedi.
Fide, ''Kafkas Semenderi'' olarak bilinen sürüngenin de proje alanında varlığının saptandığını, fakat türün tehlike altında olduğunu belirtti.
BOZ AYILAR İZLENİYOR
Projede, yabani hayvanlara zarar vermeden veya onları yasa dışı olarak öldürmeye gerek kalmadan meyve bahçelerine ve arıcılık faaliyetlerine zarar vermelerini engelleyecek basit ve etkili teknikler uygulandığını ifade eden Fide, şunları kaydetti:
''Bozayılara zarar vermeden arı kovanlarından uzaklaştıran 6 adet elektroşoklu çit sistemi sahaya yerleştirildi. Zarar verme potansiyeli olan ayıların davranış nedenlerini saptamak amacıyla Yusufeli bölgesinde 3 erkek 2 dişi bozayı yakalanarak uyuşturuldu ve GPS-GSM'li tasma takılıp uyandırılarak tekrar doğaya salındı. Yakalanan bozayılardan 3 tanesinin uydu vericisi ile izleme çalışması devam ediyor.
En az 250 kişi, yaban hayvanlarından ve oluşabilecek zararlardan nasıl korunabilecekleri, karşı karşıya gelme durumunda kendilerini korumak amacıyla ne yapmaları gerektiği hakkında bilgilendirildi.
Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi Envanteri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Artvin Şube Müdürlüğü ve gönüllülerin de katılımıyla Kaçkar Dağları'nın Yusufeli ve Artvin bölümünde tamamlandı. Söz konusu bölgede 75 çengel boynuzlu dağ keçisi tespit edildi. Rize bölümünde çalışmalar devam ediyor.''