117 personelin görev yaptığı dev platform, Norveç’e dönüş yolculuğu için yaklaşık bir ay boyunca Sinop’ta hazırlık yapacak. Daha önce Boğaziçi Köprüsü’nden geçebilmesi için kesilen ve Sinop’ta monte edilen 122 metre yüksekliğindeki kule Sinop Limanı’nda Boğaz geçişi için tekrar sökülecek.
TPAO ile dünya enerji devleri, Karadeniz’de 3 farklı noktada yürüttükleri petrol arama-sondaj çalışmaları için 500 milyon dolara yakın harcama yaptı. TPAO’nun, son olarak Karadeniz’deki ‘en ümitli bölge’ olarak gösterilen Sürmene’de günlüğü 1 milyon doları bulan Norveçli Leiv Eiriksson platformu ile yaptığı çalışmalar sonuçsuz kaldı. Türkiye, Cumhuriyet’nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında, petrol ithal eden ülke konumundan çıkmak istiyor. TPAO, bu amaçla özellikle Karadeniz’de petrol arama-sondaj çalışmalarına odaklandı. TPAO; bölgede bugüne değin dünya petrol devleri ile işbirliği halinde değişik noktalarda kuyular açtı.
EXXON MOBİL ARAYACAK
Enerji Bakanlığı yetkilileri, ABD’li Exxon Mobil’in martta Karadeniz’de Kastamonu açıklarında arama ve üretim çalışması yapmaya başlayacağını söyledi. Yetkililer, TPAO’nun, ABD’li Exxon Mobil’in getireceği gemiyle Sürmene’de arama çalışmalarını yaz aylarında tamamlayacağını vurguladı.
İLK PETROBRAS SİNOP İÇİN ÇALIŞMA YAPTI
* TPAO, ilk olarak Brezilyalı Petrobras ve ABD’li Exxon Mobil ile Sinop açıklarında petrol arama ve sondaj çalışması yaptı. Bu amaçla 200 milyon dolar harcandı. Arama-sontaj çalışmaları olumsuz sonuçlandı. TPAO, herhangi bir para ödemedi. Masrafları, Petrobras ve Exxon Mobil karşıladı. (TPAO, arama ve sondaj çalışmaları için Petrobras’la yüzde 50- yüzde 50 ortaklık kurdu. Petrobras, daha sonra hisselerinin yarısını Exxon Mobil’e devretti.)
* TPAO, daha sonra Amerikalı Chevron’la Ereğli ruhsat sahasında (Zonguldak açıklarındaki Yassıhöyük 1) aramasondaj çalışmaları yaptı. 170-180 milyon dolar harcandı. TPAO’nun operatör olarak görev aldığı bu kuyudan da umulan sonuç alınamadı. Masrafları, anlaşma gereğince Chevron üstlendi.
* TPAO, ardından operatör olarak kolları sıvadı. Karadeniz’deki ‘en ümitli bölge’ olarak gösterilen Trabzon’un Sürmene İlçesi açıklarında yapılacak arama çalışmaları için günlüğü 1 milyon doları bulan Norveçli Leiv Eiriksson platformu ile anlaşma yaptı. Leiv Eiriksson’un aramasondaj çalışmaları, platformda meydana gelen teknik bir arıza nedeniyle yarım kaldı. Platform gönderildi.