Karadeniz'de tiyatro rüzgarı

Trabzon'da bu sezon 15'incisi düzenlenen "Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali"nde Türkiye dahil 12 ülkenin tiyatro topluluğunun sahnelediği 16 oyunu, 4 bin 986 tiyatrosever izledi.Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünce Trabzon Devlet Tiyatrosu organiz

Trabzon'da bu sezon 15'incisi düzenlenen "Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali"nde Türkiye dahil 12 ülkenin tiyatro topluluğunun sahnelediği 16 oyunu, 4 bin 986 tiyatrosever izledi.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünce Trabzon Devlet Tiyatrosu organizasyonunda 2-15 Mayıs'ta düzenlenen "15. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali" kapsamında yerli ve yabancı tiyatro toplulukları sahne aldı.

Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Birkan Görgün, basına yaptığı açıklamada, festivale Türkiye, Almanya, Fransa, İtalya, Macaristan, Portekiz, Gürcistan, Moldova, Tunus, Moğolistan, KKTC ve Rusya'dan tiyatro topluluklarının katıldığını söyledi.

Festivalde Trabzon'un yanı sıra Bursa, Erzurum, İstanbul, Antalya ve Adana Devlet Tiyatrosunun da oyun sahnelediğini belirten Görgün, "Festivalde, başvuru yapan 30 ülke arasından seçtiğimiz, her kıtadan ülkenin tiyatro topluluğunu ağırladık" dedi.

Görgün, bu yıl festivali kentin tamamına yayma hedefiyle yola çıktıklarını ve bunu da Atapark Haluk Ongan Sahnesinin yanı sıra Atatürk Alanı, Zağnos Vadisi, Trabzon Sanatevi, Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi gibi çeşitli alanlarda düzenlenen etkinliklerle gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Görgün, 15 yaşına ulaşan festivalin çok önemli başarıya imza attığını ifade ederek, "Dünyanın çok saygın tiyatrolarına Türkiye adına ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Karadeniz havzasındaki ülkelerin katılımı ile başlayan festivalin, günümüzde dünya ülkelerinin katılım sağladığı çok prestijli festival haline gelmesinin gururunu taşıyoruz" diye konuştu.

 "Trabzon sanat kentidir tezimizi doğrulamak bizleri mutlu etti"

Festivalde yer alan oyunları 4 bin 986 kişinin izlediğine dikkati çeken Görgün, şunları kaydetti:

"Bu rakam kent nüfus oranına vurulduğunda yüzde 100'ün üzerinde katılıma tekabül etmektedir. Bu da Trabzon kentinin kültürel ve sanatsal istatistiği için umut verici olmuştur. Yıllardır dile getirdiğimiz, 'bu kent sadece futbol kenti değildir, aynı zamanda kültür, tarih ve sanat kentidir' tezimizi doğrulamak bizleri son derece mutlu etmiştir."

Görgün, Ankara Çağdaş Drama Derneği ile yaptıkları "Dezavantajlı Çocuklarla Drama Çalışması" etkinliğine 20 kimsesiz çocuğun katıldığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Çocuklar, etkinlik sayesinde hayatlarının en güzel anlarından birini yaşadıklarını dile getirdi. Devlet Tiyatroları olarak bizler, sadece oyun sergileyen bir kurum olmaktan öte aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerinin içinde olmayı bir görev ve sorumluluk olarak kabul ediyoruz. Yetişkin ve çocuklara yönelik atölye çalışmalarımıza da 330 kişi katıldı. Ayrıca müzik ve sergi etkinlikleri de gerçekleştirdik."

Görgün, festivalin son iki gününde yer alan oyunların, Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası dolayısıyla ilan edilen milli yas çerçevesinde iptal edildiği anımsatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Soma'da yaşanan olay bizleri yasa boğdu. Festivalimizi daha fazla sürdüremeyeceğimize kanaat getirerek son iki günü iptal etmek durumunda kaldık. Bu kararımızı destekleyen seyircilerimizin varlığıyla gurur duyduk. 5-10 kişi dışında kimse biletlerini iade etmek istemedi. 'Madem böyle bir duyarlılık sergilendi, bizim bilet paralarını geri almamız yakışık almaz' dediler. Dileğimiz, böyle acıları tekrar yaşamamak yönünde. Yeni sezonda seyircimizle buluşmak, önümüzdeki yıl daha güzel, mutlu biten festival yapmak arzusuyla sezonu kapattık. Katılımcı ve destek veren herkese teşekkür ediyorum."

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri