Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, tıp, inşaat, otomotiv, savunma sanayisi, tekstil, kağıt, gıda ve kozmetik gibi çok yönlü kullanım alanlarına sahip kenevirin Türkiye'deki üretim potansiyelini artırmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. 1 dekar alanda yapılan kenevir üretimiyle, ülke genelinde kenevirin sanayiye kazandırılması hedefleniyor.
Türkiye’nin Kadim Bitkisi Kenevir, Modern Sanayiye Hizmet Ediyor
Enstitüye bağlı Enerji Tarımı Araştırma Merkezi'nde görevli ziraat yüksek mühendisi Mustafa Şahin, kenevirin Türkiye'nin tarihi bitkilerinden biri olduğunu vurguladı. Kenevirin ülke genelinde birçok sektörde kullanımının giderek yaygınlaştığını belirten Şahin, özellikle sanayinin gelişmesiyle tohumluk ihtiyacının arttığını ifade etti.
"Kenevirin ülkemizde kadim bir geçmişi var ve artık sanayiye hitap eden bir üretim süreci yaşıyoruz." diyen Şahin, bu sürecin enstitünün çalışmalarıyla desteklendiğini belirtti.
Vezir ve Narlı Kenevir Çeşitleri Tescil Edildi
Türkiye’de kenevir çeşitlerinin çeşitlendirilmesi adına yoğun çalışmalar yapıldığını belirten Mustafa Şahin, enstitünün Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile yürüttüğü çalışmalar sonucu "vezir" ve "narlı" adında iki tescilli kenevir çeşidinin geliştirildiğini aktardı.
Şahin, “Ülkemizde iki tescilli kenevir çeşidimiz var: vezir ve narlı. Bu iki çeşit de ıslah sürecinden geçerek tescil edilmiş durumda. Şu anda vezir çeşidinin ıslahçı materyali kademesinde tohumluk hasadını gerçekleştiriyoruz” dedi.
TİGEM, Vezir Tohumunu Üretip Vatandaşa Sunacak
Vezir kenevir çeşidinin üretim ve pazarlama hakkının Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) verildiğini belirten Şahin, TİGEM'in sertifikalı tohumluk üretimi için gerekli olan ıslah materyalini enstitünün sağladığını açıkladı. “TİGEM, bizden aldığı bu tohumu sertifikalı hale getirip vatandaşlarımıza arz edecek. Narlı çeşidini ise özel bir firma üstlenmiş durumda.” dedi.
Vezir Kenevir Çeşidinin Özellikleri
Vezir kenevir çeşidinin hem tohumluk hem de liflik özellikleriyle öne çıktığını belirten Şahin, yüksek verimli bu kenevir çeşidinin biyokütlesi ve kullanım alanları hakkında bilgi verdi.
Vezir’in 5-6 metreye kadar boylanabilen bir bitki olduğunu belirten Şahin, şu bilgileri ekledi:
“Vezir keneviri bir dekar alanda yaklaşık bir ton biyokütle oluşturabiliyor. İyi bakıldığında 5-6 metreye kadar ulaşan bu çeşit, dekarda 150-200 kilogram tohum verimi sağlıyor. Hem sapı, lifi hem de tohumu sanayide kullanılabilir nitelikte.”
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen vezir kenevir çeşidi, Türkiye’nin kenevir üretiminde stratejik bir hamle olarak değerlendirilirken, sanayi ve tarım sektörüne katkı sağlama potansiyeliyle dikkat çekiyor.