Balık avı sezonunun açılışının üzerinden 1 ay geçmesine rağmen avlanan balık ne balıkçıyı ne de fiyatları nedeniyle vatandaşı memnun ediyor.
Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, 1 Eylül’de başlayan balık avı sezonunun ilk günlerinde palamut avının güzel geçtiğini ancak sonrasında hüsranı yaşadıklarını söyledi. Sezona palamut ve istavrit avıyla başladıklarını sonrasında ise parça parça yaz hamsisinin göründüğünü belirten başkan Mutlu, "Avlanan balıklar, balıkçıyı kurtaran yada halkımızı memnun edecek düzeyde değil. Kraçada beklediğimiz verimi alamadık. Geçen yıllara göre yok diyebiliriz, olanları da az miktarda. Çinakopla ilgili bir sıkıntı yaşıyoruz. Yasak olduğu için tuttulan 10 - 15 kilo balığın içersinde mutlaka 1-2 kasa Çinakop oluyor, dolayısıyla bunu bırakmak için 10 kasa kadar istavrit denize dökülüyor. Yasak olduğu için cezalar çok ağır. En umutlu olduğumuz palamuttu. Baştan iyi görüntü verdi. Ancak şu ana kadar beklediğimiz verimi malesef alamadık. Bölgede avlanan teknelerimiz zaman zaman İstanbul Boğazı'na kadar gitti. Bir teknenin Hopa'dan İstanbul Boğazı’na 2 kez gitmesi 40-50 ton mazot harcaması demek. Şimdilik 200 kadar teknenin içinde 5 tanesi güzel balık tutuyor. Bu tablo balıkçının çok iyi av yaptığı anlamına gelmez. Küçük balıkçılarda bir kaç gündür bir canlanma var. İnşallah bu canlılık büyük balıkçıya da akseder. Dolayısıyla bu durum halka yansır. Balıkhanede palamutun tanesi 4 TL. Balık bol olduğu zaman insanlar da ucuz balık yiyebiliyor" dedi.
Trabzon açıklarında tutulan palamutun İstanbul ve Ankara gibi Büyükşehirlere gönderilmesi nedeniyle Trabzon’da balık fiyatlarının düşmediği şeklindeki iddialara ise Mutlu, "Bizim için balık bol tutulsun, vatandaş ucuz yesin prensibi önemli. Sonuçta tutulan balığı vatandaş yiyecek. Türkiye'nin her yerine balık gönderiyoruz. Balık nerde para ederse tabi ki insanlar menfaatleri için çok para eden yere gönderecek. Tutulan balıklar hep dışarı gidecek diye bir şey söylemek doğru değil. Trabzon'da yaklaşık 100 kadar büyük balıkçı teknemiz var. Bunların içinde taşıyıcı tekneler de var. Her teknede yaklaşık 25-30 arası personel çalışıyor. Bunları da görmek lazım" diye konuştu.
Ahmet Mutlu, belediyelerin hala çöplerini denize döktüğüne de dikkat çekerek “Giresun'da çöp hala denize dökülüyor, balıkçı balık tutamıyor baskısı var. Peki oraya dökülen, oradaki ekolojik dengeyi bozan, çöpü döken belediyenin günahı yok mu? Bu günahı neden benim balıkçım çeksin. Trabzon'da da yıllarca belediyeler denize çöp döktüler. Denizin yapısını değiştirdiler. Bunun günahını da balıkçı çekiyor" şeklinde konuştu.