Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon'un, bugün Türkiye'nin Karadeniz'e açılan en önemli kapısı olduğu gibi, tarih boyunca da hep uluslararası bir boyut ihtiva ettiğini bildirdi.
Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Dış Ticaret Haftası etkinlikleri kapsamında, DKİB önderliğinde ve TİKA ve DEİK gibi kuruluşların yanısıra Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon Ticaret Borsası, TÜRSAB ve Trabzon Gazeteciler Cemiyeti gibi çeşitli sivil toplum kuruluşları ve Trabzon Valiliği, Trabzon Belediyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin de destekleriyle 16-20 Ekim tarihleri arasında Trabzon'da I. Trabzon İpekyolu İşadamları Zirvesinin organize edildiğini anımsattı.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in himayelerinde gerçekleştirilen ve ipekyolu güzergahı üzerinde ve çevresinde yer alan 19 ülkeden bakan, bakan yardımcısı, büyükelçi, üst düzey bürokrat, ticaret ve sanayi odaları başkanları, iş adamları ve basın mensuplarının katılımıyla, seminer, yuvarlak masa toplantıları ve ikili iş görüşmelerinin düzenlendiği programa 250'ye yakın yabancı konuğun katıldığını belirten Gürdoğan, şunları kaydetti:
''Zirvede, ortak yatırım ve finansman, ticaret, müteahhitlik ve turizm ile tarım ve gıda alanlarında bölgesel işbirliği konularında 3 ayrı oturum düzenlenmiştir. Bahse konu zirve etkinlikleri kapsamında Trabzon Dünya Ticaret Merkezi'nde düzenlenen '1. Karadeniz Tarım ve Gıda Fuarı'na yönelik olarak resmi ve özel sektör temsilcilerinin iştirakleriyle toplam 19 ülkeden gelen yetkililerin katılımıyla bir alım heyeti programı gerçekleştirilmiştir.
Makedonya, Kosova, Azerbaycan, KKTC, Macaristan, Kırgızistan ve İran ülkelerinden bakan ve bakanlık düzeyinde resmi heyet yetkililerinin yanı sıra Afganistan, Rusya Federasyonu, Bulgaristan, Romanya, Kazakistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Beyaz Rusya, Moğolistan, İran, Çin Halk Cumhuriyeti ve Arnavutluk'tan özel sektör firma yetkililerinin katılımıyla 18 Ekim'de Trabzon Novotel toplantı salonunda Türk firmaları ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilmiştir.''
Gürdoğan, başarıyla gerçekleştirilen I. Trabzon İpekyolu İşadamları Zirvesi sonucunda bölge iş adamları arasında stratejik işbirliği fırsatlarını değerlendirmeye yönelik iş görüşmelerini müteakip, müteahhitlik, turizm, tarım, eğitim ve finans sektörlerinde yoğun çalışmalar yapılması konusunda karşılıklı olarak çalışmaların yakın gelecekte yoğunlaştırılması dilek ve temennilerinde bulunulduğunu anlattı.
Tarihi İpekyolu güzergahında bulunan Trabzon'un kültürel değerlerinin yanı sıra Orta Asya'dan Avrupa'ya uzanan bölgedeki özel konumu, hızlı ve istikrarlı ekonomik girişimi, yetiştirdiği değerli girişimciler ve nitelikli iş gücünün bu önemli organizasyonun Trabzon'da gerçekleştirilmesinde önemli rol oynadığına dikkati çeken Gürdoğan, şöyle devam etti:
''Trabzon, bugün Türkiye'nin Karadeniz'e açılan en önemli kapısı olduğu gibi, tarih boyunca da hep uluslararası bir boyut ihtiva etmiştir. Geçmişten kalan mirası geniş bir konsensüs içinde geliştirip bugüne taşıyan Trabzon, bu stratejik önemini gelecekte de sürdürmeye kararlıdır. Büyük bir mutluluk duyarak belirtmeliyim ki Trabzon'da düzenlenmiş olan zirve, Karadeniz ve Türkiye'ye yakışır uluslararası bir zirve olmuştur ve bu zirvenin 'I. Trabzon İpekyolu Zirvesi' olarak düzenlenmesinin anlamı bu zirvenin bundan sonra da geliştirilerek daha geniş ve etkin bir şekilde, daha geniş katılımlarla sürdürüleceğinin kuvvetle ihtimal oluşudur. Bu husus aynı zamanda Trabzon'un yakın bir gelecekte sadece bölgenin değil dünyanın, ekonomik, ticari ve kültürel merkezi konumuna geleceğini de doğrular niteliktedir.''