Karadeniz'e hedef 100 milyon $

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Karadeniz Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada ''Hedefimiz bölge ülkeleriyle olan dış ticaret hacmimizi en az 100 milyar dolar seviyesine çıkarmaktır'' dedi.Ergün, Karadeniz Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, Ukr

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Karadeniz Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada ''Hedefimiz bölge ülkeleriyle olan dış ticaret hacmimizi en az 100 milyar dolar seviyesine çıkarmaktır'' dedi.

Ergün, Karadeniz Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, Ukrayna Devlet Başkanı himayesinde, Kırım Özerk Cumhuriyeti Bakanlar Konseyi tarafından gerçekleştirilen Karadeniz Ekonomik Forumuna katılmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

Forumun küresel ekonomik krizden çıkış döneminde yapılmasının da çok önemli olduğuna değinen Ergün, küresel krizden çıkışın anahtarının, ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğini geliştirmekten geçtiğini kaydetti.

Ergün, 21. yüzyılda dünya genelinde esen değişim rüzgarlarının, ülkelerin siyasetini, ekonomisini, sosyal yapısını ve kültür alanlarını etkisi altına alarak, yeni bir dünya düzeninin kurulmasına yol açtığını anlattı.

Gümrük duvarlarını yıkan, ekonomik ve siyasi sınırların anlamını değiştiren bu yeni düzenin, statik yapıları zorladığını, ülkeleri dinamik politikalar üretmeye yönlendirdiğini ve farklı ülkeleri ortak bir kader paydasında buluşturmaya başladığını dile getiren Ergün, ülkelerin, ulusal ekonomilerini dünyaya açmaya, pazar çeşitliliğini artırmaya ve uluslararası rekabet yarışında öne geçmeye öncelik verdiklerini anlattı.

Bakan Ergün, rekabet gücünü tek başına artırmak mümkün olmadığından, ekonomik işbirliği süreçlerinin ve bölgesel ekonomik birleşmelerin de giderek önem kazanmaya başladığını ifade etti.

Bugün dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan bir gelişmenin, bütün dünya ülkelerini az veya çok etki altına alabildiğine değinen Ergün, Türkiye olarak, 2002'den itibaren tüm komşu ve çevre ülkelerle, sıfır sorun ve maksimum işbirliği anlayışı içinde ilişkiler kurduklarını söyledi.

Nihat Ergün, bu yaklaşımın meyvelerini, özellikle ekonomik alanda fazlasıyla topladıklarını, komşu ve çevre ülkelerle olan ticareti, 5, 6 hatta 10 kata varan oranlarda artırdıklarını kaydetti.

İkili ilişkilerin gücünün bir noktada sınırlı kaldığına işaret eden Ergün, bu nedenle bölgesel işbirliği projelerine de ağırlık verdiklerini belirtti.

Ergün, ''En büyük önem verdiğimiz bölgelerin başında da dünyanın en hızlı büyüyen ekonomi havzalarından biri olan Karadeniz Havzası geliyor. Bu forumu bu açıdan çok önemsiyor, forumun hükümet ve iş çevreleri arasındaki mevcut iletişimi güçlendireceğine, sorunları azaltacağına ve yeni işbirliği kanalları açacağına inanıyorum'' dedi.

BÖLGENİN TİCARET HACMİ 1,3 TRİLYON DOLAR...

Karadeniz Ekonomik Bölgesi'nin, sahip olduğu konum itibariyle ticaret, ulaştırma ve Avrasya enerji yolları açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu dile getiren Ergün, bölge ülkeleri arasındaki ticaretin 1,3 trilyon doları aştığını, ancak burada hala büyük bir potansiyel açığı olduğunu anlattı.

Ergün, dünya siyasetinde bir çok satranç hamlesinin, bu coğrafyanın üzerinde yapıldığını belirterek, özellikle doğal kaynaklar ve enerji koridorları ile ilgili gelişmelerin, herkesi yakından ilgilendirdiğini dile getirdi.

Türkiye'nin, Karadeniz bölgesinde yer alan ve ekonomileri geçiş sürecinde olan ülkelerin ekonomik kalkınma ve gelişmelerine önem verdiğine değinen Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Zira çevremizde güçlü ve istikrarlı ekonomilerin bulunmasının, bizim ekonomimize de olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Bu nedenle, Karadeniz Ekonomik Bölgesinde gerçekleşecek ekonomik işbirliklerine her zaman olumlu yaklaştık ve ortak projelerin içinde bulunmak için özel çaba sarf ettik. Türkiye'nin de kurucu üyesi Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ), bugün bölgemizdeki en kapsamlı ve kurumsal oluşumdur.

Bu çatı altında gerçekleşen tüm çalışmalara aktif katılım ve katkı sağlıyor, bölge ülkelerinin girişimlerini destekliyor, bu teşkilatı bölgedeki ekonomik işbirliğinin gelişmesi için en uygun araç olarak görüyoruz. Bu kapsamda, özellikle enerji, ticaret, sağlık, çevre ve ulaştırma gibi alanlarda işbirliğini geliştirmemiz, bu alanda yapılacak girişimleri desteklememiz ve ortak projeler oluşturmamız gerektiğine inanıyorum.''

Ergün, Türkiye'nin bölge ülkeleriyle yaptığı ticarete bakıldığında, olumlu gelişmelerin yaşandığını bildirerek, 2002 yılında sadece 10 milyar dolar olan ticaret hacminin, 2008 yılında 66 milyar dolara ulaştığını anımsattı.

HEDEF 100 MİLYAR DOLAR...

2009 yılında bölge ülkeleri ile ticaret hacminin, krizin etkisiyle 41 milyar dolara gerilese de, bu yıl yeniden bir toparlanma yaşandığını dile getiren Ergün, ''Hedefimiz bölge ülkeleriyle olan dış ticaret hacmimizi en az 100 milyar dolar seviyesine çıkarmaktır'' dedi.

Bakan Ergün, ekonomik ilişkileri sadece ticari ilişkilerle sınırlamayı da doğru bulmadıklarını dile getirerek, ülkeler arasında yapılacak karşılıklı yatırımları ve yine iş adamlarının ortaklık kurarak diğer ülkelere yapacakları yatırımları da artırmak istediklerini anlattı.

Ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel ilişkilerin daha stratejik bir boyut kazanması için, ortak projeler üzerinde titizlikle çalışılması gerektiğini ifade eden Ergün, ''Enerji, ulaştırma, turizm, çevre, güvenlik gibi alanlarda, Karadeniz Çevre Karayolu ve Deniz Otoyolları gibi projeler gerçekleştikçe, KEİ daha sağlam bir zemine oturacaktır. Üye ülkeler arasındaki işbirliğini proje esaslı bir yapıya dönüştürecek olan Proje Geliştirme Fonu'ndan da daha iyi yararlanmalıyız. Son olarak, bölgesel geçiş izinleri konusunda atılacak adımların, ekonomik ilişkilere ivme kazandıracağını da hatırlatmak istiyorum'' diye konuştu.

Nihat Ergün, Karadeniz Ekonomik İşbirliği'ne mensup ülkelerin, kendi ülkelerinde yapılacak altyapı yatırımlarında, son yıllarda 72 ülkede 150 milyar dolardan fazla taahhüt gerçekleştiren Türk firmalarının tecrübe ve becerisinden daha çok yararlanabileceklerini anlattı.

Ergün, ''Kendi içimizde sürdürülebilir bir ekonomik kalkınma için, ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri güçlendirmeliyiz. Türkiye, güçlü yapısı ve sahip olduğu avantajlarla, geleceğin yükselen yıldızlarından biri olacaktır. Mesela OECD'ye göre, Türkiye 2011-2017 döneminde, en hızlı büyüyen OECD ülkesi olacaktır. Bu nedenle, Türkiye hem kendi kazanacak, hem de ortaklarına kazandıracaktır. Özel sektörün geliştireceği bu ilişkiler, bölgenin siyasi istikrar kazanmasında da kilit bir rol oynayacaktır'' diye konuştu.

Bu arada Ergün, Ukrayna Başbakan Yardımcısı Viktor Tykhone ile de bir ikili görüşme gerçekleştirdi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Vize, Gümrük sorunu ve serbest ticaret anlaşması gibi konularının görüşüldüğü öğrenildi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri