Havuzlarda üretilen kalkanlar, enstitüye ait araştırma teknesiyle Trabzon Havaalanı açıklarında denizle buluşturuldu.
Enstitü Müdürü Dr. Atilla Özdemir, yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 yıl önce başlattıkları proje çerçevesinde üretilen yavru kalkanların stokların desteklenmesi amacıyla denize bırakıldığını söyledi.
Kalkana olan ilginin son yıllarda arttığına dikkati çeken Özdemir, '' 2008 yılı içerisinde ürettiğimiz 11 bin yavru kalkandan yaklaşık bin 500 kadarını Karadeniz'e bırakıyoruz. Bu projede balığın vücuduna sabitlediğimiz plastik markalar ile balıkları gruplandırabiliyoruz. Daha sonra ise balığın büyüme aşamalarını kontrol edebileceğiz'' diye konuştu.
Yavru kalkanların yaklaşık 3 yıllık süre içerisinde avlanabilecek boyuta geleceğini belirten Özdemir, balıkçılardan sabırlı olmalarını istedi.
Bu üretim modelinin ülke genelinde yaygın olmadığına işaret eden Özdemir, konuşmasını şöyle tamamladı:
''Karadaki havuzlarda üretilen yavru kalkan balıklarını belirli bir boya getirerek denize bırakıyor ve doğal beslenmelerini sağlıyoruz. Ortalama üç yıl sonra ise avlanabilir boya geldikleri zaman yöre balıkçıları tarafından avlanabiliyorlar. Böylelikle enstitü olarak ilk defa kültür balıkçılığına, kalkan balığını da kazandırdık. Bunda da başarılı olduğumuza inanıyorum.''