Karadeniz'in kaderini değiştirecek proje!

Osmanlı padişahı İkinci Abdülhamid döneminde yapımı planlanan, Karadeniz'i İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz'e bağlayacak Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi tüm hızıyla devam ediyor. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, yaptığı açıklamada, Karaden

Osmanlı padişahı İkinci Abdülhamid döneminde yapımı planlanan, Karadeniz'i İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz'e bağlayacak Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi tüm hızıyla devam ediyor.
 
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, yaptığı açıklamada, Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi'nde yüzlerce ekibin gece gündüz demeden çalıştığını belirterek, "Projeyi zamanında tamamlamak için her türlü imkanı seferber ediyoruz" dedi. 
 
Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi'nin tamamlandığında, Ordu Karadeniz'in İç Anadolu ve Akdeniz'e açılan kapısı olacağını ifade eden Yılmaz, "Daha yol açılmadan Sivaslılar Ordu'dan 300 parsel aldı. 12 kilometre uzunluğundaki 22 tünelle dağları dize getirip, İç Anadolu'yu denize getireceğiz" diye konuştu. 
 
"Eski adıyla Dereyolu, şimdiki adıyla Karadeniz-Akdeniz Yolu'nun Ordu'nun kaderini değiştirecek" diyen Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
"Dereyolu olarak adlandırılan 140 yıllık hayalimiz de toplam uzunluğu 88 kilometre olan güzergahta çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Toplam proje maliyeti tam 443 milyon liradır. Ordu-Uzunisa arasındaki 13 kilometrelik bölünmüş yol hizmete açılmış durumda. Uzunisa’dan başlayarak Mesudiye Topçam’a kadar olan güzergahtaki çalışmalar da aralıklı olarak sürüyor. Topçam-Mesudiye arasındaki yol ise ihale edildi. Bu güzergahta uzunluğu yaklaşık 12 km olan 22 adet tünel bulunuyor. Adeta Ferhat gibi dağlarla mücadele edip, İç Anadolu'yu denize getireceğiz. Şu anda daha yol bitmeden Sivaslılar Ordu'dan 300 parsel aldı. Bu yol hem Mesudiye, hem de Ordu'nun kaderini değiştirecek."
 
Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesinin Mesudiye ilçesine kadar 6 etap halinde, 88 kilometre olduğunu ve güzergahta 22 tünel bulunduğunu dile getiren Yılmaz, "Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi, bölgemiz için olmazsa olmazımızdır. Karadeniz coğrafyasında tüneller olmadığı takdirde bir yerden bir yere çok zor gidersiniz. Karadeniz'de başka türlü yolları buluşturamazsınız. Yol tamamlandığında 1 saatte gideceğimiz yol 15 dakikaya inecektir" ifadelerini kullandı. 
 
Başkan Yılmaz, projenin ilk kez Osmanlı İmparatorluğu döneminde Sultan Abdülhamit tarafından 1870 yılında Fransız mühendislere çizdirmesiyle başladığını sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri