15 Nisan’da başlayan balık avı yasağı 1 Eylül’de sona erecek. Bu yıl 1 Eylül tarihinin Kurban Bayramı'na denk gelmesi nedeniyle balıkçılar, 3 Eylül günü denize açılacaklarını belirttiler.
Yaz boyunca teknelerinin ve ağlarının bakımını yapan balıkçılar, denize açılacakları günü beklemeye başladılar. Ordu’nun Fatsa ilçesinde Bolaman ve Yalıköy Limanlarındaki balıkçılar yeni sezon öncesi son hazırlıklarını tamamladı. Tüm hazırlıklarını bitirip avlanma yasağının kalkacağı 1 Eylül’ü beklediklerini belirten balıkçılar, bu yıl balık bereketi yaşanacağına inandıklarını söyledi.
AMATÖR BALIKÇILAR AV YASAĞINA UYMUYOR
Fatsa Yalıköy Su Ürünleri Derneği Başkanı Balıkçı Eftal Mutlu, yeni av sezonu için hazırlıklarını tamamladıklarını belirterek, “Tüm balıkçı arkadaşlarıma hayırlı avcılıklar ve rastgele diyorum. 1 Eylül tarihinin Kurban Bayramı'na denk gelmesi nedeniyle 3 Eylül tarihinde denize çıkma kararı aldık. Centilmenlik anlaşması yaparsak balıkçı arkadaşlarımızla bu tarih 5 Eylül tarihi de olabilir. Çalışanlarımızın evlerinde bayram yapmaları hesaplarını yapıyoruz. Balık satışı yapan yerler genelde bayramda kapalı oluyor. O yüzden erkenden denizden av yapıp da balığı çıkarmaya lüzum yoktur. Sezon öncesi denizden çok umutlu olmadık. Ağustos ayı içerisinde batıdan gelen palamut balığı ve İstanbul boğazından çıkan bir istavrit var. Sahil kesiminde isi bol miktarda hamsi olduğunu tespit ettik. Bu balığın Sakarya, Zonguldak ve Ereğli bölgeleri tarafında avlanması bizlere umut verdi. Bu balığın göçü batıdan doğuya doğrudur. Eylül ayının 25’ine kadar doğuya gider. Ekim ayı gibi de batıya doğru gider ve İstanbul Boğazı'ndan tekrar geri döner. Palamut balığının Madagaskar Adası'na kadar gidip yavru yaptığı söylenir. Oradan da tekrar Karadeniz’e gelir ve burada yavrularını denizimiz tuzsuz olduğu için diğer denizlere göre içgüdüsel olarak balık burada yavrularını yetiştirir. İstavrit balığından da bu yıl çok umutluyuz. Denizdeki yokluğun tüm sebebini balıkçılara bağlıyor herkes. Aslında sahilde balık tutan amatör balıkçılar 5-6 santimetre ebadında balık tutuyorlar ve tek kişi 3 ile 5 kilo arasında balık tutuyor. Bunu tüm illerdeki amatör balıkçıların tuttukları kiloyu tutarsanız ciddi derecede bir küçük boyutta balık tutuyorlar. Aslında yasaklar balığın üremesi ve kendisini toparlaması için yapılıyor. Türkiye’de balık yasaklarının yasak başladığında koruma amaçlı herkese yasak olmalıdır. Meslek olarak bu durum devam edilecekse herkese bu yasağa uymak zorundadır” dedi.
Türkiye’nin bu yıl ucuz ve bol balık yiyeceğini belirten Fatsalı balıkçılardan Mustafa Mollaoğlu, son hazırlıklarını yaptıklarını, bereketli bir balık sezonu beklediklerini ifade etti.